вторник, 26 април 2016 г.

Проект за нов стадион Camp Nou на футболен клуб Barcelona

Испанският футболен отбор Barcelona официално представи как ще изглежда новия стадион Camp Nou след реконструкцията.
Стадионът построен през 1957 година ще бъде основно реконструиран. Строителните работи ще се ръководят от японската фирма Nikken Sekkei и от местното архитектурно студио Pascual-Ausió.
Основните промени са увеличаване размера на покрива и седящите места за зрители.
След обновяването стадионът ще увеличи капацитета си до 105 000 зрители.
Планирано е реконструкцията да започне през 2017 г. и да завърши през 2021 г.








Източник и илюстрации: www.etoday.ru

неделя, 24 април 2016 г.

Жилищен комплекс в Швеция

Шведското студио Tham & Videgard arkitekter завърши проект на две сгради в нов жилищен район на град Йоншьопинг (Jönköping) в Швеция. Сградите впечатляват с леките, "въздушни" балкони опасващи всички фасади. Всеки апартамент разполага с изход към балкон. Балконите са защитени с изящни прегради от анодиран алуминий. Преградите с форма на арка създават необичаен архитектурен облик и осигуряват своеобразна "екранираща" защита между външния свят и вътрешното лично пространство на обитателите.







Източник и илюстрации: www.etoday.ru

четвъртък, 21 април 2016 г.

7 по Рихтер може да разлюлее четири зони у нас

Земетресение с магнитуд 4-4,2 влиза в категорията на т. нар. слаби земетресения, пише ИА "КРОСС". Тук съвсем не става дума за животозастрашаващо земетресение. Земетресенията с магнитуд 6-7 вече са силни. Те могат да доведат до по-силни въздействия и изменения в инфраструктурата и да застрашат живота на хората. Трусовете от 5-6 степен пък се приемат за умерено силни.
Това казва в интервю за "Монитор" проф. Емил Ботев, директор на сектор „Сеизмология" към Геофизичния институт към БАН. По думите му, земетресението в Новозагорско отпреди дни е резултат от натрупване на напрежение по един локален разлом, свързан с пропадане на Новозагорската низина по отношение на източния ръб на същинска Средна гора. Понижението пропада рязко, тъй като се е натрупало напрежение с годините, обясни той и посочи, че там не е имало трусове от няколко години.
Проф. Ботев каза, че при такъв трус няма място за паника. Високата  тревожност у хората той си обяснява със слабата им информираност как адекватно да действат при земетресения.
"Явно не могат да осъзнаят, че в съседни на нас страни, само на няколкостотин километра на юг, земетресенията са с много по-голяма честота и сила. В Южна Гърция например плочите се движат една спрямо друга със скорост 35 mm годишно", казва той и допълва:
"При нас отделните блокови структури на земната кора, които отделят низините, се движат една спрямо друга с 1 mm годишно. В Югозападна България, под Благоевград, да речем се движат по-бързо, с около 3-4 mm на година. Това е т. нар. Струмска сеизмична зона, където е най-голямата активност на територията на страната. Виждате каква е разликата. Става дума за струпване на напрежение на границата на блоковете. При нас плочи обаче няма, има в Южна Гърция. Затова казвам, че ние тук сме относително обетована земя. Трябва да подчертая, че от 1928 година нямаме земетресение с магнитуд над 6. Хората не са свикнали с това, както да речем в Гърция."
Има прогнози по отношение на максимално силно очаквано земетресение на определено място. Но кога точно ще се случи, не може да се предвиди. Предполага се, че средностатистически може да се случи през 40-50 години за района на Румъния, да речем. В района на планината Вранча през последните 200 години са станали около 5 земетресения с магнитуд над 7. По груби сметки можем да кажем, че това се случва през 40 години.
У нас, двете места, в които са направени тези изследвания, са около Пловдив, по-конкретно Поповишкият район, както и до Симитли, под Благоевград. Това е Струмската сеизмична зона. Там може да стане земетресение с магнитуд 7,8.
В световен мащаб в Тихоокеанския сеизмичен пояс всяка седмица има трусове с магнитуд 7. Но те са в недрата на океана, на голяма дълбочина и там няма население. В Япония например ставаше дума за подпъхване на Филипинската плоча под Японския архипелаг. При Вранча също се случват на междинна дълбочина, на 100-200 km, но не са толкова опасни. Те не могат да дадат толкова голям ефект на повърхността. А това, че преди години доведоха у нас до сериозни разрушения, се дължеше на човешки грешки. Жилищата тогава бяха с орязани колони по партерните етажи, казва още специалистът.

Източник и илюстрация: www.cross.bg

вторник, 19 април 2016 г.

Културен център в префектура Нагано

Един от най-известните японски архитекти Kengo Kuma наскоро завърши работата по проектирането и строителството на културен център в град Иияма (Iiyama), префектура Нагано.
Композиционна основа на центъра са две концертни зали.












Източник и илюстрации: www.etoday.ru

Монохромен минималистичен хотел с изглед към океана

Ако се намирате в малкото курортно градче Сан Хосе дел Кабо (Мексико) е невъзможно да не минете покрай най-новия хотелски комплекс на брега на Тихия океан. Mar Adentro е изпълнен в идеален монохромен белоснежен стил. Светлите стени на хотела буквално блестят на ярката слънчева светлина, а главната атракция в апартаментите е невероятната гледка към безкрайната океанска шир.
Преди няколко месеца архитект Miguel Angel Aragones завърши работата по проектирането и строителството на забележителния комплекс.
За доминиращ цвят на постройките е избран ослепително белия. Нещо повече, всички предмети в интериора също са в бяло и оттенъците му.
Mar Adentro се намира в чертите на града, но и на достатъчно разстояние, за да могат гостите на комплекса да почувстват уединение  и покой.
Хотелският комплекс се състои от шест корпуса изпълнени от стоманобетон и стъкло. Апартаментските единици са общо 206 броя, освен тях на разположение е и уникален спа-салон и търговски център.
Луксозните апартаменти предлагат възможност гостите да поръчват различни услуги, осигуряващи максимален комфорт.
Това могат да са индивидуални възглавници с различни размери и конфигурации, ароматерапия, частен готвач. Във всички апартаменти е налична вградена функция "умен дом".






Източник и илюстрации: www.novate.ru

Дърветата и зеленината са полезни за женското здраве

Жените, чиито домове са обградени с повече дървета и растителност, са с по-малък риск от смърт в сравнение с представителките на нежния пол, които живеят в райони с по-малко зеленина, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ, пише "Днес+".
Проучването обхванало над 108 000 жени в САЩ. Събраните данни са за периода 2000 - 2008 г.
Учените установили, че жените, които живеят в районите с най-много зеленина, са с 12 % по-малък риск от смърт в сравнение с участничките, живеещи в районите с най-малко зеленина. Освен това жените, чиито домове са обградени с най-много растителност, са с 34 % по-малък риск от смърт вследствие на респираторни заболявания.
Жените, които живеят в райони с избуяла растителност, са също с 13 % по-малък риск от смърт вследствие на ракови болести в сравнение с участничките, чиито домове са обградени с най-малко зеленина.
Изследването свидетелства за връзка между живеенето в по-зелена среда и по-дългата продължителност на живота, макар да не си е поставяло за цел да открие причинно-следствена връзка.
"С изненада установихме връзка между по-голямото излагане на ефекта от зеленината и намаленото ниво на смъртните случаи", заяви ръководителят на изследването Питър Джеймс от института за обществено здравеопазване "Т.Х. Чан" към Харвардския университет. „Бяхме още по-изненадани да открием, че голяма част от ползите от голямото количество зеленина изглежда са свързани с по-добро психично здраве".
Учените поясниха, че по-доброто психично здраве се е изразило в по-ниски нива на депресия. Другите ползи от зеленината са свързани с повече възможности за социални контакти, по-голяма физическа активност и по-малко излагане на замърсен въздух .
Резултатите от изследването са публикувани в Environmental Health Perspectives.
Източник: http://dnesplus.bg
Илюстрация: www.gifs.net

понеделник, 18 април 2016 г.

Соларен панел ще превръща дъждовни капки в енергия

Учени в Китай са разработили иновативна технология за соларни панели, която превръща дъждовни капки в електрическа енергия, пише Fox News, цитирани от Фокус.
Соларните клетки, които се задействат както от дъжд, така и от слънце, са описани в журнала Angewandte Chemie.
"Пригодните за всякакви атмосферни условия соларни клекти биха могли да дадат решение на енергийната криза," обясняват учените, отбелязвайки, че технологията съчетава обогатени с графен електроди и цветочувствителни слънчеви клетки. "Новите соларни клетки могат да се активират от светлина през слънчеви дни и от дъждовни капки през дъждовни дни," добавят изследователите.
Цветочувствителните соларни клекти са тънки фотоволтаични клетки, които използват органично багрило, за да поглъщат слънчева светлина и да произвеждат електрони и съответно енергия. Тънък пласт от високопроводимия материал графен е състояние ефективно да генерира енергия от дъжд. Според материал в Science News Journal съдържащите се в дъжда соли се разпадат на йони. Падащата вода остава върху графена, образувайки двоен пласт, подобен на псевдопроводник. Енергийната разлика между пластовете е толкова голяма, че генерира електричество.
Василис Фтенакис от Колумбийския университет, който не е участвал в проучването, посочва, че ако допълнителната цена на технологията и потенциалните оптични загуби не надвишават ползите от генерирането на енергия от дъжд, изобретението би могло да се използва в области с климат, който не е подходящ за добив на слънчева енергия. Под оптични загуби се разбира загубата на енергия при отразяване или пренос, например.
Китай е един от най-големите производители на соларни панели в света. Държавата иска да утрои капацитета си за производство на слънчева енергия, достигайки 143 GW през 2020 година, според информация на Bloomberg.
Източник: www.cross.bg

неделя, 10 април 2016 г.

Италиански дизайнери създадоха „умна пуф мебел”

Италианското дизайнерско студио Carlo Ratti Associati представи проект на модулна мека мебел Lift-bit, която може да се управлява с мобилно приложение, пише "Днес+".
Както пише N+1 всеки отделен Lift-bit представлява шестоъгълен мек пуф, чиято височина може да се регулира с помощта на смартфон и таблет. Отделните модули може да се съединяват в една или няколко общи мебелни конструкции. Височината на всеки пуф се настройва ръчно или с готови настройки. Ако не се използва продължително време, пуфът започва да „скучае“ и включва произволна промяна на височината на модулите.
Създателите на „умните пуфове“ предлагат те да се използват за конструирането на различни видове мебели, включително дивани, легла, фотьойли, а също за организирането на пространството при многолюдни мероприятия.
Модулите Lift-bit вече може да бъдат поръчвани. Цената на един модул е 799 €, а диван от 22 модула ще струва 14 000 €.
Източник: http://dnesplus.bg

събота, 9 април 2016 г.

Вдигат астрономическо село край Дряново

Първото астрономическо село в света ще бъде в България, пише ИА "КРОСС". Чужди инвеститори планират да започнат изграждането на около 50 дизайнерски къщи, които ще имат професионални обсерватории на покривите си, в подножието на Стара планина край Дряново. Това стана ясно от съобщение на инициатора на проекта - Sky Village BG, Дейвид Холандс. Там ще се провеждат и научни изследвания.
От Съюза на астрономите в България потвърждават пред „Новинар" идеята и уточняват, че става дума за изцяло частна инициатива и финансиране.
Предвижда се селището да започне да се изгражда още тази пролет. Местността е избрана, тъй като е една от най-тъмните в Европа, а нощите там са изключително ясни.
По думите на инициатора на проекта страната ни е избрана и заради добрите икономически условия, които предоставя. „Има изобилие от местни доставчици, които могат да осигурят качествени материали за изграждането на къщите - от дървен материал до каменна зидария", пише още Холандс.
Обмисля се в селището да има посетителски център, както и център за научни изследвания. Ще се организират и различни образователни инициативи.
Инвеститорите вече имат един реализиран проект у нас, който също се намира край Дряново и представлява екоселище.
Източник и илюстрация: www.cross.bg

петък, 8 април 2016 г.

Концептуален небостъргач с необичайна структура, Тел-Авив

Белгийският архитект David Tajchman представи концептуален проект на жилищен небостъргач с необичайна топологична (непрекъсната) структура.
Носещата конструкция на сградата е монолитна стоманобетонова, с нестандартни етажни плочи с огъната форма.
Жилищната сграда ще разполага с ресторанти, оранжерии и градини. В сградата ще бъдат приложени множество иновационни технологии, в т. ч. автоматизиран паркинг и зарядни станции за електрически превозни средства.







Източник и илюстрации: www.etoday.ru

Плажна къща на брега на океана, Мексико

Мексиканското студио CoA arquitectura съвместно с Estudio Macias Peredo са проектирали тази невероятна морска къща, разположена в живописна местност.










Източник и илюстрации: www.etoday.ru