сряда, 5 март 2014 г.

Сингапур оглави класацията на най-скъпите градове в света

Сингапур е най-скъпият град в света, пише ИА "КРОСС". Това сочат данните от проучване на консултантската компания Economist Intelligence Unit (EIU). В доклада са включени 131 града, като при класирането са оценявани поскъпването на валутата, инфлацията и разходите за стотици продукти. От компанията уточняват, че животът в Сингапур постепенно е поскъпвал, като само преди десет години, градът е заемал 18-о място в същата класация.
На второ място в класацията на Economist Intelligence Unit се нарежда френската столица Париж, а след нея - столицата на Норвегия Осло. Четвъртият най-скъп град в света е Цюрих, а на пето място се нарежда австралийският град Сидни.
Шеста в доклада се нарежда венецуелската столица Каракас. След нея са Женева, Мелбърн, Токио и Копенхаген. Токио, който бе предишният лидер в класацията, е загубил преднината си най-вече заради отслабването на йената, твърдят авторите на доклада.
На другия полюс на класацията - най-евтините градове за живеене в света, е Рияд, столицата на Саудитска Арабия. В топ 10 на най-евтините градове за живеене попадат също Джеда (Саудитска Арабия), Панама Сити (Панама), Букурещ (Румъния), Алжир (Алжир), Катманду (Непал), Дамаск (Сирия), Ню Делхи (Индия), Карачи (Пакистан) и Мумбай (Индия).
Източник и илюстрация: www.cross.bg