четвъртък, 24 юли 2014 г.

Къща в джунглите на Коста Рика

Навярно всеки от нас тайно си е мечтал за почивка в тропическа Коста Рика. Невероятната къща "Casa Flotanta", проектирана от студио Benjamin Garcia Saxe, въплъщава мечтата за галещи слънчеви лъчи, монотонния прибой на Тихия океан и скрит сред дърветата хамак. Разположена в провинция Пунтаренас, къщата е построена върху стръмен склон - място предлагащо великолепна гледка към океана и джунглите на екзотичната Коста Рика.
Вместо да премахнат склона на хълма, архитектите от Garcia Saxe са сътворили план, включващ употреба на сглобяеми модули, монтирани върху колони (за да се намали въздействието върху природата) и създаване на дом хармониращ с околната среда. Плюсовете на приетото от тях решение са в подобрената сеизмична устойчивост на конструкцията и използването на местни видове дървесина (тик и бамбук).
Любопитна подробност е, че първоначалната концепция за дома е включвала частично премахване на стръмния склон и направа на подсилващи подпорни стени. След направените калкулации, проектантския екип стига до извода, че това решение е твърде скъпо и решават използването на сглобяеми модули, подпряни върху стоманобетонни колони. Около модулите е изградена дървена платформа. Освен поевтиняване, това решение е позволило природните дадености да останат непокътнати. "За нас един от най-вълнуващите аспекти в работата ни се крие в това, че отначало ни се се струваше невъзможно да построим жилищен дом на този терен. Въпреки това, с прилагане на творчески подход и сложни инженерни изчисления, ние успяхме не само да построим къща, но и да запазим джунглата около сградата", споделя Benjamin Garcia Saxe.
Планировката на къщата е разработена така, че да позволи максимална панорама към местността, естествена дневна светлина и естествена вентилация. Модулите са изготвени от поцинкована стомана. Фасадите са облицовани с тиково дърво, взето от близка плантация. За мебелировката също са използвани бамбук и тиково дърво. Домът е снабден и със система за събиране на дъждовната вода. Събраната дъждовна вода се използва в соларните колектори. Предвижда се и монтаж на фотоволтаична система, което би направило красивата "Casa Flotanta" напълно енергонезависима.
Източник и илюстрации: www.ecobyt.ru