четвъртък, 3 ноември 2011 г.

Конкурс за енергоефективни къщи, Вашингтон

Наскоро във Вашингтон се проведе Международен конкурс за енергийноефективни домове, информира ни популярният сайт за зелени технологии GreenTech.BG. В надпреварата, организирана от енергийното министерство, участваха 19 екипа от студенти-архитекти от САЩ, Китай и Нова Зеландия.
Проектите бяха оценявани по десет критерия, като за всеки от тях се даваха максимум 100 точки: архитектура, пазарна привлекателност, конструкция, достъпност за купувачите, комфорт, топла вода, вградено оборудване, енергиен баланс и домашни развлечения.
Победител в конкурса стана къщата WaterShed, разработена от университета Мериленд, която постига 951 точки. Покривът с форма на крила на пеперуда събира дъждовна вода и слънчева светлина и доставя електричество, а мръсната вода преминава през вградени в стените пречистватели и попада в резервоари. Така при дъждовно време къщата може да функционира и без водопровод.
WaterShed разполага също с автоматизирана система, която регулира температурата, влажността на въздуха и осветеността на помещенията, осигурявайки максимален комфорт за хората при минимални вреди за природата.
Къщата е построена с използване на евтини материали. Налична е и малка градинка, както и в повечето други домове, участвали в конкурса.
Източник и илюстрации: http://www.greentech.bg