четвъртък, 12 май 2022 г.

Най-дългият в света мост със стъклен под бе открит в Социалистическа република Виетнам

Над долина във Виетнам беше официално открит най-дългият в света мост със стъклен под. Уникалното съоръжение е построено на 175 m над земята, между две планини в северната част на страната (провинция Сон Ла) и е най-новата атракция в планинския район, смятан за популярна туристическа дестинация. Пешеходният мост e открит за отбелязване на 47-ата годишнина от края на войната във Виетнам.
Дължината на моста Bach Long, което в превод означава "бял дракон", е 632 m. Подът на конструкцията се състои от 3 слоя закалено стъкло произведено във Франция. Мостовото съоръжение е разчетено да издържа 450 посетители едновременно, които докато вървят по поразителната конструкция могат да се насладят на възхитителните гледки към природата в околността. Инженерите уверяват, че дори ако стъклото се счупи, мостът може да издържи тегло от 5 t. Носимоспособността на съоръжението е тествана с леки и тежкотоварни автомобили.
Властите се надяват, че атракцията ще примами повече туристи в региона. Междувременно от Световните рекорди на Гинес обявиха, че следващия месец предстои посещение на моста, за да се уверят, че той отговаря на всички изисквания, за да бъде добавен в книгата на рекордите.
Източник и илюстрации: www.cross.bg ; интернет