четвъртък, 29 септември 2016 г.

Най-високата жп гара в Европа

Първата жп гара в Самара е построена през 1876 година. Автор на проекта е бил петербургския инженер-архитект граф де Рошефор.
Общата площ на старата гара е била 3380 m², в т.ч. площта използвана за обслужване на пътници - 1150 m². Вместимостта на гарата е била 980 души. Средноденонощната пропускателна способност - 1700 ч/денонощие.
След 120 години на експлоатация в условията на увеличаващи се натоварвания и вибрации е взето решение за препланировка и реконструкция при съхраняване на външната фасада и историческата автентичност. Но в процеса на проектиране се изяснява, че износването на фундаментите и стените изисква събаряне на сградата. Освен това етажните подови конструкции са дървени и се налага подмяната им спрямо завишените съвременни противопожарни изисквания. Така сградата, явяваща се исторически и архитектурен паметник от републиканско значение се налага да бъде съборена.
През лятото на 1996 година, в навечерието на деня на железничаря, в Самара започва един от най-значителните транспортни проекти. Главен проектант е Самарският институт "Самарагорпроект". Главен проектант е арх. Юрий Храмов.
Съвременната сграда на железопътна гара Самара е построена в периода 1996-2001 без спиране на движението на влакове през гара Самара.
На 25 май 1999 тържествено е открита първата част от гаровия комплекс - разпределителната зала за пътниците. Оборудвана е с асансьори, свързващи залата с пероните. Общата площ на разпределителната зала е 3750 m². Капацитетът ѝ е 540 души едновременно.
На 3 юни 2000 година е открита втората сграда от първия етап на строителството на гаровия комплекс. В сградата е разположен хотел и свързваща част между новата сграда и разпределителната зала. Общата площ на постройката е 6795 m², от тях 2200 m² са на хотелската част. Хотелът предлага на гостите 37 апартамента: 4 едноместни, 2 двуместни за хора с ограничени физически възможности и 21 двуместни (от тях 3 категория "лукс"). В новата сграда са поместени и медицински пункт, фризьорски салон, бизнес център с банкетна зала и бар.
Полезната площ на главната сграда на гаровия комплекс е 14521,2 m². Тук са разположени: обслужващ център, зали за кратковременно и продължително очакване (чакални), културен център с видеозала, билярдна и стая за деца. Чакалните за пътниците са: "Икономична класа" на 4-ия етаж и "Клас комфорт" - на 6-ия етаж. Чакалнята "Клас комфорт" е оборудвана с климатици, комфортни мебели, телевизори.
Зимната градина, разположена на шестия етаж на сградата е украсена с фонтан. За удобство на пътниците са монтирани асансьори и ескалатори. В горната половина на централната висока сграда са разположени помещенията на административно-стопанската и техническата служба на жп гарата. На височина 95 m е разположена наблюдателна площадка, достъпна за всички пътници.
Понастоящем пропускателната способност на гаровия комплекс е 27 000 пътници за денонощие. Капацитетът е 3150 души едновременно. РЗП на гарата е повече от 32 000 m² (заедно с панорамните площадки).
За годините на своето съществуване Самарската железопътна гара се е превърнала в истински символ на града.
Към днешна дата железопътната гара в Самара е една от най-новите, модерни и удобни в Русия и най-високата на територията на Европа (101 m заедно с купола и мачтата).
Съвременния дизайн я прави една от най-красивите сгради не само в Поволжието, но и в Русия.
Източник и илюстрации: http://ntt.com.ru/railway/zhd-vokzal-samara;
http://www.liveinternet.ru/community/2408591/post74606874/
https://twitter.com/NovostiSmr
Автор: Atgnclk - собствена работа, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4572057
Автор: Atgnclk - собствена работа, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4574867
Автор: Atgnclk - собствена работа, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4572102
Автор: Atgnclk - собствена работа, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4574807














сряда, 28 септември 2016 г.

Уютен скандинавски лофт

Този очарователен апартамент е разположен на последния етаж на жилищна сграда в Стокхолм. Отличава се със скосени таванни повърхности и големи прозорци. Неизмазаната тухлена стена и красивите дървени греди придават на лофта нотка земен чар. Както и при повечето скандинавски интериори е подбрана неутрална цветова палитра  - с преобладаващо бяло, сиво и черно.
Комбинацията от обмислени архитектурни детайли, художествен подход при използване на изкуственото осветление и умела аранжировка на декора е ключова в оформянето на привлекателния и уютен интериор на това шведско жилище.
Източник и илюстрации: www.pufikhomes.com






















Съвременна къща в Колумбия

Специалистите от архитектурно студио Plan:b са сътворили тази къща в съвременен стил. Сградата се намира в Рионегро, Колумбия.
Източник и илюстрации: www.etoday.ru







четвъртък, 8 септември 2016 г.

Хотел в Крим бе признат за най-добрият в Европа

Кримският курортен комплекс Mriya Resort & Spa в Ялта получи двете престижни награди на туристическата индустрия -  World Travel Awards 2016 и World Spa Awards 2016, съобщи във вторник (6 септември) РИА „Новости“, като цитира съобщение на страницата на комплекса във Facebook.
Експертите признаха Мriya Resort & Spa за най-добрият европейски курортен комплекс и най-добър спа курорт в Русия, пише "Руски дневник".
Церемонията по награждаването се е състояла на 5 септември на италианския остров Сардиния.
Петзвездният санаторно-курортен комплекс Mriya Resort & Spa бе открит на 14 августа 2014 година. Архитектурният проект е дело на британския архитект и почетен член на Руската художествена академия, сър Норман Фостър.


Източник и илюстрация: http://bg.rbth.com

вторник, 6 септември 2016 г.

Най-високата сграда на западното крайбрежие на САЩ

Най-високата сграда на западното крайбрежие на САЩ е строящият се в центъра на Лос-Анджелис „Wilshire Grand tower”, съобщава АП.
В горната част на небостъргача е монтирана мачта с тегло от 10 t, пише "Днес+". По този начин, височината на сградата става 334,98 m, което е с 33,68 m повече от Банката на САЩ (301,3 m).
Последната е най-високата сграда на Западния бряг от 1989 г. насам.
Хотелският и офисният комплекс „Уилшър гранд тауер” се оценява на $ 1 млрд. Той ще бъде открит през март 2017, съобщава AP.
Очаква се сградата да създаде над 120 000 работни места.




Източник и илюстрация: http://dnesplus.bg

петък, 2 септември 2016 г.

Плаващи морски вили Seahorse в Дубай

В Дубай приключва изграждането на проекта Seahorse - вили разположени в морето. Вилите се състоят от 3 етажа, като два от тях са надводни и един - подводен, разполагащ с панорамни прозорци към красивия свят на морските обитатели. Надводните етажи се характеризират с две палуби и вана, както и с всички други удобства характерни за един дом. Всяка къща тежи приблизително 240 t и струва 3.2 млн. USD. "Плаващите морски кончета" са с РЗП около 370 m². Създателите вече са успели да продадат 60 къщи. Проектът ще влезе в експлоатация през октомври тази година. Автор на проекта е компанията Kleindienst. Плаващите къщи (общо 130 на брой) са част от по-голям проект "The Heart of Europe", който пък е част от изкуствения архипелаг "'The World". Той ще бъде разположен на 300 островчета, формиращи с очертанията си картата на света.
Източник и илюстрации: www.etoday.ru