събота, 31 март 2012 г.

Вила "Weekend House" в Словакия

"Weekend House" е вила построена по проект на специалистите от словенското архитектурно студио "Pokorny Architekti". Елегантната къща с минималистична визия е разположена в близост до постоянното жилище на собственика - в малкото селце Nosice с изглед към живописните планини Javorniky Mountains (Словакия).
Живеещ и работещ в динаминичната и шумна Братислава, възложителя е направил логичен избор за локацията на своя извънградски дом - тихо и уединено място, обкръжено от красива природа.
Двуетажната къща не прилича на съседните постройки, но и не влиза в дисонанс с тях, a деликатно се отличава с интелектуални ракурси и естествена монументалност, която я родее с величествената осанка на планинския релеф. Топлият  интериор изпълнен от дърво, хармонизира връзката с природата. Просторната гостна е основен притегателен център, предразполагащ към сърдечни срещи в семеен кръг или с приятели.
Благодарение на откритата планировка кухненската зона и столовата са приобщени към пространството на гостната, решение способстващо за семейно сплотяване и диалогичност.
Асиметрично решената структура разполага с открит атриум, декориран със слоести панели от бор и лиственица, изпълняващи и топлоизолиращи функции. Изборът на натуралните материали подчертава близостта с природата. Къщата е оборудвана със сауна и джакузи, а територията около "Weekend House" предлага всичко необходимо за комфортна почивка на открито.
С творчеството на авторите може да се запознаете на уеб адрес: www.pokornyarchitekti.sk
Източник и илюстрации: www.novate.ru