сряда, 23 април 2014 г.

Пускането на водата в тоалетната може да генерира енергия за домовете

Учени от Южна Корея са измислили начин да използват механичната енергия на течащата вода като устойчив източник на енергия, пише "GreenTech.BG". Енергийния потенциал на пускането на водата в тоалетните може да се използва и да се превръща в електричество, за да действа като допълнителен източник на енергия за домовете на хората. Смеете ли се вече? Според експериментите на учените, движението на една-единствена капка вода е достатъчно, за да светне зелен светодиод.
Изследователи от Националния университет в Сеул и Корейския институт за електроника и технологии са разработили нов вид оборудване, което е в състояние да превърне обикновени действия като пускането на водата в тоалетната в нов, устойчив източник на енергия. Ключът на постижението им им се крие в разработването на система за генериране на електрически заряд чрез течаща вода. Използвайки специални датчици, учените са успели да конвертират механичното движение в електрическа енергия без използването на каквито и да било външни източници на напрежение.
Активните преобразуватели на капацитет се състоят от няколко слоя, увити около основа с прозрачни електроди. Експерименти на екипа учени са показали, че такова устройство е в състояние да захрани зелен светодиод чрез движението на една-единствена капка чешмяна вода. Това показва широката приложимост на естественото движение на водата, която може да се използва и при по-мащабни видове движение на водата като например дъжд.
Източник: www.greentech.bg
Илюстрация: www.gifgifs.com