неделя, 29 юни 2014 г.

Колко място е нужно, за да захранваме света със соларно електричество?

През 2009 г. общото световно потребление на електроенергия е било 20 279 640 GWh, разказва GreenTech.BG. За един час слънцето произвежда много повече енергия от това. Трудната работа е събирането на неговата енергия и превръщането и в полезна електроенергия чрез слънчеви панели. Колко голяма област ще трябва да бъде покрита със слънчеви панели, за да се улови достатъчно енергия, която да посрещне търсенето в световен мащаб? Всъщност, не толкова много, колкото си мислите.
Изображението по-долу има три червени квадрата, показващи колко територия ще трябва да бъде поркита с фотоволтаика, за да захраним с електричество Германия (D), Европа (EU 25) и целия свят.
И така, какво всъщност чакаме? Можем да започнем да монтираме соларни панели по покривите и бързо да запълним тези квадратчета!
Източник и илюстрация: www.greentech.bg


петък, 27 юни 2014 г.

Преминаването през врати предизвиква забравяне

Случвало ви се е навярно да влезете в друга стая с нещо наум и да забравите какво е трябвало да направите. Изследване, направено от професора по психология Габриел Радвански от американския университет Нотр Дам (в Индиана), изказва тезата. че "влизането и излизането през врата действа на мозъка като "събитийна граница", разделяща епизодите на активности и архивираща ги отделно в последователни епизоди". За целите на изследването е направен експеримент, при които тестовите субекти - студенти на Радвански, е трябвало да изберат предмет, поставен заедно с други предмети на маса и да го заменят с друг предмет в друга стая на друга маса. За сравнение на резултатите половината от доброволците е трябвало да изпълнят посочените действие и да изминат същото разстояние, но в едно помещение без да преминават в друга стая. Разликата в резултатите на двете групи е поразителна. Въпреки простотата на поставената задача, хората, които трябвало да преминават в различни стаи, показали склонност да забравят между два и три пъти повече какво са смятали да правят, след като пресекат прага на новото помещение. Връщането в предишните помещения също не помагало на участниците в експеримента да си спомнят онова, което току-що са забравили. От това следва извода, че вратата или „събитийната граница“ възпрепятства способността на човека да си спомни мисли или решения направени в различна стая. „Подобно на различните глави в книгите вратите се явяват границата, показваща, че старият епизод е приключил и започва нов. Това пречи на мозъка да възвърне спомените си, тъй като вече са били „архивирани””, обяснява ученият. Радвански предлага и начин за справяне с пропуските на паметта. Вземете си нещо за напомняне препоръчва психологът. „Ако сте тръгнали от дневната за кухнята, за да похапнете, може да си вземете чаша или купичка с вас, която да ви напомни за какво сте се насочили към кухнята. Ако не ви се намира нищо под ръка, просто може да сгънете ръцете си под формата на купичка”, съветва ученият.
Илюстрация: gifs.net

Интериор на съвременна къща в Подмосковието

Тази превъзходна извънградска къща с обща площ 230 m² е разположена в подмосковското селище Светлогоре.
В основата на интериорната концепция е  забележителното съчетание на дървото и нюансите на сивия цвят в мебелите и декора. Въпреки пълното отсъствие на предмети за декорация, жилищното пространство изглежда много хармонично и интересно - такава е била първоначалната задача на дизайнерите от студиото на Александра Федорова.
В интериора преобладават правите линии, строгите елементи и функционалните геометрични предмети. Интересна особеност са максимално прикритите врати - те са направени до тавана, за да не възпрепятстват визуалното възприемане на пространството.
Източник и илюстрации: www.pufikhomes.com





















сряда, 25 юни 2014 г.

Дървена къща с кубична форма в Холандия

Триетажната  къща Villа Riеtеilаnd-Ооst е построена в един от районите на Амстердам. Прости геометрични форми, екологично чисти материали, непретенциозен дизайн и високи технологии - това съчетание е приложено от архитектите от "Еgеоn Аrсhitесtеn", в желанието им да осигурят комфортна среда за собствениците.
Къщата-куб е с разгъната застроена площ 230 m². На първия етаж са разположени кухнята, трапезарията и дневната, вторият етаж е отреден за три спални помещения, а на третия етаж е предвиден работен кабинет. Достъпът до кабинета е възможен само по оригиналната външна вита стълба.
На първия етаж е осигурено директно дневно осветление чрез голяма стъклена витрина с вградени плъзгащи врати, водещи до градина. Обратно - вторият етаж е практически скрит от погледите на случайните минувачи.
Конструкцията на сградата е изпълнена от естествени, качествени и износоустойчиви дървени материали. Къщата е снабдена с термопомпа, саморегулиращо се подово отопление и естествено вентилиране. Термоизолирани стъклопакети осигуряват по-ниски топлинни загуби. Приложената фасадна облицовка от дърво е доказано и популярно решение при изграждането на частни домове. Съвкупният ефект от действието на посочените решения допринася за значително снижаване на общото енергийно потребление на сградата.
Източник и илюстрации: www.novate.ru




Дизайн на търговски център във Финландия

"Аinоа" е търговски център, разположен в западната част на Хелзинки. Отличава се с особената и свежа визуална идентичност, изобилието от логотипи, иконки и стрелки.
Източник и илюстрации: www.etoday.ru










вторник, 24 юни 2014 г.

Вятърна турбина прави 1000 литра чиста вода на ден насред пустинята

Една нова концепция, която се тества в пустинята на Абу Даби, предвижда използването на вятърна турбина за производство на вода, разказва GreenTech.BG. Системата кондензира водата от въздуха и я изпомпва в резервоари за филтриране, дезинфекция и съхранение. Технологията е създадена от Eole Water, чиито основател Марк Парент се замислил за водата, която се събира от неговия климатик през лятото, докато живеел на Карибите. Той започнал да мисли за начин водата може да се кондензират от въздуха в районите без достъп до електрическа мрежа. Така се зародила идеята за вятърна турбина, която кондензира вода.
Системата е проста – въздухът влиза през вентилационни отвори в конуса на носа на турбината и след това минава през охладител, за да кондензира водните пари. Водата, произведена по този начин, се изпраща по тръби до резервоари от неръждаема стомана в основата на турбината. Там тя се филтрира и пречиства.
Прототип на технологията вече е инсталиран в Абу Даби и работи от октомври насам. Практиката показва, че това изобретение е в състояние да произвежда 500-800 литра чиста вода на ден от сухия пустинен въздух. Eole Water казва, че обемът може да се увеличи до 1000 литра на ден чрез лека модификация. Единственото изискване е да има достатъчно силен вятър, за да задвижва турбината.
Опитите за производство на вода в пустините са не един и два, но този е първият, който изплзва вятърна турбина за целта. Eole вече е намерила 12 индустриални партньори за производство на турбините за добив на вода.
Източник и илюстрация: www.greentech.bg

Геотермално съоръжение отоплява първата „зелена” гара в Германия

В град Хорем в близост до Кьолн започна да функционира първата „зелена" жп гара в Германия, пише Агенция КРОСС, позовавайки се на Ingenieur.de.
Освен високотехнологичен, проектът на стойност 4,3 млн. € е и изключително екологичен.
Сградата на гарата има площ от 620 m² и през нея дневно преминават средно 12 000 пътници. Тя е разположена така, че вътре да прониква възможно най-много слънчева светлина. В сърцето и се намира зала от 250 m² без колони и разделителни стени. Повече от половината от фасадата са прозорци. Това прави ориентацията в сградата по-лесна, допринася за затоплянето и през зимата и спестява електричество за осветление.
Енергията, необходима за функционирането на гарата се осигурява от слънчева инсталация с размер 340 m², която се намира на покрива и доставя годишно около 31000 kW/h електричество. Излишъкът се насочва директно към общата електрическа мрежа. За отоплението се използва земната топлина, като десетте сонди на геотермалното съоръжение се намират на 100 m надолу в земята. Освен всички тези екологични технологии, има и система за събиране на дъждовна вода, с която се пълнят казанчетата на тоалетните в „зелената" гара.
Източник и илюстрация: www.cross.bg

"Google" влиза в домовете ни, ще ги наблюдава отвътре

Американският гигант Google ще купи компанията за видео наблюдение Дропкам за 550 милиона $, пише "Днес+". Така той ще може да събира още повече данни за личния живот на потребителите си.
Сделката е осъществена чрез компанията "Нест лаб", с която Google се сдоби преди време за 3,2 милиарда долара. На първо време придобивката ще позволи на Нест, която произвежда свързани с интернет термостати и домашни датчици за дим, да разшири предлагането, като прибави към тях камерите на Дропкам.
Интересът на Google към свързаните с интернет уреди е двоен. Тези придобивки ще позволят на компанията да стане ключов участник на пазара на свързани с интернет домове. Тази година този пазар се очаква да достигне оборот от 10 милиарда $ в цял свят, а прогнозите за идните години са за изключителен растеж.
Камерите на Дропкам могат да бъдат управлявани от разстояние чрез смартфон или таблет. Те могат да бъдат включени или изключени от разстояние, да бъдат въртени или зуумирани.
Записаните видеа могат да бъдат съхранявани в Cloud или споделяни с приятели или дори с целия свят. За Google това е начин да генерира нови приходи с допълнителни услуги. Съхраняването на данни в Cloud също се плаща от потребителите освен цената на камерата.
Но преди всичко тези свързани с интернет уреди ще позволят на Google да събира още повече данни. Камерите на Дропкам вече могат да установяват дали снимат предмет или човек. Съоснователят на Нест Мат Роджърс побърза да успокои потребителите като уточни, че Дропкам ще има същата политика на уважаване на личния живот като Нест.
Това означава, че събираните данни чрез системата за наблюдение няма да бъдат споделяни с Google или с която и да е друга компания без позволението на потребителите.
Източник: http://dnesplus.bg

четвъртък, 19 юни 2014 г.

UFO пустинна къща в Калифорния

Предлагаме ви няколко мига визуална наслада с уникален образец на органичната архитектура.  Къщата Dеsеrt Ноusе е построена в калифорнийския национален парк Jоshuа Trее по проект на американския архитект  Kеndriсk Ваngs Kеllоgg. Авангардната постройка се слива напълно с околния пустинен пейзаж и отдалеч е практически незабележима.
Източник и илюстрации: www.etoday.ru.









сряда, 18 юни 2014 г.

Традиционните къщи "Трули" в Alberobello, Италия

Малкото градче Алберобело (Alberobello) в провинция Бари, в южната италианска област Пулия, показва забележителни исторически образци на традиционната местна архитектура "Трули". Приказно изглеждащите каменни хижи "Трули" са иззидани от варовикови блокове без никакъв свързващ разтвор. Покривите на къщите са с пирамидална, куполообразна или конична форма, с покривна покривка отново от варовикови каменни плочи наредени без спойка. Къщите са разположени плътно една до друга. Въпреки отсъствието на зидарски разтвори и цимент при изграждането им, къщите Трули демонстрират стабилна структура и дълговечност. Трули са създадени в исторически период (1644 г) , когато строителство на постоянно жилище се е облагало с извънредно висок данък. В отговор на антисоциалната жилищна политика на краля на Неапол, жителите на областта се изхитрили и измислили концепцията за "Трули" - къщите по тази технология може да се демонтират бързо, особено в случаи на внезапни данъчни проверки. В стените са оформяни малки прозорци, камини, печки, ниши. Проектирани са специфични покриви, ефективно отвеждащи атмосферните води. Характерна за покривите е неизменната украса, най-често със статуетка, фигурка и стилизирани мотиви.
В пространството на покрива е разположен втория етаж на "Трули", изграден с дървена подова конструкция и свързан с първото ниво чрез дървена стълба. Масивните стени от варовик осигуряват приятна прохлада в горещите летни дни, но през зимния сезон в помещенията е твърде студено. Кондензната влага не позволява постигане на усещане за топлина и комфорт дори пред пламъците на огъня. Запазени са сведения, че обитателите са оставяли вратите отворени през целия ден, за да запазят стените сухи и по-често са живeли на улицата, отколкото в къщата.
Конструкцията изобретена в средата на XVI век е използвана до началото на XX век. Повишаването на цената на труда на каменоделците, прави прилагането на варовикови блокове неизгодно и строителството на този тип бедняшки жилища замира. Днес в Алберобело нови къщи "Трули" не се строят. Съхранените до наши дни сгради се използват за хранилища, ресторанти и жилища - много от тях все още се обитават от местните жители. Заради уникалната си колекция от 1500 "Трули" Алберобело е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, което освен очевидните ползи за развитието на туризма, налага и редица сериозни изисквания към собствениците при реставрация на обектите.
Източник и илюстрации: http://lifeglobe.net