вторник, 31 януари 2017 г.

Хотел на брега на Карибско море, Мексико

Мексиканското студио Reyes Ríos + Larraín е проектирало невероятна жилищна сграда на 200 m от плажната ивица в курортния град Playa del Carmen.
Сградата е 5-етажна, висока 22 m. В нея са разположени 17 апартамента с площ от 66 до 145 m², различаващи се основно с броя спални (от една до три). Терасата на покрива предлага бар, плувен басейн, фитнес зала.
"Sаbоr а Miеl" е ситуирана и проектирана във височина с оглед на ориентацията на парцела, намаляване на инсолацията и подобряване на вентилацията. Атриумът служи не само за оформяне на зона за приобщаване и посрещане, но и за отвеждане на нагретия въздух от сградата.
Характерен момент при изпълнението на довършителните работи е, че във вътрешните и външните шпакловки е използвана смес от бял цимент и смола от местното дърво chukum.
Източник и илюстрации: www.etoday.ru












Научен център в Дания

В Копенхаген отново е открит впечатляващия научен център - музей Experimentarium. Основният акцент в интериора е огромната вита стълба от 160 t стомана, обработена с медни листове с общо тегло 10 t. Автор на проекта е студио Cebra.
Източник и илюстрации: www.etoday.ru












неделя, 29 януари 2017 г.

В Китай вече имат робот-регулировчик

В Китай влезе в действие първият робот-регулировчик в страната, който бе поставен на оживено кръстовище в град Сянян в провинция Хубей, пише в. "Дейли мейл".
Умната машина спира пешеходците, когато искат да пресекат на червено, информира ИА "КРОСС". Тя прави сигнали с ръце, отправя устни предупреждения и святка с лампички, за да бъдат спазени правилата на уличното движение. Роботът е призван да сложи край на тъй нареченото "китайско пресичане", безразборното преминаване, независимо от показанията на светофара.
Андроидните машини ще са само в помощ на истинските регулировчици от плът и кръв, които по този начин по-лесно ще се справят със задачите си на оживените кръстовища. На гърдите на робота е поставен специален дисплей, на който се показват предупредителни надписи и символи. Той е снабден и с камери за наблюдение, с които се заснемат нарушенията на пешеходците и служат за доказателство при съставянето на глоби.
Източник и илюстрация: www.cross.bg

четвъртък, 26 януари 2017 г.

Правят станции за електромобили

В България ще се изграждат станции за зареждане на електромобили, пише ИА "КРОСС". Кабинетът прие Национална рамка за политика за развитие на пазара на алтернативните горива в транспортния сектор и за разгръщане на съответната инфраструктура. Целта е да бъдат реализирани конкретни мерки, които да доведат до развитието на електромобилната и водородната технологии, както и до налагането на природния газ като стандартно гориво. ЕС изисква от страните членки да изградят мрежа от публично достъпни електрически зарядни точки и станции за зареждане с природен газ, както и евентуално на такива за водород. За да бъдат масово възприети и внедрени електрическите коли, инфраструктурата за зареждане и поддръжка трябва да се разпространи в цяла Европа. Крайната цел е да стане възможно пътуването с автомобил през цяла Европа, като зареждането на електрическо превозно средство да става също толкова лесно, колкото пълненето на резервоара с гориво.
Източник: www.cross.bg

Спират със закон презастрояването в кварталите

В жилищните комплекси да могат да се определят нови урегулирани имоти при реституция, но само ако те не засягат терените към съществуващите сгради и евентуалното строителство върху тях е възможно само ако не се нарушават правилата за отстояния със съседните обекти, пише ИА "КРОСС".
Ако това е невъзможно, останалата незастроена част от кварталите, вкл. реституираните терени, ще получат статут на озеленена площ за широко обществено ползване. А собствениците на реституирани терени, в които няма да се позволява строителство, ще се обезщетяват с равностойни общински терени. Това гласят промени в Закона за устройството на територията, които бяха приети окончателно. Те целят да се спре презастрояването в кварталите, което в последните месеци води до протести от страна на гражданите. Това означава, че строежите вече ще са възможни само ако се спазват изискванията за отстояния между постройките. Новите урегулирани парцели пък ще се определят, без да се засягат терени на околните сгради.
Промените бяха инициирани и внесени с активното участие на Камарата на архитектите в България.
Още миналата година, работна група към МРРБ с участието на КАБ и браншовите организации, направи подробен анализ на действащия Закон за устройство на територията и посочи добрите европейски практики. Целта е облекчаване на административната тежест при проектиране и строителство, като акцентът бяха обекти като частните къщи и сгради за малък бизнес.
Така вече няма да се изискват ненужни документи за издаване на разрешение за строеж като „План за управление на отпадъците" и „План за безопасност и здраве". Причината за това е, че те обективно не касаят разрешаването за започване на строеж и представляват ненужна спънка за строителите, смятат експерти.
Постепенно да се върви от „разрешителен" към „регистрационен" режим на проектиране. В момента по ЗУТ действа многостепенна система за „одобряване" на проект от различни инстанции, което излишно затруднява строителите. Според измененията ще се премине към модела на големите европейски държави, според който проектанти и строители носят цялата отговорност за проекта, а администрацията следи за обществения интерес.
Източник: www.cross.bg

сряда, 25 януари 2017 г.

Стилна "пещерна" къща в Испания

Уникална къща, вградена в подножието на планината Сиера Морена е разработила испанската архитектурна фирма Ummo Estudio. "Пещерния" дом впечатлява с нестандартния дизайн и привлича с ценното чувство за сигурност и защитеност, което предлага на обитателите си.
Източник и илюстрации: www.etoday.ru











петък, 6 януари 2017 г.

Интериор на къща в Австралия

Архитектурното студио SJB Interiors е разработило интериорния дизайн на Peninsula Residence. Eднофамилната къща се намира в Мелбърн, Австралия.
Източник и илюстрации: www.etoday.ru