сряда, 22 юни 2011 г.

Как да направим блогът (сайтът) си екологичен?

В Харвард са изчислили, че всеки сайт е отговорен за 0,02 грама вредни емисии отделени от един потребител. Т.е. ако блогът ви е с около 100 читатели на ден, за месец той "изхвърля" в атмосферата 50-60 грама CO2. За неутрализиране на въглеродният отпечатък от блога (сайта) за следващите 50 години е достатъчно да бъде посадено едно дърво. Разбира се, не можем да се сравняваме с големите сайтове (в нашия случай сумарният отпечатък от сайта и блога е приблизително 18.3 грама месечно), но идеята изглежда впечатляващо добра и трябва да се развива и да набира последователи. Ето защо решихме да дадем скромен принос в това дело, още повече, че такава постъпка облекчава гузната еко-съвест и прекрасно хармонира с природния ни мързел, понеже не изисква големи усилия.
Немската компания "Make It Green" сътрудничеща с "Arbor Day Foundation" се занимава със засаждане на дървета, вместо блогърите. Вече съществува специален парк само от "блогърски" дървета, в Plumas National Park, California. След залесяването на тази територия, ще се продължи със залесяване на други такива. Припомняме, че големи горски територии в Калифорния бяха унищожени от пожари през лятото на 2007 година.
Ако и вие желаете да се включите в зеленото начинание, нещата които трябва да направите са три:
1. Да напишете кратък блогпост за инициативата.
2. Добавете html код за вграждане на лого от тук: http://www.kaufda.de/umwelt/carbon-neutral/how-you-can-join/
3. Изпратете хиперлинк към блогпоста на e-mail адрес: co2-neutral@kaufda.de
Остава търпеливо да изчакате потвърждение, че сте одобрени :-)

Източник (Source): http://www.kaufda.de/  ;   http://planetgreen.discovery.com/work-connect/make-your-blog-carbon-neutral-in-5-minutes----it-wont-cost-you-a-cent.html
http://thegreenville.ru/blog/kak_sdelat_svoj_blog_carbon_neutral/2010-05-19-97
Илюстрация (Picture): http://www.kaufda.de/