вторник, 10 юли 2012 г.

Най-високият небостъргач в Западна Европа

На 5 юли най-високият небостъргач в Западна Европа бе открит. Извисяващият се на височина 309,6 метра над южния бряг на Темза небостъргач "The Shard" е проектиран от световноизвестния архитект Ренцо Пиано (Renzo Piano), чиято идея е огледалните стени на пирамидалната сграда да отразяват динамиката на града. Обликът на сградата наподобява остро парче стъкло, което е и едно от значенията на наименованието "shard" на английски език.
Небостъргачът има 87 етажни нива (от които 72 са обитаеми) и е покрит с 11 000 стъклени панели. Общата застроена площ на сградата е 56 000 m², като си струва да се отбележи немаловажният факт, че 95% от вложените строителни материали са произведени от рециклирани суровини.
Издигането на емблематичната постройка е струвало на катарските инвеститори 1,5 млрд. £ (около 2,35 млрд. $). Във високата постройка се помещават хотел с 200 стаи, офиси, зимни градини, луксозни частни апартаменти, търговски център, ресторанти и др. Цялостното им обзавеждане трябва да бъде готово до февруари 2013 година.
Очакванията са апартаментите да бъдат закупени от богати чужденци, предимно от Близкия изток. Цените на апартаментите се очаква да са едни от най-високите в Европа и да достигнат стойности от порядъка 30 - 50 милиона лири.
Източник и илюстрации: www.cross.bg ; http://en.wikipedia.org ; интернет