понеделник, 29 юни 2020 г.

В Сингапур построиха необичаен жилищен небостъргач

Архитектурното студио Heatherwick Studio представи впечатляващ проект на жилищен небостъргач с височина 105 m. Необичайна е функционалната схема: в нея липсва ядро. Всеки етаж разполага със собствена просторна жилищна зона, която излиза на фасадите, посредством балкони с "органични" черупковидни форми, озеленени богато.
Жилищният комплекс EDEN има двадесет етажа. На всеки етаж има само по един апартамент. Първият етаж на сградата е разположен на кота 27.00 m. Това странно на пръв поглед решение е възприето с цел да се осигури великолепна гледка към околността.
Архитектите са вложили много усилия по отношение на осигуряването на добър панорамен изглед от апартаментите. Ефективността на перспективите на всяко ниво са изучавани с помощта на дронове и въз основа на получените данни е взето решение за ориентирането на небостъргача. Жилищната част завършва на височина 90 m, останалото до H = 105 m пространство са "празни" фасади.
При създаването на комплекса EDEN творците от Heatherwick Studio са черпили вдъхновение от архитектурата на колониалните вили от XIX век.
Източник и илюстрации: http://sc-os.ru; www.archdaily.com; https://inhabitat.com