неделя, 24 юли 2016 г.

Небостъргач в Ню Йорк за втори път е №1 в света

Небостъргачът Hearst Tower в Ню Йорк за втори път е обявен за №1, а решението е на 14-членно жури от Международния съвет по високи сгради и градска среда (CTBUH), чието седалище е в Чикаго, пише ИА "КРОСС". Този път зданието в Манхатън е с титлата
„Небостъргач на десетилетието", докато през 2006-та взе само годишната титла.
Основният мотив на журито сега е, че по Hearst Tower продължават да се правят подобрения, които го определят като модерна екологична сграда, отговаряща на последните зелени стандарти и гарантираща устойчивостта на средата в мегаполис, какъвто е Ню Йорк. Небостъргачът е от 46 етажа, които се простират върху площ от 80 000 m². Там е главната квартира на корпорация Hearst, както и редакциите на реномирани издания, като „Космополитън", „Мери Клер" „Харпър базар" и др.
Сградата визуално е разделена на две - старата основа и стъкленото продължение, което е проектирано от британския архитект Норман Фостър. Комбинацията между двете е архитектурен и екологичен шедьовър благодарение и на работата на инженерите от канадската WSP Global Inc и изпълнението на американската строителна компания Turner Construction Company.
Старото тяло представлява 6-етажна сграда, завършена през 1928 г. По-рано Уилям Ранфолд Хърст, основател на корпорацията, възлага проекта за небостъргач на архитект Джоузеф Ърбън. Но Голямата депресия спира строежа до 6-то ниво. До 2003-та, когато започва изпълнението на сградата в сегашния ѝ вид в изпълнение на мечтата на Уилям Хърст. Три години по-късно тя е завършена и оттогава специфичният ѝ външен вид привлича вниманието. Причината е, че за конструкцията на Hearst Tower е използвана стоманена диагонална решетка, известна като диагрид - модерен метод за изграждане на небостъргачи. Използвани са общо 10 480 t структурна стомана, с 20% по-малко спрямо конвенционална стоманена конструкция. Всичко това се крепи само на 12 колони.
Сградата е с изключителни екологични характеристики, като е важно да се отбележи, че 85% от използваната стомана е направена от рециклиран материал. Зданието е проектирано и изпълнено така, че да използва 25% по-малко енергия, отколкото е минималната норма за Ню Йорк. Небостъргачът има и уникална система на циркулация на водата, благодарение на която през зимата се отоплява, а лятно време се охлажда. И не само това - подхранват се и растенията. Външният израз на тази система е водопад в атриума. А той започва от най-ниското ниво на старата сграда, където навремето са били шахтите на асансьорите, отстранени при започването на Hearst Tower. Причината - няма как да се използват за асансьори, които трябва да се издигат до 46-ия етаж. Нататък атриумът расте през изтърбушената стара сграда и още 4 нива нагоре. Така на практика атриумът е на почти 10 етажа, което дава изключителен простор в основата на зданието.
Освен наградата за Hearst Tower от CTBUH обявиха и четирима шампиони по континенти. За Америка най-добрата висока сграда за 2016-та е Via 57 West ( 34 етажа) в Ню Йорк. Завършена е тази година, а проектът е на датското архитектурно бюро Bjarke Ingels Group. Първенец за региона на Азия и Австралия е Shanghai Tower в китайския град Шанхай. 137-етажният небостъргач бе завършен през 2015 г. Проектиран е от американската архитектурна фирма Gensler. За Европа за №1 бе определена жилищната сграда White Walls в кипърската столица Никозия от 17 етажа, проектирана от Жан Нувел и завършена през 2013-та. За регион Близък Изток и Африка първото място е за The Cube, сграда висока 50 m, на холандските бюра JSA, Cimka и HofmanDujardin, и намираща се в Бейрут.
Тези 4 високи здания, както и още 13 от различните региони, ще се борят за титлата „Най-добра висока сграда за 2016 г.". Отличия ще има и в още няколко категории, а церемониято по награждаването е на 3 ноември в Чикаго.
Източник и илюстрация: www.cross.bg


четвъртък, 21 юли 2016 г.

Жилищна сграда в Хошимин

MM ++ Architects наскоро представиха тази интересна жилищна сграда. Намира се в Хошимин (Ho Chi Minh City), Виетнам.
Източник и илюстрации: www.etoday.ru









Държавата си връща контрола на малките сгради

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) отново ще контролира строителството на малките строителни обекти, пише "Днес+". Това предлага Министерството на регионалното развитие и благоустройството с промени в наредба №13 от 2001 г. за принудителното изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи.
Проекта за изменение е публикуван за обществено обсъждане на сайта на ведомството и на портала за обществени консултации. Промените се налагат заради актуализиране, усъвършенстване и прецизиране на действащите разпоредби, се посочва в мотивите към промените.
Контролът върху незаконното строителство на малки обекти от четвърта, пета и шеста категория бяха поверени на местните власти преди години. В тези групи влизат жилища, вили, сгради и съоръжения с площ до 5 000 m², както и недвижими културни ценности от местно значение, реконструкции и преустройства и т.н. А под контрола на държавата останаха само големите обекти от първа, втора и трета категория, които са промишлени сгради, национални обекти, специфични строежи и републикански пътища.
Освен тези промени регионалното ведомство предлага изменения и в още няколко регламента. Една от тях се отнася за въвеждане в експлоатация на строежите. Идеята на ведомството е срокът за назначаване на държавна приемателна комисия, която да издаде Акт 16 за строеж, да се увеличи двойно.
Източник: http://dnesplus.bg

Всяка сграда с РЗП над 250 m² - с енергиен паспорт

Всяка сграда с разгърната застроена площ над 250 m² подлежи на задължително обследване и сертифициране за енергийна ефективност, информира ИА "КРОСС". Това гласят промени в Закона за енергийната ефективност, пуснати за обществено обсъждане. Промените се правят, за да изпълним изискванията на ЕС, се посочва в мотивите. Така всеки блок и къща ще трябва да имат енергиен паспорт. Изключение се прави са вили, които се използват по-малко от 4 месеца през годината, молитвени домове, използвани за селскостопанска дейност нежилищни сгради с ниско потребление на енергия, както и временни постройки. Освен това всяка реконструкция, обновяване или основен ремонт, при които се променят енергийните характеристики на сградата, ще трябва да отговаря на изискванията за енергийна ефективност в закона. Досега това важеше само, ако ремонтът обхваща 25% от външните елементи на сградата, и ако човек санираше сам жилището си, можеше да го направи както намери за добре.
С промените в закона се въвеждат и по-строги права за обществените поръчки. Например при поръчки за гуми те ще трябва да бъдат от енергийно най-високия клас. А при поръчки за доставка на услуги на стойност над 264 033 лв ще трябва да се изисква материалите да са от най-високия енергийно ефективен клас. Закупуваното офис оборудване от администрацията също ще трябва да бъде енергийно ефективно.
Източник: www.cross.bg

събота, 16 юли 2016 г.

Китай размина два влака с относителна скорост над 800 km/h

Изключително опасен експеримент постави нов световен рекорд в Китай - два от свръхбързите влакове-куршуми се разминаха, всеки движейки се със скорост от над 420 km/h, съобщи китайската агенция "Синхуа".
Експериментът се осъществява по трасето на Китайската високоскоростна железопътна линия между градовете Джънджу в провинцията Хенан и Суджоу в източната провинция Дзянсу, пише ИА "КРОСС".
Скорост от 420  km/h всъщност е далеч от японския рекорд за най-бърз влак-куршум, който е 603  km/h. Досега обаче два влака не са се разминавали с такава скорост, сумата от която надминава 800  km/h - на практика малко под стандартната скорост на пътнически самолет. И рискът е голям при разминаване.
Влаковете се казват "Златният феникс" и "Синият делфин" в типично китайски стил.
Опасността от експеримента идва именно от това, че двата влака се разминават и са толкова близо един от друг. Както е известно, влаковете-куршуми са с типичната си форма, за да се справят със съпротивлението на въздуха. Когато обаче се разминат много близко, се получава триене, което може да изхвърли и двете композиции от релсите. В повечето случаи при разминаване с друг влак скоростта се намалява значително под максималната.
За щастие експериментът е успешен. Според Джоу Ли, ръководител на Китайските железници, това показва, че Поднебесното царство напълно е овладяло технологията и методите за конструкция на свръхбързите влакове.
Източник: www.cross.bg

петък, 15 юли 2016 г.

Изкуствената светлина ни разболява

Липсата на достатъчно тъмни часове през нощта и натрапчивото присъствие на изкуственото осветление се отразяват зле на нашето здраве, пише в. "Дейли мейл".
Изданието цитира резултатите от холандско проучване, според което тези фактори могат да доведат до заболявания като остеопороза и загуба на мускулна маса, пише ИА "КРОСС".
Екипът на Йохана Мейер от Медицинския университет в Лайден провел експерименти с мишки, подложени на непрекъснато изкуствено осветление в продължение на месеци. Здравето на опитните животни се влошило и те изпитали проблеми с плътността на костите и мускулите.
Когато мишките били върнати към нормалния цикъл на осветеност и тъмнина през денонощието, те отново възстановили здравето си.
Излагането на изкуствена светлина за продължителни период променило нормалните циркадни ритми в мозъка на гризачите до 70 %. Успоредно с това драстично спаднала мускулната сила на мишките, започнали възпалителни процеси в костната им система.
При връщането на опитните животни към нормалните циркадни ритми за две седмици, мозъчните им клетки се възстановили, спрели и опасните мускулно-костни промени.
"Липсата на нормално редуване на осветени с тъмни части на денонощието води до сериозни здравни проблеми, предупреждава Йохана Мейер. Добрата новина е, че те могат да бъдат преодолени много бързо след възстановяването на нормалните циркадни ритми!"
Източник: www.cross.bg

четвъртък, 7 юли 2016 г.

Обновен интериорен дизайн на салон за красота в Пекин

Китайското дизайнерско студио Archstudio  е проектирало интериорния дизайн на салона за красота Lily nails, разположен в центъра на Пекин.
Интериорът е изпълнен в светли тонове създаващи уютна и отпускаща атмосфера. На тавана е монтирана декоративна метална пластина с елегантна спираловидна форма, по краищата на която са поставени светодиодни лампички.
Източник и илюстрации: www.etoday.ru











сряда, 6 юли 2016 г.

Сгради със структура като на кокосов орех ще са по-устойчиви на земетръс?

Структурата на кокосовия орех може да помогне на учените да конструират сгради, много по-устойчиви на земетресения и по този начин да се спаси животът на хиляди хора от подобни бедствия, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.
Кокосовите орехи имат три защитни слоя, вътрешна и външна черупка, пише "Днес+". Вътрешната бяла месеста част съдържа каналчета, чийто дизайн е направен така, че да издържа на силите на свиване. Тяхната структура може да бъде имитирана от хората и по този начин да бъде създаден бетон с феноменална якост. С него могат да бъдат построени сгради, много по-устойчиви на земетресения.
Кокосовите орехи са добре познати с твърдите си черупки, което е от жизненоважно значение техните семена успешно да покълнат. Специалната структура на стените на този плод ще помогнe на инженерите да проектират сгради, устойчиви на земетресения. Кокосовата палма може да достигне до 30 m височина. Това означава, че кокосовите орехи трябва да са много здрави, за да не се разчупят, падайки от короната на дървото. Това те постигат, благодарение на 3 слоя, констатираха учените от университета във Фрайбург.
Те използвали специални преси, за да установят как външната и вътрешната черупка разсейват енергията при удара в земята. Структурата на каналчетата на тези слоеве прилича на стълба, а разположението им под ъгъл помага за разсейването и съответното отслабване на силата на натиск. Под микроскоп станало видно, че всяка клетка на каналчетата на кокосовия орех има пръстеновидна структура, като отделните концентрични окръжности са свързани с "мостчета" помежду си. Това позволява максимално поглъщане на енергията, обяснява ръководителката на изследването д-р Щефани Шмайер.
Източник: http://dnesplus.bg

вторник, 5 юли 2016 г.

Великолепен дизайн от холандското студио PuurFlow

Портфолиото на съвременното прогресивно студио от Амстердам PuurFlow впечатлява практически с всяка фотография. Разкошни лофт-помещения, съчетаване на груби материали с ултрасъвременни минималистични елементи, великолепна архитектура - това са характерните черти на техния дизайн.
Източник и илюстрации: www.pufikhomes.com























Необикновен проект от Ezar Arquitectura y Diseño

Ezar Arquitectura y Diseño са автори на този необикновен футуристичен проект. Уникалната офис сграда CSI IDEA се намира в Малага, Испания. Сградата е проектирана и изпълнена при спазване на изискванията за устойчиви "зелени" сгради. Нещо повече - тя е замислена като прототип на сграда с нулево потребление на енергия, каквито ще трябва да бъдат публичните администрации от 2018 г. и всички нови сгради от 2020.
Източник и илюстрации: www.etoday.ru