вторник, 14 април 2015 г.

Китaй ще cтрои жп тунел пoд Еверест

Пекин планира до построи жп тунел под Еверест (8848 m), съобщава Тhе Guаrdiаn. Влаковата линия ще свързва Китай с огромния пазар на Индия, като по пътя пресича територията на Непал, пише ИА "КРОСС". Проектът предвижда от тибетската столица Лхаса да бъде прокарана жп инфраструктура до непалската столица Катманду. Световният първенец се издига между двата града. Линията ще е дълга около 600 km.

Експерти от Китайската академия на инженерството вече са разработили възможностите за строеж на тунела. Очаква се строежът да приключи до 2020 година.
Китайският външен министър Уан И е посетил Катманду през декември, когато е било окончателно договорено влакът да минава оттам, съобщава вестник The China Daily.
„Строителите трябва да изградят доста дълги тунели, а заради стръмните склонове на Хималаите и трудния терен, влакът няма да може да вдига по-висока скорост от 120 km/h", коментира експертът Уан Мън-шу.
Идеята вече среща критика сред алпинисти и еколози, които твърдят, че жп линията ще създаде рискове за и без това крехката екосистема в района.
Проектът засилва китайското влияние над беден Непал, където Пекин и Делхи от десетилетия се надпреварват за надмощие, коментира The Guardian. Китай от години строи пътища и инвестира милиони долари в изграждане на телекомуникационни връзки и хидроенергетика. Очаква се жп инфраструктурата да увеличи китайския туризъм в Непал, тъй като в страната се намират 8 от 14-те 8-хилядници в света.
Увеличаващото се влияние на Китай в региона (Пакистан е близък съюзник на Пекин, а икономическите връзки с Непал, Малдивите и Шри Ланка се засилват през последните години) безпокои Индия, която подозира целенасочена стратегия за изолиране на Индия, коментира вестникът.
Източник и илюстрация: www.cross.bg