събота, 10 май 2014 г.

Създадоха сено-бетон за еко-строителство

Използването на слама в строителството не е нещо ново (по-скоро е добре забравено старо), но вграждането на слама, коноп и други естествени влакна в модули от еко-бетон все пак предизвиква силно вълнение сред еколози, архитекти, строители и производители.
Сено-бетонът е екологична строителна алтернатива, при която се използва лико от растителни стебла (т. нар. индустриален коноп) в минерална смес, която е годна за строене – нетоксична, въглеродно неутрална, енергийно ефективна, разказва GreenTech.BG.

Една новостартираща американска фирма е решила да произвежда точно такива модули, търсейки „нов архетип в устойчивостта“ на сградите. Амбицията на "Неmpitесturе" е да построят първата не-жилищна сграда от сено-бетон в САЩ. За да реализират проекта си, те са стартирали кампания за обществено финансиране чрез Kiсkstаrtеr, която трябва да помогне да намалят разходите си за изграждането на постройката.
"Неmpitесturе" е фирма, родена от проект за строителство със земни материали, реализиран в колежите Хобарт и Уилям Смит в Женева и Ню Йорк. Тяхното голямо предизвикателство днес е фактът, че отглеждането на индустриален коноп е забранено в САЩ.
Когато конопът се отглежда локално – т.е. в близост до мястото на производство на сено-бетона, стойността на крайния продукт е не само съпоставима с тази на „обикновените“ строителни материали, но дори и по-ниска. „Социалните жилища в Клейфийлдс в Съфолк се строят от конопени панели, в Шотландия строят 20 къщи за социално слаби – все от слама,“ обяснява Матю Мийд, основател на младата фирма. „Списъкът е безкраен. Тези проекти се реализират по този начин заради две основни причини – ниската цена и високите екологични качества. Конопът посреща и двете изисквания“.
Източник и илюстрации: www.greentech.bg