понеделник, 28 юли 2014 г.

DIY: Къща за 189€

В днешно време, в условията на силно поскъпване на недвижимите имоти, много от нас мечтаят да построят дом със собствените си ръце. Английският фермер Michael Buck е отличен пример за това, как строителството на собствен дом може да е евтино и според силите ни.
По професия Майкъл е учител по рисуване. След пенсиониране той решава да построи в градината си къща от глина и слама. При строителството и той се е придържал към няколко принципа: да използва само тези материали, които може да добие самостоятелно (глина, слама, дървесина); да не използва електроуреди, да не инвестира пари в строителството.
Трябва все пак да отбележим, че най-скъпата част от проекта - земята, вече е принадлежала на Майкъл. За строителството не са се изисквали специални разрешения, тъй като в документите къщичката е формулирана като лятна къща/ беседка.
Сградата е оформена с пределно прости средства, граничещи с аскетизъм. Проектът на къщата е създаден върху... обратната страна на пощенски плик. Строителните материали са събирани в продължение на 2 години, а за самото строителство са били необходими още 9 месеца. За подовите дъски е използвана стара лодка, а стъклата за прозорците са от бракуван камион. Покривът е от слама, окосена от съседните полета. Не са правени значителни промени по вертикалната планировка, тъй като желанието на собственика е било домът да не оказва влияние на околния ландшафт.
В къщата няма електричество. Вода може да се налее от близкия ручей. Отоплението е с печка на дърва. Освен за осигуряване на топлина, печката може да се използва и за приготвяне на храна. Тоалетната е външна, разположена в двора. В процеса на строителство Майкъл е бил принуден да изхарчи 150£ (250$) за слама и гвоздеи.
"Не е задължително къщата да струва изключително скъпо. Просто е нужно място, където да бъде построена. Със своя пример аз доказах. че това може да е почти безплатно. Живеем в общество, в което болшинството от нас са обременени с изплащане на ипотечни кредити. Това положение не ни устройва.", споделя Майкъл. По думите му, при правилни и своевременни грижи, къщата може да служи практически вечно. Сега в симпатичната къщичка построена от натурални материали живее жена, работеща в съседната ферма. За уютния подслон тя се отплаща с качествено прясно издоено краве мляко.
Източник и илюстрации: www.ecology.md





Микробиолог създаде строителни тухли от гъби

Микробиологът Филип Рос сериозно се е заел с гъбите. Но той не ги отглежда за храна. Вместо това той използва гъбите като строителен материал, разказва GreenTech.BG.
Под повърхността на земята гъбите формират широка мрежа от тънки влакна, наречени мицел. Тази част от гъбите не е особено вкусна. Рос открил, че когато се изсуши, тази материя може да се използва за образуване на суперздрав строителен материал. Той е устойчив на плесени и на вода и е огнеупорен. Изсушеният мицел може да се отглежда и формира в почти всяка форма. Той има забележителна консистенция, която го прави по-здрав от бетон. Органичният и компостируем материал е 100% екологичен и вече е предизвикал интереса на строителната общност в САЩ, затова в момента едно от престоящите архитектурни изложения там подготвя павилион на име „Гъбената кула“.
Гъбеният бетон е показан за първи път по време на изложението „Архитектурата и градът“ в Сан Франциско. След това Рос създал малка лаборатория, в която отглежда гъби и ги моделира във всякакви форми. „Искам да демонстрирам как може да се създаде този вид производство, като се използват отпадъци от местното селско стопанство“, казва Рос.
Лабораторията е все още в процес на изграждане, но завършените мостри на Рос вече могат да се видят. Този "мицеларен бетон" може да се използва за изграждане на почти всичко. Най-простото му приложение е да се направи на тухла, която се отличава със здравина и изненадваща лекота, след като изсъхне. Към такава тухла могат да се добавят различни покрития и довършителни слоеве, за да се постигнат различи дизайнерски ефекти.
„Гъбената тухла“ има потенциал да се превърне в заместител на много полимери на петролна основа. Чрез нея може да се постигне регионално производство на биоматериали за строителството.
Освен за строителство материалът е подходящ и за арт-инсталации, тъй като може да се моделира във всякакви възможни форми.
Източник и илюстрации: www.greentech.bg













Маrks Ваrfiеld Аrсhitесts проектират кула за наблюдение в Брайтън

Британската компания Маrks Ваrfiеld Аrсhitесts, известна като проектант на Лондонското око, представи план за кула за наблюдение в Брайтън на стойност 40 млн. £, разказва ИА "КРОСС".
Кулата i360Brighton ще е висока 162 m, което я прави най-високата във Великобритания извън Лондон и ще предлага на туристите изключителна гледка към брега на Брайтън.
Проектът предвижда на кулата да може да се качат до 200 души едновременно, като площадката за наблюдение ще е с диаметър 18 m. Посетителите ще имат на разположение още ресторант, магазини, изложбени пространства и конферентен център.
Очаква се новата атракция да бъде готова до лятото на 2016 година.
Източник и илюстрация: www.cross.bg

четвъртък, 24 юли 2014 г.

Къща в джунглите на Коста Рика

Навярно всеки от нас тайно си е мечтал за почивка в тропическа Коста Рика. Невероятната къща "Casa Flotanta", проектирана от студио Benjamin Garcia Saxe, въплъщава мечтата за галещи слънчеви лъчи, монотонния прибой на Тихия океан и скрит сред дърветата хамак. Разположена в провинция Пунтаренас, къщата е построена върху стръмен склон - място предлагащо великолепна гледка към океана и джунглите на екзотичната Коста Рика.
Вместо да премахнат склона на хълма, архитектите от Garcia Saxe са сътворили план, включващ употреба на сглобяеми модули, монтирани върху колони (за да се намали въздействието върху природата) и създаване на дом хармониращ с околната среда. Плюсовете на приетото от тях решение са в подобрената сеизмична устойчивост на конструкцията и използването на местни видове дървесина (тик и бамбук).
Любопитна подробност е, че първоначалната концепция за дома е включвала частично премахване на стръмния склон и направа на подсилващи подпорни стени. След направените калкулации, проектантския екип стига до извода, че това решение е твърде скъпо и решават използването на сглобяеми модули, подпряни върху стоманобетонни колони. Около модулите е изградена дървена платформа. Освен поевтиняване, това решение е позволило природните дадености да останат непокътнати. "За нас един от най-вълнуващите аспекти в работата ни се крие в това, че отначало ни се се струваше невъзможно да построим жилищен дом на този терен. Въпреки това, с прилагане на творчески подход и сложни инженерни изчисления, ние успяхме не само да построим къща, но и да запазим джунглата около сградата", споделя Benjamin Garcia Saxe.
Планировката на къщата е разработена така, че да позволи максимална панорама към местността, естествена дневна светлина и естествена вентилация. Модулите са изготвени от поцинкована стомана. Фасадите са облицовани с тиково дърво, взето от близка плантация. За мебелировката също са използвани бамбук и тиково дърво. Домът е снабден и със система за събиране на дъждовната вода. Събраната дъждовна вода се използва в соларните колектори. Предвижда се и монтаж на фотоволтаична система, което би направило красивата "Casa Flotanta" напълно енергонезависима.
Източник и илюстрации: www.ecobyt.ru







неделя, 13 юли 2014 г.

Очарователна малка къща във Франция

Тази очарователна къщичка с разгъната застроена площ 65 m² се намира във Франция. На първия етаж са разположени малка кухня, стая за гости и баня. На втория етаж е нощния тракт, включващ спалня и баня. Интересен акцент в интериора е стълбата между двете нива, която съчетава място за хранене и създава ведро цветно настроение.
Домът е отличен вариант за хора предпочитащи свободата и уединението, които би предложила къща с жилищна площ съпоставима с тази на неголям апартамент.
Източник и илюстрации: www.pufikhomes.com










Първият в света град с управляем климат ще се появи в Дубай

В емирство Дубай ще се появи град под изкуствен купол, а температурата и влажността под него ще бъдат поддържани с компютър, пише "Днес+", позовавайки се на Hi-Tech News.
Дубайските власти са одобрили проекта за изграждане на град под стъкления купол. Климатът на закрития град изцяло ще се контролира от компютърна програма..
Градът ще се разпростира на площ от 4,5 милиона m², а дължината на улиците ще бъде повече от 7 km. Вътре ще бъдат изградени основно търговски и развлекателни центрове, както и 100 суперлуксозни хотела и медицински център. Проектът е кръстен „Mall of the World“.
Трябва да се отбележи, че Дубай има характерен горещ климат, но през зимата куполът ще бъде повдиган за да влиза свеж въздух.
Осъществяването на претенциозната идея е възложено на компанията „Dubai Holding“. Mall of the World е на път да се превърне в най-големият развлекателен център на света.
„Туризмът е ключов сектор за икономиката ни, и ние планираме да направим ОАЕ привлекателна страна за туристите през цялата година, а не само през зимните месеци, когато температурите достигат поносими стойности“, казва шейхът на Дубай Мохамед бин Рашид Ал Мактум.
Източник: http://dnesplus.bg

четвъртък, 10 юли 2014 г.

Многофункционална ръчна количка

Универсалната ръчна товарна количка WorxAeroCart се справя еднакво добре както с разнообразната градинска работа, така и с превозването на всевъзможни предмети с голямо тегло и габарити. Количката е със здрава конструкция, лесна за обслужване и богато оборудвана с приспособления, разширяващи функционалните и възможности според конкретните нужди. Плътните (безкамерни) гумени колела не изискват особени грижи, а товароподемността до 300 kg обещава дълга служба и издръжливост. Приспособленията и ремъците, които влизат в окомплектовката осигуряват правилно закрепване на товара и разпределяне на теглото.
Източник и илюстрации: www.novate.ru






вторник, 8 юли 2014 г.

Елегантен апартамент в Испания

Богато интериорно оформление, безупречен ретро дизайн и изобилие от съвременни удобства предлага този приветлив и елегантен апартамент в центъра на Мадрид. Особено впечатлява планировката на кухнята - висока стъклена преграда отделя функционално кухнята от столовата, но не възпрепятства визуалната връзка. Цветовете в интериора създават леко, мотивиращо и пролетно настроение.
Източник и илюстрации: www.pufikhomes.com