четвъртък, 22 февруари 2018 г.

Най-черната сграда в света

В Пьонгчанг, Южна Корея за откриването на XXIII-те зимни олимпийски игри построиха най-черната сграда в света. Тя е покрита с материала Vantablack VBx2, поглъщащ 99,965% от падащата върху него светлина. Самият материал е създаден от британската компания Surrey NanoSystems и специалистите от Националната лаборатория по физика във Великобритания и е  представен през 2014 година. Vantablack се базира на въглеродни нанотръби, които се подлагат на нискотемпературна обработка и по този начин се получават уникалните свойства на материала. Четири години по-късно, иновативния материал е използван за покриването на временния олимпийски павилион. Площта на постройката е приблизително 1208 m², а височината е приблизително 10 m. Проектант на сградата е 38-годишния дизайнер Asif Khan, възложител е компанията Hyundai.
Павилионът изглежда много необичайно - Vantablack го превръща в сюрреалистичен обект, възприемащ се от човек като пропадане в бездна, в двуизмерна чернилка. За подсилване на илюзията, по фасадите са монтирани стотици малки светодиоди и датчици за движение. При приближаване до сградата те се активират и създават впечатление, че сградата оживява. Друг търсен ефект е наподобяването на обсипано със звезди небе.
Във вътрешността на сградата дизайнът изненадващо е коренно противоположен. За вътрешното оформление е избран белия цвят и негови нюанси. За външния посетител е необходимо известно време за да осъзнае контраста между напълно черно и безкрайно бяло. В павилиона е разположена гигантска водна инсталация, разплискваща 25 000 капки в минута.
Източник: Internet