вторник, 30 декември 2014 г.

Разкриха тайната на издръжливостта на римския бетон

Пантеонът, пазарът на император Траян и Колизеумът в Рим издържат на проверката на времето вече почти 2000 години. Изследователи от Berkeley Lab са открили “тайна” съставка на римския бетон, която обяснява издържливостта му, и смятат, че съвременните инженери биха могли да използват рецептата, пише "Днес+".
Учени от Калифорнийския университет в Бъркли са използвали рентгенови лъчи, за да изследват римски хоросан, съдържащ вулканична пепел. В бетонните стени на пазара на Траян, изграден около 110 година сл. Хр., този хоросан свързва елементи с размерите на мъниста от вулкански туф и тухли.
Оказва се, че вулканичната пепел създава кристални структури, които пречат на малките пукнатини да се уголемят. Друго откритие на американските изследователи е, че използването на кристали на минерала стретлингит (Strätlingite; устойчив калциево-алуминиево-силикатен минерал) предотвратява корозията.
Римският бетон показва по-добри качества и по отношение на екологичността си. Производството на повечето модерни бетонни смеси включва процес на нагряване до 1450° С, при който в атмосферата се отделя огромно количество въглерод. За разлика от това, римският хоросан, който е смес от приблизително 85% вулканична пепел, вода и вар, се втвърдява при значително по-ниски температури. Следващата цел на научния екип е да адаптира римските техники към съвременното производство на бетон.
Източник: http://dnesplus.bg

вторник, 16 декември 2014 г.

Аерогара с градина и водопад се строи в Сингапур

Официално започна строителството на аерогарата Jewel Changi в Сингапур – проект на звездния архитект Моше Сафдие, пише GreenTech.bg. Проектът обещава появата на уникално модерно летище, което ще е по-скоро една цялостна екосистема, сгушенa под огромен стъклен купол. Сърцето на летището ще бъде градина, пълна с растения, в която ще има дори водопад!
Аерогарата ще е с площ 134 000 m² и ще представлява допълнение към вече съществуващата. Тя ще впечатлява туристите с една цялостна околна среда, съчетана с магазинчета, места за отдих и за развлечения. Зелените площи ще са отворени за туристите и за местните жители. Вътрешният парк “Горска пътека“ ще гарантира, че комплексът се използва по най-различни начини, които не са характерни за съвременните летища.
Куполът ще създаде централизирана пространство, което поставя акцент върху природната среда. Стъклените панели, вградени в рамките от стомана, според архитекта, ще предизвикват асоциация с традиционните стъклени оранжерии. Пръстен от дървовидни колони ще бъде разположени по краищата на покривната градина „Парк под навеса“, осигурявайки допълнителна подкрепа за структурата.
Посетителите ще могат да стигнат до уникалната градина по маршрут, който минава зад трите действащи терминала. Терминалите 2 и 3 ще бъдат свързани с парка чрез мостове високо във въздуха.
Очаква се проектът да бъде завършен през 2018 г..
Източник и илюстрации: www.greentech.bg






сряда, 10 декември 2014 г.

Соларните клетки ще се нанасят като боя

Вместо да се монтират на покривите, соларните панели на бъдещето биха могли да се полагат върху керемидите под формата на спрей, пише "Днес+". Учени от Университета на Торонто са изобретили нов начин за нанасяне на слънчевите клетки върху гъвкави повърхности, използвайки светлочувствителни материали, познати като колоидални квантови точки (CQDs).
Принтирани върху гъвкав филм, CQDs биха могли да се използват като покритие за всякакви видове предмети - от лаптопи до самолетни крила. Повърхността на един автомобил, например, може да произведе достатъчно енергия за три 100W крушки. Научният пробив би могъл да доведе и до значително намаление на цената на соларните панели.
Два научни доклада, публикувани в журнала "Advanced Materials and Applied Physics Letters" показват, че методът може да се използва за гъвкави материали, без това да намалява ефективността на слънчевите клетки. Системата за полагане на соларния слой не е сложна. Тя може да се направи от накрайник за пръскане като тези във валцовите мелници, които охлаждат стоманата с вода, и няколко въздушни четки, закупени от обикновен бояджийски магазин.
Източник: http://dnesplus.bg

вторник, 9 декември 2014 г.

Еко-дом в Дания (снимки)

Тази приказна еко-къща се намира в едно датско екологично селище. Технологията на строителство на този вид екологични жилища с използване на естествени материали като глина, слама и дърво, позволява на уморените от "жилищата-кутийки" да направят стените и прозорците с нестандартна форма, да заоблят ъглите и ръбовете и да вложат максимум фантазия и творчество в създаването на уютен дом.
Източник и илюстрации: www.ecology.md









петък, 5 декември 2014 г.

Необикновената "Grotto Sauna"

Канадски дизайнери реализираха проекта "Grotto Sauna" край бреговете на езерото Хюрън. Сред древните хилядолетни скали е монтирана дървена платформа, а върху нея е изградена дървена къщичка, в която е разположена и сауна. Постройката може да се окачестви по-скоро като лятна къща или туристическа хижа. Къщата не предлага удобствата необходими за постоянно обитаване, но за временно обитаване и приятно прекарване на времето е напълно подходяща.
Не особено впечатляваща отвън, с мрачни прави стени в цвета на скалите наоколо, къщата изненадва с приветлив и привлекателен дизайн. Вътре почти няма остри ъгли, естествена светлина прониква през няколко малки прозореца с неправилна форма. Множество вградени мебели като пейки, маси и шезлонги със заоблени ръбове и с конвексни и конкавни форми привличат вниманието.
Във всяка стая на "Grotto Sauna" е предвиденo отопление с камина. По този начин всяка стая може да се превърне в сауна. Изключение правят килерът и трапезарията.
Външната дървена площадка разполага с басейн, край който може да се подредят маси и столовете за отдъхващите.
От платформата излизат няколко дървени стълби, които потъват във водата. Това прави къпането много по-комфортно и лесно. 
"Grotto Sauna" е построена от съставни дървени части, които се "обличат" върху предварително изградения носещ скелет. В случай на нужда сградата може да бъде напълно разглобена от специалисти и пренесена на ново място. Времето за монтаж на къщата е до четири часа.
Източник и илюстрации: www.ecobyt.ru





Еко-проект Gate Residence в Кайро

Въпреки, че съвременните жители на Египет едва ли може да се считат за преки потомци на древните египтяни, стремежът им за създаване на нещо монументално е същото както и на техните далечни предци. В близките няколко години в Кайро може да се появи внушителният комплекс "Gate Residence", дело на архитектурно студио Vincent Callebaut Architectures. Постройката ще се превърне ако не в пирамидите на XXI век, то поне във "величествен храм на еко-технологиите".
Многофункционалният комплекс "Gate Residence" ще бъде търговски, туристически, финансов и и жилищен център. Всяка от сградите ще включва най-различни помещения, от обикновени и хотелски апартаменти до музеи, магазини, ресторанти и офиси.
Комплексът ще е изпълнен с всевъзможни екологични нововъведения. От "най-баналните" си струва да се споменат слънчевите батерии, които като огромна шапка ще покрият сградите в комплекса, ветрогенератори и системи за колектиране на дъждовната вода. "Gate Residence" ще бъде озеленен с местни (и не само) растителни видове. Предвижда се интензивно озеленяване както отвън, така и във вътрешността на комплекса.
Що се отнася до енергийната независимост на комплекса, с оглед на многофукционалността на "Gate Residence", самоосигуряването на енергия ще е 50%. Показателят може да бъде и по-висок, всичко зависи доколко прецизни са предварителните изчисления за максималното натоварване.
В "Gate Residence" няма да има климатици. Вместо това египтяните са решили да реализират сравнително иновативната технология за геотермално охлаждане. По думите на авторите на проекта, технологията разчита на традициите в строителството на жилищни сгради в пустинните области на Земята.
Същата система ще служи и за нагряване на водата. Планира се, не по-малко от 60% от водата да се произвежда на място с помощта на специални прозрачни тръби и лещи. Системата ще се нуждае от слънчева енергия, а от нея в Египет имат в излишък.
Източник и илюстрации: www.ecobyt.ru






сряда, 3 декември 2014 г.

Невероятна трансформация на водонапорна кула в уютен дом

"The Water Tower" e уникален проект на архитектурно бюро Architect Michael Carapetian. Стара водонапорна кула е преработена в уютен дом. Парцелът, в който е разположена къщата е обширен, а самата сграда е с внушителните 325 m² РЗП.
Източник и илюстрации: www.etoday.ru


















вторник, 2 декември 2014 г.

Дърво произвежда електричество от вятъра

Екип от френски инженери е създал изкуствено дърво, което може да произвежда електричество от вятъра.
"Идеята ми хрумна на един площад, където видях листата на дърветата да потрепват, когато нямаше вятър", казва Jérôme Michaud-Larivière. Основател на парижката компания, която ще пусне "вятърното дърво" на пазара през 2015 г., пише "Днес+".
Дървото използва малки "остриета" в листата, които се завъртат при появата на вятър, без значение от неговата посока, като не вдигат никакъв шум. Изследванията на изобретението продължили 3 години. Учените създали прототип с височина от 8 m, който е поставен в региона Бретан в Северозападна Франция.
Дървото, което струва 29 500 €, може да произвежда повече електричество от конвенционалния ветрогенератор. Причината за това е, че вятърното дърво може да генерира енергия при вятър със скорост 2 m/s, а минималната скорост на вятъра при ветрогенератора трябва да бъде 5 m/s. Дървото е полезно при средна скорост на вятъра за една година 3,5 m/s.
Според учените то може да бъде използвано за експлоатирането на слаби въздушни течения между сградите в градовете, например, за да се захранват улични лампи с LED осветление, или за зареждане на електрически коли.
Източник: http://dnesplus.bg