петък, 29 ноември 2013 г.

Интериор на детска стая в светли и жизнерадостни цветове

Красивата детска стая, която виждате на фотографиите под текста е създадена от студио "Neopolis", като част от интериора на апартамент обитаван от младо семейство с тригодишно момиченце. Към момента семейството е тричленно, но в обзавеждането е предвидена възможността за появяване на още едно дете, а дизайнерите са оформили стаята в неутрални тонове: бяло, перлено, светла дървесина.
В обзавеждането са включени два големи обема за съхраняване на вещи - шкаф за дрехи и шкаф за играчки. Леглата са разположени в една линия.
Столовете са с възможност за регулиране на височината. Над бюрата са разположени лавици за съхранение на книги, канцеларски принадлежности и дребни предмети. Декоративните кръгове и загатнатите флорални мотиви украсяващи мебелировката служат за обединяващ символ. Свежите и светли оттенъци насищат пространството с чувство за оптимизъм, щастие и уют.
Източник и илюстрации: www.poshouse.ru










понеделник, 25 ноември 2013 г.

Светодиодни послания, вградени в килима

От години се говори, че светодиодите ще заменят традиционното осветление, че са по-икономични, че са в пъти по-дълготрайни, разказва популярния еко-сайт GreenTech.BG. Но отскоро се заговори, че диодите ще станат част от тъканта на килимите, по които ходим.
И това смело технологично предсказание дори започва да се превръща в реалност.
Килимени настилки с вградени светодиоди в тъканта вършат полезни неща, като посочват пътя за излизане навън (точно това е мястото, където е най-добре да бъде посланието, ако има пожар и коридорът е пълен с дим, тогава хората лазят ниско долу и именно там трябва да са указанията). LED лампички могат да предават послания, насоки, да се грижат за сигурността на хората в офисите, хотелите и обществените сгради.
Подобни обозначения могат да се прилагат в театрите и кината, което е по-добре от лампичките на краищата на редовете.
На места, където хората често пъти ходят с глава, наведена надолу – забили погледи в своите телефони – могат да се поставят наземни мигащи съобщения като „Внимавай къде стъпваш“.


Източник и илюстрация: www.greentech.bg
Още по темата в този пост.

Sjotorget Kindergarten – детска градина в Швеция

Sjotorget Kindergarten е уникална детска градина построена в Стокхолм по проект на архитектурно студио "Rotstein Arkitekter". Детското заведение е разположено на първия етаж на многоетажна жилищна сграда.
Детската градина включва три помещения с ярки цветови акценти и изразителна геометрия, мотивиращи развитието на въображението и креативното мислене.
Разчупващо стереотипите на типовите планировъчни схеми и цветови решения, новото пространство завладява и увлича, създавайки свой неповторим свят на творчество и игра.
Във всеки клас има три външни прозореца - два големи и един малък, а прозорците между помещенията служат за създаване на визуална връзка и чувство за единно пространство.
Повече за творчеството на авторите може да откриете на уеб адрес: www.r2a.se
Източник и илюстрации: www.novate.ru







петък, 22 ноември 2013 г.

Строителство на сгради с 3D принтер "Contour"

С помощта на съвременните 3D принтери вече е възможно да се "печатат" неголеми обекти, а тенденцията е в бъдеще технологията да получи още по-широко разпространение.
Например, концептуалният принтер "Contour" ще принтира строителни елементи и дори цели сгради.
Устройството разработено от Sebastian Bertram е способно да строи сгради, слой след слой, създавайки носеща конструкция от разтвор с бързовтвърдяващ се цимент. "Contour" се движи по предварително монтиран релсов път. Благодарение на гъвкавата конструкция принтерът може да изгражда стени с височина до 15 m. Впрочем, напълно е възможно следващите поколения принтери да достигнат по-голям обсег. Устройството е снабдено с кран, позволяващ преместването на строителните елементи на голяма височина. Друго преимущество на "Contour" е възможността за удобно транспортиране.
Източник и илюстрации: www.novate.ru





вторник, 19 ноември 2013 г.

Красива и функционална испанска кухня

Испанската компания "Deulonder" е специализирана в изработването на невероятно красиви кухни, отличаващи се с необикновени и елегантни цветови съчетания. Интериорите създадени от творческия колектив са изключително практични, разделени на удобни функционални зони и с множество места за съхраняване на кухненските аксесоари. Предлагаме ви да се насладите на един от проектите на компанията.
Източник и илюстрации: www.pufikhomes.com





петък, 15 ноември 2013 г.

Идея за мобилен сглобяем дом от италиански архитекти

Специалистите от италианското архитектурно студио "Hangar Design Group" са разработили проект за дом предоставящ сравнително малко жизнено пространство, но лесно приспособим към динамиката на днешния свят, изискващ постоянна технологична еволюция и често обновяване на декора.
В обзавеждането на сглобяемата постройка са включени всички предмети от първа необходимост. Съвсем скоро къщата ще може да бъде закупена и то на разумни цени, както твърдят разработчиците.
Изпълнен от предимно естествени материали, домът лесно може да бъде разглобен, преместен и сглобен отново. Такова скромно, но практично и съвременно жилище е подходящо за хора, които обичат новите впечатления и са винаги на път.
Повече за творчеството на авторите може да откриете на уеб адрес: www.hangar.it
Източник и илюстрации: www.novate.ru




събота, 9 ноември 2013 г.

Малък апартамент-студио в Киев

Украинското студио "Lugerin Architects" е превърнало типов киевски едностаен апартамент с площ 56 m² в прекрасен апартамент-студио решен в леки неутрални тонове. Главната задача при съставяне на новото разпределение е била обединяването на пространствата в една обща стая, в която е осъществен плавен преход между най-необходимите за комфортното обитаване функционални зони. В същото време, въпреки, че спалнята се явява част от откритото пространство, тя е отделена от "обществените зони" посредством красива библиотека. Резултатът е отлично жилище подходящо за млада семейна двойка.
Източник и илюстрации: www.pufikhomes.com