сряда, 17 октомври 2018 г.

Охлаждащо полимерно покритие ще конкурира климатиците

Учени от Колумбийския университет в САЩ са разработили специално полимерно покритие [poly(vinylidene-co-hexafluoropropene) P(VdF-HFP)], способно ефективно да охлажда сградите, без използване на климатизация. Инженерите са успели да постигнат добри резултати дори в условията на аризонската пустиня.
Порестото полимерно покритие, в бъдеще ще замени климатиците в много страни, или най-малкото ще съкрати времето им за работа. По думите на изследователите новият материал ефективно отразява слънчевата светлина и е способен да излъчва обратно топлинната енергия.
Благодарение на микроскопичните кухини, покритието охлажда всяка повърхност върху която е нанесено. При провеждане на експериментите в пустинни условия, инженерите са успели да охладят опитния предмет с температура до 6° С по-ниска от тази на околната среда.
Отбелязва се, че с новия материал може да се покриват покриви, фасадни стени, автомобили и дори космически модули.
Според разработчиците, изобретението ще позволи да се спести колосално количество електроенергия, която днес се използва за охлаждане, особено в страните с горещ климат. В някои случаи, системата за пасивно охлаждане ще е напълно достатъчна за климатизиране на сградите.
Източник: https://eenergy.media