вторник, 24 септември 2019 г.

Фотоволтаично устройство генерира ток и през нощта

Учени от Калифорнийския университет разработиха устройство, което не се нуждае нито от светлина, нито от движение на турбини, за да генерира електричество, пише в. "Дейли експрес".
По думите на главния конструктор Асуат Раман новият продукт може да работи и нощта, когато фотопанелите са неефективни. Разработката използва съвсем друг подход, като прилепва здраво към земята. През нощта почвата започва да излъчва обратно в атмосферата акумулираната през деня топлина. Този процес обяснява защо тревата често се покрива със слана рано сутринта, въпреки че околната температура е над точката на замръзване, предава БТА.
Учените демонстрираха прототип на устройството, при което беше генерирана от изпусканата земна топлина 25 миливата електроенергия на квадратен метър. В разработката е използван пасивен охлаждащ механизъм, за да бъде задържана студена едната страна на термоелектрическия генератор с няколко градуса под околната среда. Другата се затопля от земното излъчване и разликата в температурите генерира електричество.
Източник и илюстрация: http://dnesplus.bg