сряда, 10 юли 2013 г.

Vessel - вана-хамак от британските дизайнери

Ваната и хамакът, вероятно са едни от предметите, с които най-ярко се асоциира пълноценния отдих. Обединяването на двата предмета в един е уникална идея на британската фирма Splinter Works. Тяхното изделие "Vessel" е вана, чиято форма копира тази на хамака.
Ваната е закрепена към стените с помощта на скоби от неръждаема стомана, които не се допират до пода. Скобите е възможно както да се скрият, така и да останат видими, като част от интериора. Елегантната и ексцентрична форма, изработена от въглеродни влакна, превръща ваната хамак във функционален арт обект, преобразяващ пространството и създаващ специфична атмосфера.
Изборът на материал е предопределен от високата издръжливост на въглеродните нишки и способността да бъдат формовани в сложни криви, имитиращи платното за хамак. Под слоевете въглеродни влакна има слой от пенопласт, поддържащ температурата на горещата вода в продължение на дълъг период от време. Ваната се пълни с помощта на смесителна батерия монтирана към пода, а в подовия сифон водата попада чрез отвор в средата на хамака.
Дължината на изделието е 270 cm, но производителя предлага възможност за коригиране на размерите в диапазон до 20 cm.
Цветовата палитра е достатъчно креативна - "Vessel" се предлага в червен, син, жълт, розов цвят и в бронзови и сребристи оттенъци.
Повече за творчеството на авторите може да откриете на уеб адрес: www.splinterworks.co.uk
Източник и илюстрации: www.novate.ru