понеделник, 27 юли 2015 г.

Вила Тrоttаbеrg в Швеция

Вила Villа Тrоttаbеrg 5.31 е построена в Халмстад, Швеция по проект на Аbеlаrdо Gоnzаlеz Аrkitеktbуrå. Разгъната площ на сградата е 255 m².
Вилата се намира в парцел, граничещ на изток с гора, с южно изложение към морето, обкръжена от къщи, построени в различни периоди на XX век, датиращи от 1900 и достигащи 1980 година.
Цел на проекта е използването на даденостите на парцела за постигане на хармонична връзка между природата и къщата.
Проектирането е започнало с прецизен анализ на ландшафта, теренните особености, изучаване на сезонните цветови палитри, слънчевото въздействие, розата на ветровете и изгледите към околния пейзаж.
Бетонната носеща конструкция е акцент в интериорното оформление. Отвън постройката е плътно облечена в елегантна дървена обвивка.
Източник и илюстрации: www.magazindomov.ru






























Подводен тунел ще свърже Дания с Германия

Европейската комисия даде зелена светлина за строителството на нов тунел за автомобили и влакове, който значително ще съкрати времето за пътуване от Дания до Германия, пише ИА "КРОСС". Съоръжението с дължина 19 km ще премине по дъното на морето и ще струва 8,7 млрд. €. Част от средствата ще бъдат отпуснати от специалния фонд на ЕС за развитие на транспортната инфраструктура в Европа. Тунелът ще съедини датския остров Лоланд и германския Фемарн. Строежът започва още през януари 2016 г. и се очаква да бъде приключен през 2024 година. Освен 4-лентова магистрала е предвидена и жп линия, която ще намали пътуването от Копенхаген до Хамбург от 5 на 2 часа.

Източник и илюстрация: www.cross.bg

вторник, 21 юли 2015 г.

Пътят на бъдещето - от пластмаса?

Холандската компания KWS Infra разработва проект за път на бъдещето, който ще е от пластмаса. Този материал ще позволи няколкократно ускоряване на процеса по изграждане на пътната инфраструктура, според изобретателите.
Идеята пътят да не е от асфалт или бетон е на KWS Infra, която е част от голямата холандска машиностроителна компания VolkerWessels, пише ИА "КРОСС". Иновационният проект е наречен просто и разбираемо - PlasticRoad. Той предвижда изработката на специални секции на пътното платно от пластмасови отпадъци, като бутилки, например.
Така направените модули могат леко да се транспортират и бързо да да се монтират на място, като работата се съкращава до седмици, а не до месеци, както в случая с асфалтовото покритие. Интересен момент е, че секциите се правят кухи, което позволява лесно в тях да се монтират тръби, кабели и дренажна система, а не да се копае след това пресният асфалт, както най-обичат да правят у нас например.
Новият материал не се бои от екстремалните температури и се експлоатира без проблем в диапазона от - 18 °С до + 73 °С. Кметството на големия пристанищен град Ротердам се е заинтересувало от проекта. За построяването на първия участък на иновационния път PlasticRoad се предвиждат около 3 години, като в това време се включва провеждането на нужните тестове и решаването на въпроса с ремонта на наличните комуникации.




Източник и илюстрация: www.cross.bg

събота, 18 юли 2015 г.

Как да спим добре в жегата без климатик

Известно e, че човек спи най-добре в прохладно помещение, затова температурата на въздуха в спалнята трябва винаги да бъде по-ниска отколкото в останалите стаи, пише "Днес+". Но когато времето навън е горещо, дори през нощта помещенията не успяват да изстинат достатъчно. А температура по-висока от 24° C се отразява негативно на качеството на съня.
Британският психолог и специалист в областта на здравия сън д-р Нерина Рамлахан дава няколко практични съвета, които помагат на хората без климатик в помещенията да ги охладят достатъчно добре.
На първо място тя препоръчва сами да си направим климатик. За целта са необходими вентилатор и поднос с лед. Включете вентилатора и поставете до него подноса с леда, като насочите в към леглото въздушната струя на вентилатора.
Сложете близо до леглото купичка или чаша със студена вода, с която да напръскате лицето си, ако ви стане горещо. Това осигурява почти моментален облекчаващ ефект.
Ако имате възможност, преди да си легнете, сложете възглавницата и завивката в хладилника. Прохладните чаршафи са гаранция за добър сън.
Никога не отвяряйте прозореца през деня, ако навън е горещо.
Преди да си легнете потопете ходилата си в студена вода, тъй като именно от тях започва охлаждането на цялото тяло.
Ако разполагате със средства, си купете матрак, изработен с материали, които помагат за регулиране температурата на тялото.
Избягвайте употребата на вечеря на горещи храни и напитки. Не забравяйте да пиете повече вода, което също помага за по-добър сън в жегите.
Източник: http://dnesplus.bg

петък, 10 юли 2015 г.

Италиански апартамент със свежи и ярки акценти

Креативният директор на мебелната компания Moroso - Patrizia Moroso в съавторство с дизайнера Patricia Urquiola е оформила интериора на собствения си апартамент. Резултатът от работата на дизайнерския тандем е стилно, сътворено с много фантазия, изпълнено с жизнерадостни акценти жилищно пространство, зареждащо с позитивна, съзидателна енергия и подходящо за обитаване от творческа личност.
Източник и илюстрации: www.etoday.ru









понеделник, 6 юли 2015 г.

Очарователният Saint Amour Hotel в Сен Тропе

Хотел Saint Amour La Tartane е прекрасен най-малкото с това, че се намира на няколко крачки от центъра на френския курортен град Сен Тропе. Огромната живописна територия се състои от няколко хотелски корпуса и отделни къщички, два ресторанта с големи тераси, малък басейн с плажни постелки-възглавници. Всичко това е на разположение на щастливите гости на хотела, в комплект с абсолютна тишина и спокойствие. Да не пропуснем, че все пак това е Лазурният бряг, което за туристите означава, че най-добрите плажове в света са наоколо и на достъпно пешком разстояние.
Очарователно и подходящо за релаксиране място.
Източник и илюстрации: www.pufikhomes.com