вторник, 21 януари 2014 г.

„Умни“ завеси намаляват сметките за електричество

Изследователи от Университета на Калифорния, Бъркли, работят върху нов вид интелигентни завеси, които могат да намалят потреблението на енергия наполовина, информира GreenTech.BG. Изработени от плат с вградени въглеродни нанотръби, завесите реагират на светлина, като автоматично се затварят, когато слънчевите лъчи са най-силни. Умните завеси работят без батерии, без електричество, без операционна система – факт, който може да спести доста на големите офис сгради от гледна точка на енергийните им разходи.
Много енергоефективни сгради имат инсталирани системи за завеси и сенници, които се активират от светлината и се отварят и затварят в отговор на количеството топлина и светлина през целия ден. Но умните завеси, които се разработват от Университета на Калифорния, са още по-прости, отколкото тези на сега действащите енергоспестяващи системи. Тези интелигентни завеси действат автономно, без да е необходимо инсталирането на сложна система от софтуер, сензори и електропреносни съоръжения.
Самите завеси са изработени от въглеродни нанотръби, нанесени слой върху слой, които се свързват с пластмасова поликарбонатна мембрана. Когато светлина се абсорбира от нанотръбите и се превръща в топлина, пластмасовата основа се разширява, което кара завесите да се разгръщат, блокирайки топлината, която влиза през прозореца. Умните пердета вече са доказали, че са много чувствителни и реагират дори при нисък интензитет на светлината, което е обещание за прецизност и най-добра енергийна ефективност.
Изследователите смятат, че оборудването на големи офис сгради с тези интелигентни пердета може да намали сметките за климатизация на наполовина.
Източник и илюстрация: www.greentech.bg