сряда, 30 октомври 2013 г.

Производство на органична храна с "Eco-Aquaponic"

Неотдавна архитектът Майкъл Янцен представи концептуалния дом «Eco-Aquaponic», представляващ цилиндрична стоманена конструкция, в която са създадени идеални условия за отглеждане на риба и растения. Мини-фермата е напълно автономна - отпадъците, които се създават от рибите, се използват за наторяване на растенията.
Постройката е снабдена с прозорци и екрани за създаване на сянка, с възможност за въртене по периметъра на фермата, с оглед на атмосферните условия. В горещо време, екраните се използват за ограждане на растенията, с цел предпазването им от прегряване, а в зимно време изолираните секции защитават растенията и рибите от студа.
Съдовете с растенията са разположени по периметъра на сградата, а аквариума служещ за отглеждане на рибата е позициониран в централното пространство.
Тръби запълнени с материал, съхраняващ топлината продължително време, поглъщат топлинна енергия от слънцето и отдавайки я впоследствие, служат за регулиране на температурата в помещението.
Големи слънчеви батерии, монтирани на въртяща се платформа, обезпечават напълно нужната на сградата електроенергия и гарантират постоянното осветление на аквариума.
Използването на възобновяем енергиен източник и самодостатъчните системи за отглеждане на риба и растения дават основание «Eco-Aquaponic», да бъде определен като практически идеално устройство за производство на органична храна в градски условия.
Източник и илюстрации: www.ecobyt.ru





вторник, 29 октомври 2013 г.

Жизнерадостен интериор на апартамент в Испания

Ведрост, светлина и цветно настроение струи от този чудесен компактен апартамент, находящ се в космополитния испански град Барселона. Претърпяло скорошна реконструкция, жилището в по-голямата си част представлява отворено пространство и (логично) единствено спалнята и банята са помещенията, които осигуряват уединение. Интериорът предлага търсеното от обитателите удобство и всичко се намира подръка, а огромните прозорци осветяват по великолепен начин пространството. Чистотата на белия цвят комбинирана с ярките цветови акценти създава жизнерадостно и слънчево жилище.
Източник и илюстрации: www.pufikhomes.com







сряда, 16 октомври 2013 г.

Впечатляващ дом за младо семейство

Този цветен и позитивен съвременен дом в щата Калифорния е нагледен пример за това, как разумно проектирания и реализиран минималистичен стил може да осигури невероятно комфортна среда за обитаване. Сградата, претърпяла благотворна метаморфоза е построена през сравнително далечната 1973 година, но през 2013 новите собственици замислят мащабна реконструкция и нова пристройка, за да получат стилен съвременен интериор според нуждите си. Стъклени стени, отворено пространство, ярки цветове, създаващи ведро настроение  - това e накратко рецептата, с която е създадено това забележително жилище.
Източник и илюстрации: www.pufikhomes.com

















вторник, 8 октомври 2013 г.

Дизайн на маломерен апартамент в Швеция

Обитателите на този стилен апартамент в Гьотеборг, едва ли се разстройват много от скромната му площ, възлизаща на 32 m². Причината, разбира се е в изобретателния дух на дизайнерите, които са съумели да поберат в малкото жилище практически всички необходими за комфортното обитаване функционални зони - дневна, кухня, спалня и баня. Особено впечатлява спалната зона, която не се забелязва от пръв поглед, тъй като се намира на второ ниво. Доминиращия в цветовото решение бял цвят спомага за визуалното разширяване на пространството.
Източник и илюстрации: www.pufikhomes.com














неделя, 6 октомври 2013 г.

Стайните растения премахват стреса

Жителите на големите градове прекарват до 80% от денонощието в затворени помещения, пише ИА "Кросс". Затова за тях озеленяването на помещенията с декоративни растения не само е украса за интериора, но и подобрява сериозно състоянието на психиката, твърдят учени от Университета на щата Тексас.
Според тях, стайните растения помагат за премахване на емоционалното напрежение, спомагат за решаването на проблемите и повишават способността за внимание и концентрация. Освен това растенията намаляват нивото на раздразнение и стрес, мотивират работещите да изпълняват по-добре задълженията си, а същевременно понижават концентрацията на замърсители във въздуха.
"Растенията оказват и положително въздействие при главоболие, умора, суха кожа. Доказано е, че при наличие на декоративни растения се подобрява производителността и се увеличава с 12% скоростта на реакциите при работа с компютър. В училищата растенията влияят положително на нивото на усвояване на новите знания", посочват още американските учени.
Източник: www.cross.bg
Илюстрация:  1. www.gifs.net ; 2, 3. http://planthe.blogspot.com