неделя, 1 юли 2012 г.

Brooks Avenue House - калифорнийска еко-къща

Канадското архитектурно студио "Bricault Design" е разработило проект за уникален екологичен дом "Brooks Avenue House", ситуиран в американския мегаполис Лос Анджелис. Екологичните функции, с които разполага къщата са слънчеви батерии, "зелени стени" и нетоксични материали за довършителните работи.
Вместо да потърсят нов по-просторен дом за разрастващото се семейство, собствениците са пожелали да разширят и модернизират пространството на съществуващата сграда с цел подобряване на жизнените условия..
Климатът в Калифорния е идеален през по-голямата част от годината. Ето защо, главната движеща сила при проектирането е  била постигането на неразривна връзка между вътрешното и външното пространство, премахваща необходимостта от изкуствено кондициониране на въздуха.
За осигуряване на благоприятен микроклимат в жилището е разработена система за ефективна естествена вентилация, измислен е и оригинален способ за засенчване на първото ниво. Спалнята, намираща се на втория етаж, оформя козирка, създаваща необходимата сянка за първия етаж.
Зеленото покритие на новопостроената част спомага за ефeктивния топлинен баланс в помещенията. Напояването на растенията се осъществява с помощта на система за събиране на дъждовна и отточна вода.
Енергията, получена от фотоволтаичните панели, разположени на покрива на сградата, е напълно достатъчна за удовлетворяване на енергийните нужди. Монтираният котел с функция за икономичен разход осигурява отоплението на пода и топла вода за битови нужди .
Всички материали използвани за строителството и интериора се отличават с отсъствие на токсични вещества.
Повече за творчеството на авторите може да откриете на уеб адрес: http://bricault.ca
Източник и илюстрации: www.novate.ru