неделя, 31 май 2020 г.

Мини къща се сглобява само за седем часа

Уникална микро къща представиха наскоро архитекти от Естония. Тенденциите в съвременното строителство се определят от намаляването на свободната за застрояване територия. В тази връзка не предизвикват учудване набиращите популярност компактни къщи.
Естонските архитекти предлагат своя версия на идеята за компактен дом. Те са разработили миниатюрно жилище, чиято площ е само 30,3 m². Едно от предимствата на естонската мини къща е времето необходимо за построяването ѝ - за пълното сглобяване на сградата са необходими само 7 часа.
Авторите на интересния проект работят в архитектурната компания Kodasema. Фирмата се специализира в проектиране и изпълнение на идеи за микросгради. Новият проект предлаган от компанията носи името Koda. При необходимост сградата може бързо да бъде демонтирана и преместена на други място. Основните строителни материали използвани в постройката са стъкло и бетон. Възможността за бърз монтаж и демонтаж е реализирана чрез използване на сглобяеми елементи. Не е нужно изпълнение на фундамент. В къщата Koda се монтира дограма с четирикамерен стъклопакет, осигуряващ високоефективна топло- и звукоизолация. На първия етаж са разположени дневна, кухня и баня. На горното ниво е предвидено място за спалня и перална машина.
Авторите на проекта твърдят, че разработената от тях сграда е подходяща за жилище или офис, кафене или работилница. В комплект към сградата включва цялостно обзавеждане, оборудване и интериорно оформление.
Източник и илюстрация: http://sc-os.ru