петък, 1 февруари 2013 г.

The Hydro – многофункционална арена от Foster + Partners

Към края на тази година в град Глазгоу ще бъде открита една от най-емблематичните сгради в Шотландия - многофункционалната арена The Hydro, построена по проект на световноизвестното архитектурно студио "Foster + Partners".
Сър Норман Фостър (Norman Foster) и неговите сътрудници са свикнали да работят над най-сложните и знакови съоръжения, имащи важно значение не само за града и страната, в която са построени, но и за света.
Подобни реализирани мащабни проекти на  "Foster + Partners" са: лондонската мега аерогара Thames Hub, аерогарата Kuwait International Airport, новата щаб-квартира на Apple  в Купертино или морската гара в Хонконг.
Разбира се, многофункционалната арена The Hydro е с многократно по-малки размери от споменатите по-горе обекти. При все това е важно за Шотландия съоръжение и едно от най-големите в света от този вид.
Арената The Hydro е предназначена на първо място за провеждане на концерти и други развлекателни масови мероприятия и притежава капацитет за 12000 души. На нея ще се провеждат и спортни състезания (тенис, волейбол и други игри, изискващи сравнително малко игрално поле).
Самата зрителна зала в The Hydro е създадена по модела на древногръцките и древноримските амфитеатри, позволяващ добър поглед към сцената дори от най-отдалечените места. Разликата с античните образци е, че модерният вариант е напълно покрит.
Трибуните оразмерени за 12000 зрители, към този момент класират залата сред петте най-големи в света по този показател.
Освен основната площадка, в The Hydro ще има помещения за провеждане на делови срещи, изложби, семинари и конференции.
Стойността на строителните работи възлиза на 206 милиона USD. Планира се годишно многофункционалната арена да се посещава от около 1 милион зрители.
Източник и илюстрации: www.novate.ru
Повече за творчеството на авторите може да откриете на уеб адрес: www.fosterandpartners.com