вторник, 15 януари 2013 г.

Боя пречиства въздуха в градовете


Специалисти от Института Фраунхофер предложиха нов перспективен метод за пречистване на въздуха. Те представиха своето изобретение на изложението BAU 2013. Според немските учени, разработената от тях технология може да направи живота на хората в големите градове по-здравословен и по-дълъг като краен резултат.
Екологичният проблем стои особено остро в мегаполисите, където има най-висока концентрация на опасни частици и токсини, като например, азотните оксиди, предизвикващи много заболявания, съобщава "Знание".
Немските учени предлагат да бъдат използвани фотокаталитични активни повърхности за пречистване на околната среда от опасни за здравето вещества, в това число и от азотни оксиди. Тяхната разработка представлява особено покритие, което се нанася чрез пръскане, и което под въздействието на светлината разрушава токсините. За подобряване на екологичната обстановка просто трябва да се боядисат с тази боя фасадите на сградите, уличните лампи, обществения транспорт и т.н. Боята може да се използва и за интериорни цели, ако искате къщата ви да си има собствена пречистваща въздуха система.
Основата на боята чудо е титаниев диоксид. Под въздействието на светлината това вещество се превръща в катализатор и отключва превръщането на азотните оксиди в нитрати. В момента новото покритие преминава тестове за ефективност и дълготрайност. Изпитанията ще продължат в течение на две години. Изследователите трябва да изяснят какво количество азотни оксиди е способно да преработи новото покритие и каква е неговата ефективност при използване в непосредствена близост до натоварени магистрали и в градовете.
Ако покритието премине успешно всички изпитания, то ще бъде внедрено практически повсеместно (в Германия). На първо място, немските специалисти възнамеряват да го използват за "умните" сгради, които ще станат не само икономични и комфортни, но и изпълнени с чист въздух.
Източник и илюстрация: www.cross.bg