събота, 25 октомври 2014 г.

Уютен старинен дом във Франция

Това спокойно, излъчващо топлина и уют френско имение е великолепно място за отдих със семейството и приятелите. Към проектантите на това бижу са били поставени особени изисквания - да се запази селския дух на фермата датираща от XVIII век, но домът да е комфортен и с модерни условия за живот. Основната задача е била в създаването на традиционен френски дом освободен от типичните клишета. Благодарение на прецизния избор на интериорния текстил и материалите за строителство, както и на тънкия баланс между старинно и съвременно излъчване, проектантите и строителите са успели да постигнат великолепния резултат, на който може да се насладите и вие.
Източник и илюстрации: www.pufikhomes.com


































петък, 24 октомври 2014 г.

Мнoгофункционална стая-трансформър за тийнейджъри

Руското дизайнерско студио "Ruetemple" представи уникален проект на стая-трансформър, наречен "Интериор за ученика". След анализ на потребностите на съвременното подрастващо поколение, дизайнерите стигат до извода, че оптимален вариант за обзавеждането на детската стая би било използването на многофункционална мобилна мебел, способстваща лесното преместване, адаптиране към текущите нужди и организиране на зони за учене и почивка.
На долното ниво на стаята дизайнерите са разположили преместваем куб-трансформър, включващ три сгъваеми модула. По този начин, уникалната мебел изпълнява едновременно няколко функции. Диван, стелаж, малка маса, чекмеджета за съхранение на книги и вещи - всичко това е включено в компактна конструкция, която може да се променя според предпочитанията.
Горното ниво на стаята е отделено за спалня и гардеробно помещение. Хамаците от строителна мрежа предлагат уютно и нестандартно място за отдих.
Въпреки, че височината на горния етаж не позволява изправянето на обитателя в цял ръст, авторите на проекта са успели да доведат практичността на дизайна на детската стая до съвършенство.
Източник и илюстрации: www.novate.ru







вторник, 21 октомври 2014 г.

Нова слънчева батерия генерира по-евтина зелена енергия

Нов вид слънчева клетка съхранява уловената енергия, без да са необходими традиционните батерии, информира "Днес+". Изследователи от Щатския университет на Охайо в Кълъмбъс са разработили, по думите им, „първата в света“ хибридна слънчева батерия, която съчетава генериращите способности на слънчева клетка със съхраняващите способности на батерия.
Новото устройство може да намали цената на производство на възобновяема енергия от слънцето с 25 процента, посочват учените. Ключът към постижението е дупчест соларен панел, който позволява проникването както на слънчева светлина, така и на въздух. Този порест материал е съвсем различен от твърдите полупроводникови материали, които обикновено се използват за направата на слънчеви клетки. Наличието на светлина и кислород в клетката прави възможно в соларния панел да протичат химически реакции, каквито традиционно протичат в батерия.
Иновативното устройство може не само да намали цената на възобновяемата енергия, отбелязват създателите му. То би могло да помогне за разрешаването на въпрос, чийто отговор учените търсят от години - как да се съхранява енергията от слънцето, без да се губи голяма част от нея. Изследователите все още експериментират в търсене на начини да подобрят новата слънчева батерия. Проектът е финансиран от Министерството на енергетиката на САЩ.
Източник: http://dnesplus.bg

неделя, 19 октомври 2014 г.

Проект за градски парк "Соколники" в Москва

Холандското архитектурно бюро "LOLA Landscape Architects" сподели своята визия за устройството на известния московски парк "Соколники".
Източник и илюстрации: www.etoday.ru






петък, 17 октомври 2014 г.

20 идеи за градинска камина

Градинските камини са способни да превърнат двора в уютно продължение на дневната, в желано място, където въпреки прохладното есенно време да се забавлявате в компанията на приятели. Предлагаме ви кратък обзор на двадесет потресаващи камини, край които може да се стоплите и да се отпуснете в приятни размишления, завити с леко одеялце.
За патиото камината ще играе ролята на основен композиционен център, който напълно ще преобрази зоната за отдих на открито.
Източник и илюстрации: www.novate.ru


Двустранна камина




Оформяне на обеми за съхраняване и работни плотове



Средиземноморски мотиви





Двустранна камина

Средновековни мотиви


Азиатски мотиви

Камина и зона за отдих за големи компании

Тоскански мотиви