неделя, 4 януари 2015 г.

Mол в Zhengzhou, вдъхновен от китайската чаша на щастието и благополучието

В китайския град Zhengzhou е в ход грандиозно строителство на търговски център с оригинални очертания. За създаването на "обтекаемия" дизайн, архитектите са вдъхновени от формата на традиционната китайска чаша, символизираща щастие и благополучие.
Архитектите от фирма "AmphibianArc" са разработили проект за свръхмодерен търговски център с 350000 m² разгъната застроена площ. Сградата ще бъде на 9 нива, включващи търговски площи, места за семеен отдих, огромен фонтан, покрит воден канал, многобройни тематични ресторанти и хотел.
Площадка с фонтана, канал на пето ниво и вертикален аквариум ще осигуряват изисквания според китайската философия елемент "вода" - символ на живота. Посетителите ще се спускат по канала с гондоли и ще имат възможност да се повозят на стъкления асансьор във вътрешността на аквариума. Целият комплекс ще бъде покрит с огромен навес от LED екран. По този начин, архитектите смятат да съчетаят традициите с най-новите технологии.
Интензивното интериорно озеленяване е друга отличителна черта на проекта. Тъй като Zhengzhou е сред десетте най-замърсени града в страната, проектантите са се постарали да интегрират максимум озеленяване във вътрешността на търговския комплекс. Проектът предвижда както хоризонтални, така и вертикални градини.
Авторите на проекта се надяват, че след завършване на строителството, търговският център ще се превърне в любимо място за развлечение и отдих на гражданите на китайския мегаполис.
Източник и илюстрации: www.novate.ru