петък, 8 юни 2012 г.

Park Royal Tower в Сингапур

Специалистите от компания "WOHA Architects", смятат да внесат коренни промени в концепцията за строителство на небостъргачи. В творението им "Park Royal Tower" в Сингапур е предвидено да има двойно повече зеленина, отколкото в близкия парк Hong Lim.
Първокласният офисен и хотелски комплекс ще разполага с вертикални градини, масиви от зелени насаждения в коридорите, изкуствени водоеми, а също и тераси с листвени дървета. След осъществяването на строителството, сградата ще може да се похвали с колосалните 15 декара зелени насаждения.
Всички зони за отдих и вертикалните паркове със зеленина в "Park Royal Tower" ще се превърнат в своеобразно продължение на съседния парк. Около небостъргача ще бъдат засадени сенчести дървета и палми, а лиани и много други растения ще се спускат  по фасадните повърхности и не само ще прикриват надземния паркинг за автомобили, но и ще почистват въздуха от вредни вещества.
Въпреки, че конструкцията на сградата ще е от стоманобетон, прилагането на който предполага изхвърляне на големи количества СО в атмосферния въздух, общото негативно влияние върху околната среда ще бъде сведено до минимум благодарение на богатото озеленяване и широкото използване на естественото осветление. Системата за вентилация ще гарантира минимална консумация на електроенергия. Фотоволтаичните панели монтирани на покрива, ще обезпечат необходимата за функциониране на небостъргача енергия, а системата за събиране на дъждовна вода, ще осигури допълнителна вода за растенията. С други думи, този амбициозен проект си е напълно самодостатъчен. В този смисъл, не буди удивление, фактът, че проекта е удостоен със знак за качество "Green Mark Platinum", което означава, че сградата съответства на най-високите екологични стандарти в Сингапур.
Източник и илюстрации: www.ecology.md