понеделник, 29 април 2019 г.

Hanergy произвежда слънчеви батерии за фасади и покриви

Китайската компания Hanergy, водещ световен производител на тънкослойни слънчеви модули, започна глобални продажби на фасадни системи за небостъргачи.
Компанията произвежда фотоелектрични елементи CIGS (медно-индиево-галиев диселенид), които се използват за "специални" цели, но практически не се използват в "голямата" слънчева енергетика.
В частност, Hanergy произвежда и качествени слънчеви керемиди, които са търсени на пазара. 
Принципно новият продукт HanWall е предназначен основно за монтаж върху фасади на сгради, включително небостъргачи. Модулите могат да се поставят и хоризонтално - като стъклени покриви.
HanWall се доставя в различни форми, текстури и цветове, за да подхождат на различни архитектурни стилове. Стандартният фасаден слънчев панел, който може да бъде използван вместо традиционни фасадни материали има размери 1192х792 mm и тежи 33 kg. Номиналната мощност е 130-140 W в зависимост от конкретния модел. Заявената производителност е 21%. Компанията гарантира, че на 25-та година от експлоатация слънчевите панели съхраняват 85% от изходната си мощност. 
По време на глобалната премиера Hanergy обяви за новата инициатива "100 нови еко ориентира" (100 New Eco Landmarks). В нейните рамки Hanergy ще сътрудничи с USGBC (Съвет по екологическо строителство САЩ). 
Интегрирането на фотоелектрични модули в сградите (Buildings Integrated Photovoltaics – BIPV) е бързорастящ сегмент в световната слънчева енергетика. Предполага се, че в следващите десет години фасадите на сградите, изработващи електрическа енергия, ще станат съвсем обичайно решение.
Източник и илюстрации: https://eenergy.media