неделя, 19 юни 2016 г.

Wikkelhouse - къщурка от картон

Дизайнерите от амстердамското студио Fiction Factory са създали технология за изработване на къща от картон. Както твърдят създателите, технологията за изработка на къщата е щадяща околната среда - в замяна на всяко отсечено дърво се засаждат няколко, а въглеродният отпечатък е 3 пъти по-малък от този при традиционното строителство.
Външната обвивка на къщурката се състои от 24 слоя картон слепени със специално екологично лепило, слой хидрофобно фолио и слой облицовка с дърво. Гаранцията за здравина, която дават дизайнерите е 50 години.
Къщата тежи 6 тона и за поставянето и не се изисква специална основа. Монтажът и отнема само един ден. Къщата е модулна и е възможно с лекота да се променят формата и размерите ѝ.
Модулните сегменти са с тегло 0.5 t, ширина 120 cm, а броят им е според желанието и възможностите на клиента. Цветовото оформление също е по избор на собственика.
Гъвкавите възможности за конфигурция са в сила и за интериора. Картонената къща се адаптира според нуждите на обитателите. Може да изпълнява функциите на офис, вила, място за уединение, класически дом или място за забавление.