сряда, 25 февруари 2015 г.

Преобразена стара ферма в Швейцария

Истинският дух на Швейцарските Алпи може да се почувства най-добре в такива реконструирани старинни ферми като забележителното шале "Lottie" разположено в популярното курортно селище Gstaad. При реконструкцията е съхранен напълно автентичния облик на хижата и тя е във вида, в който е била през далечната 1867 година. Дизайнерите са се погрижили за създаването на качествен уютен интериор неподвластен на времето.
Източник и илюстрации: www.pufikhomes.com





















четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Глинени къщи в Румъния възраждат старинните строителни традиции

Домовете, построени от естествени материали, са част от строителните традиции по цял свят, пише GreenTech.BG. У нас такива къщи могат да се видят из почти всички села, най-често построени от камък, дървени греди, глина и слама. Повечето от тях са много стари. Майсторите, които са ги градили, навярно вече не са сред живите.
Затова е интересна и показателна тази история от северната ни съседка Румъния: една смела архитектка се е заела не само да изгражда домове от естествени материали, но и да възражда традицията на строене на такива къщи.
Тази красива къщурка, сякаш извадена от приказките, е глинен дом, изграден от архитекта и поддръжник на строителството с природни материали Илеана Мавродин. Къщата се намира в Банат, Румъния. Самата Илеана Мавродин, заедно с няколко колеги, се е заела да строи къщи от естествени материали из цяла Румъния, за да помогне на местните хората да преоткрият своите традиционни, местни строителни умения. По този начин природосъобразното строителство възражда и духа на местната общност.
На сайта на своята фирма “Casa Verde” Илеана е публикувала подробни кадри от процеса на изграждането на всяка глинена къща. Документирани са стъпка по стъпка полагането на основите, насипването на чакъла, подреждането на сухите каменни блокове, вграждането на гредите за рамката на вратата, подреждането на гредите за зеления покрив.
Освен, че документира и публикува всички стъпки от изграждането на домовете от естествени материали, архитектката е направила и „видео-разходка“ из тази глинена къща в Банат, което е излъчено по румънската телевизия.



Източник и илюстрации: www.greentech.bg

14 невероятни трика за по-ефективно търсене в Google

Мислите си, че знаете как да търсите в Google? Може и да знаете, но следващите няколко трика ще ви покажат как най-ефективно да търсите в най-популярната търсачка в света, пише ИА "КРОСС", позовавайки се на "Нuffingtоnроst".

1. Дефиниция на дума
Сценарият: Играете Скрабъл с приятели и някакъв тип казва: "Хей,"панацея" не е дума!"
Решението: В полето за търсене просто напишете "define:", следвана от думата, която искате, и Google ще ви отведе направо в значението на думата.
2. Търсене на думи в точен ред
Сценарият: Искате да разберете произхода на един цитат, но Google продължава да дава резултати, които нямат нищо общо с това, което търсите.
Решението: Напишете фразата, която търсите, в кавички и воала!

3. Tърсене на синоними
Сценарият: Търсите информация за "алтернативни източници на енергия." Вие знаете обаче, че този израз има редица синоними, като „възобновяема енергия" например, и поради тази причина искате търсачката да ви изкара материали за всички възможни синоними.
Решението: Сложете тилда/вълничка (~) в предната част на термина, за които искат да получите резултати.
4. Изключване на определени думи
Сценарият: Искате да потърсите вкусни рецепти за хляб рецепти, но не искате да откривате такива, в които се използва мая. И за това има решение.
Решението: След като въведете желаните думи за търсене, добавете знака минус (-), следван от думата, която искате да изключите.
5. Търсене в рамките на определена ценова категория
Сценарият: Искате да си купите нов фотоапарат, но можете да си позволите точно определена сума.
Решението: Напишете продукта, който търсите. След това най-ниската цена, последвана от многоточие (..) и най-високата. Същият трик работи и за датите - ако търсите статия, публикувана в определен период от време, можете да използвате същия трик.
6. Търсене в уеб сайт
Сценарият: Четете интересна статия за Нелсън Мандела на The Huffington Post, но не разполагате с връзката и не можете да си спомните името на публикацията или на нейния автор.
Решението: Напишете "site:", следвана от URL адреса на сайта, който искате да потърсите. След това добавете вашите условия за търсене - в случая името на Нелсън Мандела.
7. Запълване на празни места
Сценарият: Чували сте, че ако смесите пукащи бонбони с ____би станало ____ Проблемът е в това, че не можете да се сетите за нито един от продуктите.
Решението: Напишете вашите условия за търсене, като думите, които не знаете обозначете със звездичка (*).
8. Търсене по тип на файл
Сценарият: Вие трябва да направите някаква презентация на PowerPoint, но преди да започнете искате да видите примерни такива, за да получите вдъхновение..или за да използвате част от тяхната информация.
Решението: Напишете думите, които търсите, а след тях просто добавете "filetype:PPT."
9. Задаване на таймер
Сценарият: Имате определено време, в което трябва да свършите дадена задача или просто имате нужда от напомняме за предстояща среща.
Решението: В полето за търсене напишете „set timer for" и Google автоматично ще ви изкара онлайн таймера като основен резултат. След това лесно и бързо можете да нагласите часовете, минутите и секундите и да стартирате таймера.
10. Решаване на математически задачи
Сценарият: Вие сте ужасно зле с математиката. Или сте добри в изчисленията, но една определена задача ви затруднява прекалено много и имате нужда от помощ.
Решението: За съжаление на учителя ви, Google може да реши задачата вместо вас. Просто напишете в полето за търсене сметките, които не ви излизат.
11. Конвертиране на валути
Сценарият: Планирате пътуване до Тайланд, но идея си нямате колко от техните пари трябва да обмените.
Решението: Въведете името на валутата, с която в момента разполагате, добавете „to" и името на тази, в която искате да обмените.
12. Намиране на GIF файлове
Сценарият: Искате да изпратите много готин GIF от любимия ви филм на приятел, но не знаете къде да го намерите.
Решението: Отидете на Google Images. Кликнете върху "Инструменти за търсене" и след това на "тип." Изберете „анимирани" и си изберете най-подходящото.
13. Търсене по заглавие
Сценарият: Искате да видите как е изглеждала някоя известна личност в гимназиалните ѝ години.
Решението: Напишете "intitle:" думата, която търсите и Google ще ви изкара всички страници, които носят тази дума в заглавието си.
14. Разтърсете Google
Сценарият: Искате да изплашите приятел или просто да се позабавлявате?
Решението: Напишете "do a barrel roll" и натиснете enter.
Ако всичко дотук ви се струва малко, вижте как изглежда следното уравнението на повърхнина в Google (просто го поставете в търсачката на Google и натиснете "search"):exp(-((x-4)^2+(y-4)^2)^2/1000) + exp(-((x +4)^2+(y+4)^2)^2/1000) + 0.1exp(-((x+4)^2+(y+4)^2)^2)+0.1exp(-((x -4)^2+(y-4)^2)^2)

Източник и илюстрации: www.cross.bg

понеделник, 16 февруари 2015 г.

Съвременен интериор на извънградска къща в Подмосковието

Творците от архитектурно студио "Група А+А" са автори на  вдъхновяващ интериор на извънградски дом. Къщата принадлежи на млада семейна двойка и е разположена в тихия и живописен подмосковен областен град Подолск.
Интериорното оформление е решено в индустриален стил.  Основната идея на интериора е взаимодействието между строгата геометрия и акцентите от наклонени елементи. В обработката на повърхностите, освен естествен камък и дървесина, са използвани и такива нетрадиционни за жилищния интериор материали като ръждясал метал и бетон.
Динамика в композицията на дневната задава облицования с естествен камък наклонен пилон, който сякаш пронизва сградата. Цветовата гама на облицовката на пилона, кореспондира с инсталацията за телевизора, изпълнена от ръждясали метални пластини.
В интериора на кухнята бетонния таван е пронизан от металически "прът", който всъщност е част от кухненската аспирация.
Подчертаната индустриалност във визията на интериора е омекотена чрез топлото излъчване на ореховото дърво.
Източник и илюстрации: www.novate.ru





понеделник, 9 февруари 2015 г.

Мобилна къща с площ 37 кв.м.

Архитектурната компания Wheelhaus, специализирана в създаването на малки мобилни къщи, презентира нов проект за жилищна сграда, с ширина 3,50 m и дължина - 10 m. Wedge Cabin – е неголяма, но напълно функционална къщичка, оборудвана с най-необходимите жилищни зони: дневна, спалня, баня и място за приготвяне на храна.  Домът е изпълнен в рустикален стил, затова в интериора са използвани дебели дървени дъски, камък, акцентирано е на преднамерената простота в интериорното оформление.
Декоративна камина придава на дневната домашен уют. Кухнята е оборудвана със съдомиялна машина, мивка, котлон и мини-хладилник. Към стената са прикрепени кухненски шкафове и микровълнова печка. Спалнята сюрпризира с комфортно двойно легло
Къщата може да се използва от един или двама обитатели, в качеството на постоянен дом, вила или временно жилище по време на пътувания. Благодарение на компaктните си размери Wedge Cabin може да се транспортира с лекота до избраната дестинация.
Източник и илюстрации: www.novate.ru