четвъртък, 30 януари 2014 г.

Откриха как да направят стъклото 200 пъти по-здраво

Стъклото може да стане по-здраво с микропукнатини, разпределени умело по повърхността му, откриха канадски учени, пише "Днес+", позовавайки се на АФП.
Микропукнатините дават възможност стъклото да поема по-добре ударите, като се деформира, обясниха учените от университета "Макгил" в Монреал. За идеята си екипът се е вдъхновил от природата.
"Зъбите, костите, раковините са от минерали, които са крехки като креда. Те обаче издържат на чупене много по-добре от индустриалното стъкло и керамика" - каза Франсоа Бартьола от екипа.
Емайлът на зъбите или раковините например се състои от 95% минерали. Това би трябвало да ги прави особено крехки и чупливи. Седефът обаче е 3000 пъти по-здрав от минерала, от който е изграден. Това се дължи на строежа му - с много микроскопични линии, които абсорбират енергията, като се деформират под натиск.
Канадските инженери са имитирали този принцип, като са направили микроструктура към суровия материал с помощта на лазер. Процепите в стъклото са с големина една хилядна от милиметъра. След това те са добавили полимер. Така обработеното стъкло е 200 пъти по-здраво от оригинала.
Източник: http://dnesplus.bg

понеделник, 27 януари 2014 г.

Хижа White Pearl, Франция

Сгушена в прегръдката на величествените Френски Алпи, хижата "White Pearl" предлага приказен уют, комфорт и топлина на своите гости. Проектирана е от талантливия дизайнер Philippe Capezzone, чийто дело са ред емблематични луксозни обекти в курорта.
Великолепните светли интериори (необичайни за традиционните алпийски постройки) представляват невероятна смес от съвременни интериорни тенденции и типични за района на Савоя елементи. Удобните мебели са създадени от знаменития Andrew Martin.
Живописната околност, в която е построена хижата допринася за незабравимия зимен отдих на гостуващите.
Източник и илюстрации: www.pufikhomes.com












петък, 24 януари 2014 г.

First Wоrld Ноtеl в Малайзия

Хотел "First World" е азиатския еквивалент на Лас Вегас. Нарежда се на четвърто място по големина в света  с капацитета си от 6118 стаи, поместени в двете шарени сгради. Разположен е в планинската местност Genting на Titiwangsa Mountains, сред буйна дъждовна тропическа гора, далеч от територията на града.
Входът е устроен като вътрешен двор в испански стил. Общата площ възлиза на 15240 m² и включва мол, кино, казино, заведения и тематично лоби посветено на джунглата, т. е. всичко необходимо за качествен  и запомнящ се отдих. В комплекса има и много басейни с водни пързалки, сред които се откроява детският мега-басейн Watersplash.
Интерес представлява и тематичния парк с огромни "американски пързалки" и първия в Азия симулатор на свободно падане. Предлагат се и възможности за поддържане на спортната форма на голф игрището, тенис кортовете или в спортната зала
Всяка седмица се организират музикални спектакли в театъра или на местния Times Square, където вниманието на посетителите бива привлечено и от точните копия на Статуята на Свободата и статуята (не статуетката) на Оскар.
Източник и илюстрации: http://lifeglobe.net











Студенти в Бостън ще учат архитектурно проектиране в полза на човешкото здраве

По света има всякакви програми за обучение в областта на строителството и архитектурата, но нито една от тях не се фокусира върху проектирането в полза на човешкото здраве, разказва GreenTech.BG. А това е важно. Застроената среда ни заобикаля от всички страни, във всеки аспект от живота ни, и оформя физическото и психическото здраве на хората по толкова много начини. От избора между флуоресцентни светлини и естествена дневна светлина, през това какви материали да използваме за настилки и облицовки, отоплението, охлаждането и вентилацията, до транспорта от едно до друго място и улиците между сградите – всяко проектантско решение въздейства върху здравето на хората и благополучието им.
Колежът по архитектура в Бостън стартира точно такава програма, която ще има предвид човешкото здраве при създаването на нови постройки. Това е нещо повече от „здравния дизайн“, който някои колежани учат за проектиране на добри болници и лекарски кабинети. Проектът ще се фокусира конкретно върху това как да се изработи архитектурната среда (напр.. офиси, училища, домове ) за оптимално човешко здраве.
Обичайно при проектирането на дадени конструкции важно е не човешкото здраве, а целта на самата конструкция. Например проектирането на самолет се фокусира върху това как най-бързо да стигнем от една до друга точка. Но как се чувстват хората вътре в сaмолета – това е по-малко значимо.
За проектантите от сферата на архитектурата предимство обикновено се дава на визията и дизайна. Това ще се промени с новата учебна програма в Бостън. Околната среда в полза на човешкото здраве, архитектурата, интериорът, осветлението, акустиката – всичко това ще е пречупено през призмата на човешкото възприемане на окoлната среда – един цялостен, интегриран подход, където запазването на човешкото добруване е приоритетно.
Студентите, избрали тази специалност, ще могат да избират да изучават конкретна тематична сфера (напр. болест на Алцхаймер, аутизъм, насилие в училище, на работното място и др.) или типология (напр. сгради със смесено предназначение, центрове за отдих, обществени клиники). След това те ще изучават архитектурата от гледната точка на особеностите на конкретното състояние – например последици от разнообразните замърсители на въздуха върху бебета, малки деца, деца, възрастни и пациенти в напреднала възраст по отношение на физическата височина на лицето, дишането и сърдечния ритъм, както и според нивата на излагане. Или: въздействие на затворените пространства и вътрешните прегради върху определени психологически състояния.
Основна роля в това обучение ще има причинно-следственият анализ, в който студентите ще изследват процеси и последователности, взаимодействия с околната среда и жизненото пространство, връзките между дадени ситуации и дадени положителни или отрицателни изяви и поведения. Програмата цели да използва промените в околната среда като средство за повишаване на здравето на хората – физическо, психологическо, душевно, социално.
Новата програма започва от есента на 2014 г.
Източник: www.greentech.bg
Илюстрация: www.planthe.blogspot.com

Живеещите в близост до градски паркове се радват на по-добро психично здраве

Животът в градски зони със зелени пространства осигурява дългосрочно позитивно влияние над психическото здраве на хората, пише "Днес+".
Британски изследователи са установили, че живота в зелени зони има далеч по-дългосрочен ефект над човешкото ментално здраве, от колкото примерно увеличението на заплатата или повишението в службата, които влияят само краткосрочно. Според тях достъпът до добре поддържани градски паркове е изключително важен за здравето на хората, живеещи в градовете.
Изследването е основано на проучване, показващо, че хората живеещи в близост до зелени пространства, проявяват далеч по-ограничени признаци на депресия или тревожност. Според него хората се стремят към различни лични успехи за да бъдат щастливи. Оказва се обаче, че фактори като по-високо заплащане и професионална реализация имат само моментен ефект над постигналите ги. Приложено е и проучване над хора, спечелили от лотарията малко над 500 000 паунда. Позитивния ефект над тяхната психика обаче продължил само 6 месеца, след което те отново се върнали към нормалното си състояние.
За да докажат дългосрочно ползотворния ефект на живота в зелените зони, изследователите са проучили данни от Британския панел на домакинствата, стартиращи от 1991 г. Според тях психическото състояние на хората живеещи в зелени пространства бележи подобрение до три години след преместването им. Има доказателства, че тези хора са изложени на по-малко стрес, а благодарение на това взимат по-обмислени решения и комуникират по-ползотворно.
Източник: http://dnesplus.bg
Илюстрации: http://planthe.blogdspot.com

Български учени превръщат индустриални отпадъци в керамика

Учени от Института по физикохимия (ИФХ) „Акад. Ростислав Каишев" на БАН превръщат различни по вид индустриални отпадъци в облицовъчни керамики и стъклокерамики, информира "Днес+". Отпадните продукти са пепел от ТЕЦ-ове, обогатителните индустрии, както и от инсталации за изгаряне на битови отпадъци.
Подобни разработки биха могли да решат проблема с натрупване на отпадъчни неорганични материали от индустрията. До подобни открития научният екип на ИФХ достига благодарение на висока експертност и налично модерно специализирано оборудване от последно поколение.
За 55-годишната си история институтът има зад гърба си повече от 3200 научни публикации в световни издания и над 100 авторски свидетелства и патенти.
Източник: http://dnesplus.bg
Илюстрация: www.gifgifs.com

вторник, 21 януари 2014 г.

„Умни“ завеси намаляват сметките за електричество

Изследователи от Университета на Калифорния, Бъркли, работят върху нов вид интелигентни завеси, които могат да намалят потреблението на енергия наполовина, информира GreenTech.BG. Изработени от плат с вградени въглеродни нанотръби, завесите реагират на светлина, като автоматично се затварят, когато слънчевите лъчи са най-силни. Умните завеси работят без батерии, без електричество, без операционна система – факт, който може да спести доста на големите офис сгради от гледна точка на енергийните им разходи.
Много енергоефективни сгради имат инсталирани системи за завеси и сенници, които се активират от светлината и се отварят и затварят в отговор на количеството топлина и светлина през целия ден. Но умните завеси, които се разработват от Университета на Калифорния, са още по-прости, отколкото тези на сега действащите енергоспестяващи системи. Тези интелигентни завеси действат автономно, без да е необходимо инсталирането на сложна система от софтуер, сензори и електропреносни съоръжения.
Самите завеси са изработени от въглеродни нанотръби, нанесени слой върху слой, които се свързват с пластмасова поликарбонатна мембрана. Когато светлина се абсорбира от нанотръбите и се превръща в топлина, пластмасовата основа се разширява, което кара завесите да се разгръщат, блокирайки топлината, която влиза през прозореца. Умните пердета вече са доказали, че са много чувствителни и реагират дори при нисък интензитет на светлината, което е обещание за прецизност и най-добра енергийна ефективност.
Изследователите смятат, че оборудването на големи офис сгради с тези интелигентни пердета може да намали сметките за климатизация на наполовина.
Източник и илюстрация: www.greentech.bg

понеделник, 20 януари 2014 г.

Топъл и приветлив интериор на вила в Холандия

Какъв трябва да е идеалният интериор за зимната ваканция? Дървена къща, камина с весели пламъци, топли цветове, природни материали - това са основните съставки, които първоначално възникват в жадуващото ни за отдих и уют въображение. Забележителната вила от фотосите по-долу, въплъщава в себе си тези характеристики и се отличава със стилен интериор, богат на интересни детайли. Идеалното място за безгрижно и лениво прекарване на ваканционните дни.
Източник и илюстрации: www.pufikhomes.com






понеделник, 6 януари 2014 г.

Уединено място за размишления и беседи

Художникът от Холандия Роб Свир е създал Contemplatiorium* Love Tree –  дъговидна "пейка" за беседи и размишления, уютно и безопасно убежище от външния свят. Забавният и оригинален арт обект позволява да наблюдавате небето през малък правоъгълен отвор. Може просто да стоите вътре в търсене на душевен покой, възползвайки се от това, че нищо не ви разсейва или да се наслаждавате на задушевни разговори в компанията на близък приятел.
Contemplatorium отразява любовта към природата - в композицията участва живо дърво, което я "пронизва" в средата.
Според замисъла на дизайнера, дървото е бариера, разделител, нещо, което помага да се прикрият чувствата или просто отвлича вниманието. Задачата се състои в това, да преодолееш това душевно препятствие, да отхвърлиш страха от общуването, да бъдеш самия себе си, да се престрашиш да си искрен и сърдечен с някой друг.
Източник и илюстрации: http://poshouse.ru
_____________________
* от англ. "contemplation" - съзерцание, размишление



събота, 4 януари 2014 г.

Детски лофт в Русия

Стилен и игрив интериор на детска стая предназначена за две братчета е сътворила руската дизайнерка Елена Скутова.
Обстановката в стил "лофт", вдъхновена от природните материали, предлага на децата място за отдих, учене и завладяващи игри. Двуетажното легло от светло дърво е снабдено със стълба водеща до имитативна изоставена къща.
Тухлените стени и металните детайли са елементи по-характерни за индустриалните пространства, а тук символизират грубостта, която трябва да излъчва стаята на бъдещите мъже.
В същото време, дървените повърхности с топли, светли цветове, килима от естествена кожа и дифузното осветление създават приказна и уютна атмосфера, смекчават острите ъгли, грубите текстури и правите линии.
Повече за творческите изяви на Елена Скутова може да откриете на уеб адрес: http://elenaskutova.tiu.ru
Източник и илюстрации: www.novate.ru