петък, 28 март 2014 г.

Слънчева реконструкция на железопътната гара в Ротердам

Ротердам е един от големите железопътни възли в Холандия. Старата жп гара, построена още през 1957 година, отдавна не е в състояние да се справи с нарасналия пътникопоток. Това е и основната причина да бъде извършена реконструкция на гарата, обхващаща разширяването, модернизирането и превръщането и в "зелен" обект.
В момента жп гара Ротердам обслужва около 110 000 човека на ден. Но транспортната инфраструктура на Холандия се развива със стремителни темпове и се очаква в следващите 10 години, пътникопотока да нарасне 3 пъти. За постигане на този сериозен показател в мащабната реконструкция са ангажирани архитектурните компании Benthem Crouwel Architects, MVSA Architects и West 8.
През 1957 година, когато е построена сградата, модерна е била употребата на бетон - иновационен за времето си материал, символ на технологичния прогрес и архитектурното могъщество на човечеството. Сега, в началото на XXI век е явен стремежът към използване на естествени материали, израз на желание за близост с природата. Това обяснява множеството дървени елементи в интериорното оформление на обществената сграда.
Другият важен материал, създал новия облик на железопътната гара в Ротердам е стъклото. Вместо плътен покрив, сградата е получила прозрачен покрив над атриума, позволяващ навлизането на максимум слънчева светлина. Решението позволява съществена икономия на изкуствено осветление през светлата част на денонощието.
Благодарение на применението на фотоволтаични елементи, обновената железопътна гара, може да произвежда 320 MW електроенергия годишно.
След реконструкцията са осигурени паркоместа за 750 автомобила и 5200 велосипеда.
Източник и илюстрации: www.novate.ru




петък, 21 март 2014 г.

Модерни мебели от рециклирани материали

Все повече дизайнерски студиа по света се обръщат към отпадъчните вещи, и използват материали за създаването на нови и интересни изделия – лампи, маси, мебели, разказва "GreenTech.BG". "SОLО Ноmе Dеsign" е още едно такова студио – там създават шикозни и уникални мебели и аксесоари за дома, използвайки рециклирани и реновирани материали. Базираното в Чикаго ателие работи с много местни фирми за събиране на стари предмети, на които да даде нов живот. Красива орехова маса или огромни подови възглавници – всичко това е направено от рециклирани материали.
Източник и илюстрации: www.greentech.bg






четвъртък, 13 март 2014 г.

Бърз тест: Изберете врата и научете нещо за себе си

Вратата е това, което ни дели от външния свят, пише "Днес+", позовавайки се на Jenite.bg. Тя е границата между вашата малка сигурна вселена и тази, която ви чака зад нея. Тя е символ, който сте срещали в не малко книги или филми. Символът на решенията, които трябва да вземе и изборите, които трябва да направи всеки човек в живота си. Когато отваряте вратата на дома си, вие отваряте душата си за този, който идва.
Днес сме ви приготвили един тест. В него ще разберете какво се крие зад вратата, която изберете. Трябва само да си харесате номер и да видите какво ще ви покаже.

1. Вие сте душата на компанията. Мозъкът ви е остър като бръснач и винаги готов за поредната шега. Изключително забавни, вие имате смешка за всеки случай или момент. Обичате да се забавлявате, да излизате с приятели и всички да гледат във вас. Партитата са за предпочитане пред почивката в леглото у дома.

2. Вие сте от хората, които обичат всичко около тях да е подредено изрядно и всичко да си е на мястото. Вие сте истински перфекционисти. Често се чудите как може останалите хора да не са като вас и как се справят с живота, ако не е по вашия начин.

3. Креативността струи от вас. Вие постоянно имате нови идеи, които понякога е напълно възможно да забравите заради всички останали, които напират да излязат от вас. Вие сте бързи, смели, сръчни. Изобретателни до мозъка на костите си и изключително ентусиазирани за всяко нещо, което или не е правено никога, или никой друг не смее да го направи.

4. Вие сте волни птички. Обожавате безгрижието и никой не може да ви помръдне дори на милиметър от бялото облаче, на което сте се настанили. Не обичате да поемате отговорност или да ви товарят със задачи или проблеми. А дори някой да се опита да го направи, вие умело ще го игнорирате.

5. Само напред и нагоре! Това е вашият девиз. Вие сте амбициозни и винаги устремени към целта си. Почти няма нещо, което да ви спре към изкачването по стълбата на успеха. Това понякога може да ви създаде проблеми и главоболия. А най-лошото, което може да ви се случи, е да останете сами заради големите си изисквания и отричане на всичко, което няма общо с вашата цел. От друга страна сте стриктни и последователни в намеренията си за успех.

6. Вие кипите от енергия. Не спирате на едно място и преспокойно можете да преплувате олимпийски басейн няколко пъти без да спрете. Същото се отнася и за работата ви. Никой не може да ви спре и да ви накара да починете дори за момент. Вие сте усмихната личност, която обожава да бъде активна и винаги на линия.

7. Вие сте изключително позитивни хора, за които слънцето никога не спира да свети. За вас чашата никога не е наполовина празна. Тя е винаги наполовина пълна. Обичате да зареждате хората около вас само с прекрасни емоции и да получавате същите в замяна.

8. Вие почти никога не се вписвате сред останалите хора. Затворените сте в себе си и дори сте леко страхливи. Вие сте ранима душа, която не се доверява лесно. С вас хората трябва да имат определен подход, за да достигнат до същността ви. Трябва да пробият твърдата черупка, за да разберат колко интересни и оригинални можете да бъдете.

9. Приключенията и авантюристичният дух са вашите запазени марки. Никога не отказвате покана за пътуване и се чувствате като гражданин на света. Любовта към природата е в кръвта ви и понякога се чудите дали да не оставите всичко в града, за да заживеете на село.

10. Вие сте хората, на които останалите около вас разчитат. Вие сте онези, които винаги знаят какво да направят и как да помогнат. Отговорни сте и независими. Обичате семейния уют и добре обмисляте всичко около себе си. Никога не бягате от отговорност и винаги сте готови да помогнете на всеки. 

Източник и илюстрация: http://dnesplus.bg

"Тschuggеn Grаnd Ноtеl" в Швейцария

Един от най-известните уелнес-хотели в света е разкошния "Тschuggеn Grаnd Ноtеl", който се намира в Arosa, Швейцария - невероятно място заобиколено от красиви гори и заснежени склонове.
Ако планирате и имате възможност да прекарате отпуската в Швейцария, този хотел е отличен избор, както по отношение на комфорт, така и от гледна точка на завладяващи гледки.
Интериорът на хотела е създаден от прочутия дизайнер Саrlо Rаmраzzi, известен с предпочитанието си към употреба на възможно най-качествените материали.
Помещенията в хотела са разделени на различни категории, включващи стаи с по-обикновено изпълнение - "Junior Suite", "Loft Suite", Family Suite", "Tschuggen Suite" и луксозни - "Deluxe Double Rooms", "Deluxe Queen-size Grandlit Rooms". Сред екстрите, които хотелът предлага са спа услуги на световно ниво, великолепна кухня и (!) собствена планинска железопътна линия, която между другото влиза в стойността на пакета за "Тschuggеn Grаnd".
Източник и илюстрации: http://lifeglobe.net











неделя, 9 март 2014 г.

Модерна и практична къща в Сиатъл

Интересната издължена конструкция и скатния покрив на двуфамилната къща "Lever Homes" определено печелят вниманието с необичайния си вид. Проектирането и строителството на сградата е изпълнено от компанията "First Lamp Architecture and Construction". Върху облика на постройката е повлиял тесния парцел, но както виждаме от фотосите проектантите са успели да превърнат дефекта в ефект. Площта на първия апартамент с прозорци към улицата е 78 m², а на втория ориентиран към вътрешния двор е 134 m².
Първият апартамент разполага с една спалня, докато вторият разполага с цели три броя.
Забележително е как архитектите са успели да създадат  толкова комфортно жилищно пространство в сграда широка едва 7,5 m. Разработването му е изисквало сериозно обмисляне, но се е получило удобно жилище, без обстановката да е претрупана. Мебелировката е от естествено дърво, което е изключително практично и създава чувство за лекота и уют.
Повече за творчеството на авторите може да откриете на уеб адрес: http://firstlamp.net
Източник и илюстрации: http://poshouse.ru





















събота, 8 март 2014 г.

Психологически тест: Нарисувайте къща!

Обикновено тестът с рисуване на къща и човек се използва за психологически анализ на дечица, тъй като те не могат да опишат достатъчно добре чувствата и емоциите си с думи, пише "Днес+", позовавайки се на Jenite.bg. Нека си признаем - понякога и ние се затрудняваме с тази задача. Затова е интересно също да се подложим на забавния, но много точен метод за изследване на личността.
Инструкции: Нарисувайте набързо нещата, описани в шестте стъпки по-долу. Не е задължително да се получи кой знае колко добра картина, важното е да показва онова, което сте си представили веднага, щом сте прочели насоките. Ако почувствате, че трябва да добавите още някакъв елемент в рисунката, не се колебайте да го направите – няма значение, че не е споменат в изричните инструкции.
Нарочно не сме илюстрирали статията с картина на къща - не трябва по никакъв начин да се влияете от чужди рисунки, докато правите теста!

Стъпка 1: Нарисувайте очертанията на къща. Не я правете твърде малка, за да можете да добавите още детайли в нея след това.
Стъпка 2: Сложете на къщата си врата и прозорец/прозорци.
Стъпка 3: Нарисувайте пътека, която води до вратата на вашата къща.
Стъпка 4: Посочете със стрелка къде точно бихте желали да се намира вашата спалня.
Стъпка 5: Нарисувайте и градина. Дали ще бъде просто трева, или ще е нещо по-претенциозно, зависи изцяло от вас.
Стъпка 6: На същия лист нарисувайте и себе си. Не е нужно да се впускате в детайли!

Готови ли сте? Ето и как да тълкувате нарисуваното:

1. Kaкъв е цялостният вид на къщата?
Ако е "построена" от прави линии и ъгли, то за вас е изключително важно да бъдете лидер. Имате и необходимите способности за това, стига да внимавате – манията да контролирате всичко може буквално да ви побърка.
Ако линиите и ъглите на къщурката ви са по-скоро криви, ако изглежда като съвсем грубо надраскана скица, вие сте много емоционални – с всички позитиви и негативи на това определение. Понякога ви е трудно да взимате решения.

2. Забелязват ли се и други къщички наоколо? (Отговорете положително, дори и само да сте си ги представили, докато рисувате своята картина.)
Да – Много ви бива да се сприятелявате с хората, да печелите симпатии и доверие. Определено умеете да се забавлявате.
Не – цените свободата си изключително много и сте силен човек, който може да преодолее всяка трудност, без да се срине.

3. Как стои въпросът с прозорците?
Ако сте сложили няколко малки прозорчета, това е знак, че до известна степен сте срамежливи. В случай, че се забелязват и някакъв вид решетки, предпочитате да си живеете на спокойствие сами.
Един голям прозорец, който е отворен - обичате да общувате и вероятно самотата много ви плаши.
Един голям прозорец (или най-много два) – повече от всичко обичате дома и семейството си.
Наличие на перденца - артистична личност сте.

4. Как изглежда вратата?
Ако по нея или около нея има детайли (дръжка, пощенска кутия, номер и т.н.), то вие сте наистина подреден човек. Това ви печели допълнително уважение от страна на околните, тъй като винаги намирате добри решения на проблемите.

Вратата просто е очертана, без допълнителни елементи - когато сте изправени пред проблем, имате нужда да го споделите с някого и да ви помогнат, било то и само емоционално.

5. Каква е пътеката?
Права – амбициозна личност сте и имате необходимите способности да постигате целите си.
Криволичи – нарочно или не, често променяте посоката на живота си.

6. Вижда ли се някъде на рисунката ви ограда?
Да – що се отнася до любовта и дълбокото приятелство, човек трудно може да спечели сърцето ви. Отнасяте се резервирано и контролирате емоциите си.
Не – избягвате да оставате сами, търсите компания и умеете да я забавлявате с ведрия си характер. Където сте вие, там е интересно!

7. Къде се намира спалнята ви?
На горния етаж - винаги мечтаете или планирате нещо ново. Това е хубаво в много отношения, но ви носи и немалко стрес, когато нещата не се получават по желания от вас начин.
На партера – вие сте земен човек, околните рядко ви намират за странни. Освен това сте достатъчно целеустремени, за да постигате желаното без много трудности.

8. Подредена и симетрична ли изглежда градината?
Да – силна личност, която има нужда да контролира останалите и да влияе на решенията им.
Не – виждате света такъв, какъвто е, а не какъвто ви се иска да бъде.

9. Има ли цвете в рисунката ви?
Ако има, значи копнеете за любов. Тя е основополагаща, за да се чувствате щастливи в живота.
Ако в картината не присъства цвете, то вие не сте романтична личност. Успехите в други отношения сякаш са по-важни за вас, отколкото интимните връзки.

10. А има ли езерце или друг воден басейн (включително кладенец или локва)?
Да – едно от първите неща, които другите забелязват във вас, е сексапилът и страстта към живота.
Не – не правите впечатление на особено чувствен и страстен човек.

11. Последно – колко е голямо човечето, което ви представлява в рисунката?
Ако е колкото къщата, или дори по-голямо от нея, то вие сте доста егоцентрични. Собствените ви желания са най-важното нещо за вас.
Ако е по-малко от къщата, мислите много и за останалите. Понякога дори сте склонни да поставяте техните интереси пред своите.

Източник: http://dnesplus.bg

петък, 7 март 2014 г.

Хотел за ценители в швейцарските Алпи

Забележителният дизайнерски хотел "Cambrian", разположен в живописните швейцарски планини е създаден за туристите, които ценят както природните красоти,  така и стилната атмосфера. На това уникално място гостите имат възможност да се наслаждават на потресаващи планински пейзажи, настанени в луксозната обстановка на панорамния ресторант или хотелския апартамент.
Що се отнася до интериора, ясно се вижда, че е дело на талантливи дизайнери, сътворили съвременен облик чрез прилагане на интересни архитектурни похвати.
Източник и илюстрации: www.pufikhomes.com