понеделник, 23 декември 2013 г.

Весели празници!


Коледен "шаби" стил от списание Romantic Homes

Декемврийският брой на списание Romantic Homes е изцяло посветен на Рождество Христово. При това основен мотив на броя е празничното оформление в стил "шаби" (от англ. "shabby" - дрипав, изтъркан, износен, бедняшки) и именно за него разказват по-голямата част от материалите и фотосите. Списанието представя невероятно красиви и нежни идеи, много полезни съвети "направи си сам" и интересни възгледи за оформлението. Насладете се на романтичните интериори!
Източник и илюстрации: www.pufikhomes.com
















петък, 20 декември 2013 г.

Autodesk предлага 3D дизайн директно в браузъра

Софтуерният разработчик Autodesk обяви достъп до инструменти за 3D проектиране през браузъра, съобщава TechNews.BG. Потребителите на приложения като Autodesk Inventor, Autodesk Revit, Autodesk Maya и Autodesk 3ds Max вече ще могат да ползват техните възможности директно от своя уеб браузър.
По думите на компанията, за първи път в света клиентите на нейните продукти получават достъп до пълнофункционални решения за 3D проектиране, инженерингови и развлекателни задачи от браузъра, без да жертват производителност или функционалност.
Новите предложения на Autodesk са част от стратегия на компанията да предлага достъп до най-популярните и инструменти за проектиране от всяко място и по всяко време, независимо от типа устройство, което ползва потребителят, и без компромис в производителността.
Браузърните решения на Autodesk се предлагат в партньорство с доставчика на облачни услуги Amazon Web Services (AWS), OTOY и Nvidia и чрез софтуера Autodesk Remote. Компанията осигурява 90-дневен пробен период за приложенията Autodesk Inventor, Autodesk Revit, Autodesk Maya и Autodesk 3ds Max.
„Вече не се изисква да пускате сложните 3D приложения за дизайн на мощни работни станции. Необходими са ви само прост браузър и интернет връзка. Първи в индустрията предлагаме подобна възможност, коментира Джеф Ковалски, технологичен директор на Autodesk.
Източник и илюстрация: http://technews.bg

Уникален сайт сравнява градове по различни признаци

Сайтът Urban Observatory  позволява да се сравняват 16 града по 35 признака едновременно - от времето до броя на катастрофите в тях, съобщава Агенция КРОСС. Потребителите получават информацията във вида на географски карти с текст под тях. За да се визуализира необходимата информация се обработват огромни количества стандартизирани данни, което се извършва с технология на ESRI. Сред 16-те града са мегаполиси като Лондон, Токио, Ню Йорк, Йоханесбург и Рио де Жанейро.
Възможностите, които Urban Observatory предлага не оспорват идеологията на градоустройственото планиране, че всеки град функционира като уникален организъм, но създават универсален език с помощта, на който ясно могат да бъдат сравнявани градовете и да изпъкнат специфичните им проблеми.
Urban Observatory e създаден от Ричард Сол Уърмън, 78-годишният основател на конференциите TED, който е архитект и графичен дизайнер. Уърмън се опитва десетилетия наред да създаде инструментариум, с който обективно да сравнява населени места - започва от глинени мащабно умалени макети през 60-те, използва различни други средства през 70-те и 80-те години на миналия век. Създаването на сайта е резултат от 40-годишната мечта на Уърмън.
„Любопитен е фактът, че няма два града в света, които да събират информацията еднакво. Изводът е, че натрупаните, подредени и съхранени огромно количество данни са слабо проучени и има сериозен потенциал ново знание в полза на човечеството да бъде извлечено от тях.", коментират от екипа на Urban Observatory.
Предстои сайтът да бъде обогатен като броят на критериите за сравнение да бъдат увеличени и градовете да нараснат до 100.
Източник: www.cross.bg

събота, 14 декември 2013 г.

Sweet Home 3D – програма за проектиране на интериор

Sweet Home 3D е безплатна java програма с отворен код, предназначена за проектиране на домашния интериор, разказва авторитетното технологично издание TechNews.BG. С нейна помощ можете да създадете план (разпределение) на жилището си, да разположите мебелите в него и да видите резултата в 3D.
Програмата чертае стени и стаи на базата на зададения план. Можете да взимате от каталог врати, прозорци, мебели, кухненско оборудване, осветителни тела и да ги поставяте в проекта, да променяте цветове, размери и ориентация на мебели, стени, подове и тавани.
Sweet Home 3D позволява също създаване на фотореалистични изображения и видео с различни източници на светлина, импортиране на допълнителни 3D модели и експортиране на плана в различни стандартни формати.
Download: Sweet Home 3D ; https://sourceforge.net/projects/sweethome3d/
Канал в YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCOuvn1EACh7n9m36P3tPvmQ
Страница в Уикипедия: https://en.wikipedia.org/wiki/Sweet_Home_3D
Полезен линк
Източник и илюстрация: https://technews.bg/





четвъртък, 12 декември 2013 г.

HALO - енергонезависим дом за студенти

Шведските студенти допринасят за развитието на "зеленото" строителство с оригинален проект. Група млади хора съумяват да проектират концепция за екологично чисто и енергонезависимо жилище "HALO", а впоследствие да реализират идеята си.
Къщата е проектирана като студентско жилище, но чудесно би подхождала и на семейства с деца. Построена е изцяло от дървен материал. В конструкцията почти не присъстват каменни, тухлени или стоманобетонни елементи. Стените на сградата са облицовани с дървени дъски. Ролята на покрив изпълняват фотоелектрични преобразуватели. Те покриват дома и верандата, което пък прави използването на последната удобно дори и при лоши атмосферни условия. Къщата разполага с няколко акумулатора, генератор на електрическа енергия, електрически бойлер, както и други електрически уреди от първа необходимост, с оглед капацитета на слънчевите батерии. Разпределението включва няколко стаи, изпълнени в свеж, младежки стил. Повечето помещения са със сравнително малки помещения и само общите са оразмерени с по-голяма площ. Звукоизолацията на сградата е е изпълнена с отчитане на факта, че през XXI век хората обръщат все повече внимание на уединението и се нуждаят от изолиране от външния свят за да "презаредят".
Саксии с цветя красят верандата. Подходът към къщата се осъществява по рампа с малък наклон вместо по стълби, с цел по-удобно придвижване. Струва си да се отбележи, че проектът "HALO" спечели трето място в категория "енергонезависим дом" на проведената в Китай изложба "Solar Decathlon 2013".
Източник и илюстрации: www.ecobyt.ru



сряда, 11 декември 2013 г.

Празнично украсена руска дървена къща

Интериорното оформление от дърво излъчва неповторимия естествен чар на природата, а в комбинация с празнична новогодишна украса изглежда особено привлекателно. В интериора на тази великолепна къща разположена в Подмосковието, красиво са съчетани старинни елементи, съвременен дизайн и празнична украса. Усещане за уникалност внасят използваните в обзавеждането белгийски и френски мебели.
Свежите идеи са на творците от студио "Log Home Company", специализирано в дизайна на чудесни дървени къщи.
Източник и илюстрации: www.pufikhomes.com










PocketBook CAD Reader – здрав четец за проектанти

Компанията PocketBook повдигна завесата пред CAD Reader – е-четец под управление на Android, предназначен за професионалисти в сферата на архитектурата и инженерството, съобщава авторитетното технологично издание "TechNews.BG".
Специалният компонент в това устройство е Fina екранът, проектиран да показва изображения и чертежи, направени с програми като AutoCAD и Autodesk. Технологията Fina не добавя тегло към устройството, така че CAD Reader остава лек и мобилен.
Проектантските компании могат да ползват CAD Reader на самите строителни площадки. PocketBook пусна първо официално видео, което показва предимствата и удобството при работа с четеца.
CAD Reader замества хартията, като побира десетки проекти. Устройството издържа на падане и заливане с течност, леко е и може да работи до две седмици на батерия.
Проектантският е-четец предоставя 13,3-инчов екран и може да се използва с писалка Wacom. Устройството разчита на процесор с тактова честота 1GHz, допълнен с 2GB RAM, и батерия с капацитет 8000 mAh. Цената все още е не известна.
Източник и илюстрация: http://technews.bg

петък, 6 декември 2013 г.

Проект за стадион в град Севастопол

Развитието на местния спорт и в частност доброто представяне на футболния тим на град Севастопол е определило необходимостта от строителството на нов стадион, имащ потенциал за превръщане в емблема на града.
Архитектът Артур Купрейчук представя своята уникална визия за ново спортно съоръжение.
Предполагаемата локация на съоръжението е пазар "Чайка", разположен на мястото на демонтирания през 1990 година едноименен стадион.
В основата на визуалната концепция на проекта е залегнала траекторията на движение на крилата на чайките по време на полет.
Покривът на стадиона символизира кръжащите около рибни пасажи ята от чайки.
Стадионът разполага с футболно игрище, лекоатлетическа писта с 6 пътеки и е оразмерен за 12000 зрители. Осигурени са подходи към стадиона от четири различни страни.
Източник и илюстрации: www.novate.ru