понеделник, 8 юли 2019 г.

Хотел в Норвегия с изглед към Ослофиорд

Архитектурното бюро Snøhetta наскоро проектира в Норвегия малка къщичка за туристи с изглед към Ослофиорд. Там могат да отдъхнат туристите, които се отправят на дълги пешеходни разходки в района на Ветаколен.
Хотел Fuglemyrhytta е разположен недалеч от наблюдателната площадка Ветаколен, затова придвижването до там е възможно само пеша. Пътешествениците може да останат за нощувка или просто да отпочинат за няколко часа, докато се наслаждават на гледката към града и фиорда. Къщичката събира максимум 16 души.
Сградата се състои от две части: в едната се намират кухня и просторна дневна с панорамен прозорец, гледащ към фиорда, в другата част са поместени спалните. Двете конструкции са изпълнени във формата на петоъгълник с цел по-голяма устойчивост срещу поривите на силните ветрове и защита срещу преобръщане на доволно леката постройка.
Острите ъгли "разрязват" поривите на вятъра, а наклонения покрив не позоволява снега да се събира на едно място.
Архитектите са избрали местни материали за строителството на хотела: лепен и ламиниран фурнир, както и естествен бор. Бюрото се е стремило да създаде екологически безопасна сграда и да намали въглеродните емисии.
В близост до основното съоръжение е разположена улична тоалетна и неголямо укритие с подобна петоъгълна форма.
Източник и илюстрации: www.admagazine.ru