неделя, 22 декември 2019 г.

Къща - парник край брега на езеро в Швеция

Екологичните сгради стават все по-популярни по целия свят. Засега, популярността на такива сгради расте главно сред проектантите, които системно ангажират вниманието ни с поредният концептуален проект.
Разбира се не всичко остава в концептуална фаза. Един такъв проект преминал към етап на реализация ще ви представим днес. Проектът Uppgrenna Nature House представлява сграда - парник. Проектиран и осъществен е от известния архитект Bengt Warne работещ в шведското студио за архитектурен дизайн Tailor Made Arkitekter. Къщата - парник е построена на брега на шведското езеро Ветерн, второто по площ и обем в Швеция. Преди преустройството сградата е била хамбар. Постройката е двуетажна. Покривът е напълно остъклен, както и второто ниво. Това е направено за да се възползват максимално от предимствата на естественото осветление както хората, така и растенията, които се отглеждат в комплекса.
Във вътрешността на Uppgrenna Nature House е създадена истинска ботаническа градина от местни и екзотични растения. Струва си да се отбележи, че постройката не е жилищна сграда, а спа-център, в който хората могат да прекарат приятно свободното си време и да отпочинат в хармония с природата, което е особено ценно в нелеките северни условия.
Източник и илюстрации: www.ecobyt.ru