понеделник, 28 юли 2014 г.

DIY: Къща за 189€

В днешно време, в условията на силно поскъпване на недвижимите имоти, много от нас мечтаят да построят дом със собствените си ръце. Английският фермер Michael Buck е отличен пример за това, как строителството на собствен дом може да е евтино и според силите ни.
По професия Майкъл е учител по рисуване. След пенсиониране той решава да построи в градината си къща от глина и слама. При строителството и той се е придържал към няколко принципа: да използва само тези материали, които може да добие самостоятелно (глина, слама, дървесина); да не използва електроуреди, да не инвестира пари в строителството.
Трябва все пак да отбележим, че най-скъпата част от проекта - земята, вече е принадлежала на Майкъл. За строителството не са се изисквали специални разрешения, тъй като в документите къщичката е формулирана като лятна къща/ беседка.
Сградата е оформена с пределно прости средства, граничещи с аскетизъм. Проектът на къщата е създаден върху... обратната страна на пощенски плик. Строителните материали са събирани в продължение на 2 години, а за самото строителство са били необходими още 9 месеца. За подовите дъски е използвана стара лодка, а стъклата за прозорците са от бракуван камион. Покривът е от слама, окосена от съседните полета. Не са правени значителни промени по вертикалната планировка, тъй като желанието на собственика е било домът да не оказва влияние на околния ландшафт.
В къщата няма електричество. Вода може да се налее от близкия ручей. Отоплението е с печка на дърва. Освен за осигуряване на топлина, печката може да се използва и за приготвяне на храна. Тоалетната е външна, разположена в двора. В процеса на строителство Майкъл е бил принуден да изхарчи 150£ (250$) за слама и гвоздеи.
"Не е задължително къщата да струва изключително скъпо. Просто е нужно място, където да бъде построена. Със своя пример аз доказах. че това може да е почти безплатно. Живеем в общество, в което болшинството от нас са обременени с изплащане на ипотечни кредити. Това положение не ни устройва.", споделя Майкъл. По думите му, при правилни и своевременни грижи, къщата може да служи практически вечно. Сега в симпатичната къщичка построена от натурални материали живее жена, работеща в съседната ферма. За уютния подслон тя се отплаща с качествено прясно издоено краве мляко.
Източник и илюстрации: www.ecology.md