петък, 30 септември 2011 г.

2D скулптури

Да допуснем, че разполагате със снопче тел. Какво бихте направили с него? Ще го оставите в гаража (мазето, тавана) или просто ще го изхвърлите? А ето, че самоукият художник Gavin Worth не изпитва никакво колебание относно применението на този материал. Той превръща обикновената черна стоманена тел в необикновени двуизмерни скулптури, които могат да бъдат стилно украшение и нестандартен акцент в почти всяко интериорно пространство.
Източник и илюстрации: www.arhinovosti.ru





Душ кабина пести 70% от употребяваната вода

Душ кабина със система за повторно водоснабдяване може да спести до 70% от разходите за затопляне на водата, информира популярният сайт GreenTech.BG.  Разработката е дело на австралийската компания Water Recycling Shower.
Между 22 и 48% от енергията за поддържане на температурата на водата се изразходва напразно, показват изследвания. Част от загряната вода не се изразходва при къпане и впоследствие се охлажда. Системата за повторно водоснабдяване елиминира този проблем по следния начин. Използваната вода се събира в специален резервоар, който се разполага в близост до пода на душ кабината. След това водата се филтрира с помощта на центробежен сепаратор-хидроциклон.70% от водата, която се подлага на подобна филтрация, се пастьоризира за противодействие на бактерии и се насочва обратно в разпределителя на душа.
Рециркулацията отнема около 25 секунди и съкращава количеството на използваната вода средно със 70%.
Подобна система за повторно водоснабдяване позволява икономия от около 185 долара
годишно за потребителите в Австралия. Продажбите на системата ще започнат към 2013
година на пазара и във Великобритания, където 50% от населението използва
електрически душ.
Източник и илюстрация: www.greentech.bg

четвъртък, 29 септември 2011 г.

Вила K+JC, Мексико

K+JC House е вила от четиридесетте години на 20 век, блестящо реконструирана от студиото за дизайн и архитектура "Space Architecture". Разположена е в периферията на град Мексико.















Източник и илюстрации: www.etoday.ru

сряда, 21 септември 2011 г.

Строят 500 метрова офис сграда в Китай

Първият камък от строежа на най-високата сграда в Пекин бе положен днес, съобщава "Агенция КРОСС". Сградата ще бъде висока 500 m и ще има формата на ваза. В кулата, наречена „Цзун" - традиционен съд за консумация на вино, ще се настанят офиси. Освен това, авторите на „вазата" смятат тя да стане туристическа атракция. Небостъргачът ще бъде изграден от стъкло и стомана по най-съвременни енергоспестяващи технологии, пише "Глоубъл таймс". Сградата ще се намира близо до Световния търговски център в Пекин. Той достига 330 m и засега е най-високата сграда в китайската столица.
Източник и илюстрация: www.cross.bg

понеделник, 19 септември 2011 г.

Музей на изкуството в Тайван

Освободено от архитектурни клишета мислене демонстрират архитектите от James Law Cybertecture. Футуристичната сграда от долуизложените фотоси е предложението им към властите на град Taйпе (Тайван) за сграда на градския музей за изкуство. Според някои коментари, ако сградата се реализира, самата тя би могла да бъде третирана като произведение на изкуството наред с музейните експонати.
Източник и илюстрации: www.etoday.ru







Живи стени от зеленина за сивите градове

Канадците от дизайнерско студио "Green over Grey" (показателно наименование), предлагат да разведрят със свежи зелени тонове монотонната сивота на градските пейзажи. Компанията работеща в Торонто, Монреал, Калгари и други градове в Канада и САЩ, се слави със своите красиви вертикални градини.
Източник и илюстрации: http://thegreenville.ru





четвъртък, 8 септември 2011 г.

TuboHotel, Мексико

Удивително различния "Tubo Hotel" е разположен в Мексико, гр. Tepoztlan. Канализационните бетонни тръби умело са "тунинговани" до самостоятелни "апартаментни единици", служещи единствено за нощувка. Нестандартната идея е на талантливите архитекти от студио "T3arc".
Повече информация за творчеството на архитектите може да откриете на уеб адрес: www.t3arc.com.
Източник и илюстрации: www.etoday.ru