неделя, 27 април 2014 г.

Tiny Bamboo - бамбуково решение на жилищните проблеми

Група от китайски дизайнери предлага оригинален начин за борба с недостига на жилища в Хонконг - мегаполис, в който за бедните хора е практически невъзможно да се сдобият с жилище. Главното средство за решаване на този проблем според тях е бамбукът.
Жилищата в Хонконг днес са скъпи, а проекти за социална защита на бездомните няма. Това е причина те да търсят подслон в изоставени сгради. С "особена популярност" в Хонконг сред бездомните се ползват стари складове и изоставени заводски помещения. Там скитниците са оформили цели градове.
Социални работници в екип с няколко групи дизайнери са разработили икономични къщи от бамбукови пръти. Всъщност "къщите" представляват няколко стаички, предназначени за един или няколко обитателя. Основните предимства на къщичките "Tiny Bamboo" са, че на бездомните няма да се налага да спят на земята, ще разполагат с минимално лично пространство и разбира се изключително ниската стойност. Произведените от бамбукови стъбла елементи на къщичките се съединяват с металически детайли и крепежи. Цялата конструкция се сглобява от работници за по-малко от час.
По-нататъшното обзавеждане на импровизираното жилище е оставено на бъдещите обитатели.
Важна особеност на "Tiny Bamboo" е възможността от къщичките да се образуват цели комплекси, включително и многоетажни. За удобно ползване на многоетажните конструкции ще се предвиждат и стълби от бамбук.
За съжаление, все още не е ясно какво мислят местните власти за проекта. В подкрепа на идеята, дизайнерите отбелязват, че концепцията е приложена и за разработване на обществена кухня, стая за почивка, търговски павилион и беседка.
Източник и илюстрации: www.ecobyt.ru