петък, 30 август 2013 г.

Прекрасен съвременен интериор на апартамент в Киев

Оказва се, че централната градска част на украинската столица, крие много оригинални апартаменти с необикновени планировъчни решения и отлично оформени интериори - комбинация срещана особено в по-старите сгради. Проектът, който ще ви покажем днес е дело на дизайнерката Олга Акулова. На площ от 86 m² тя е успяла да създаде съвременно жилище разполагащо с открита дневна обединена с кухня, трапезария на горното ниво, а също и нощен тракт включващ спалня, баня и гардеробна. Ограниченията на съществуващата планировка, авторката е преодоляла умело с прилагането на зониране на няколко нива.
Проектът е отличен за "Най-добър интериор на съвременен апартамент с площ до 130 m²" на конкурса ARTSPACE 2013.
Източник и илюстрации: www.pufikhomes.com













Инсталация преобразува въглеродния двуокис в тухли

Нов пилотен завод, който наскоро стартира работа в Австралия, цели да се бори с глобалното затопляне чрез преобразуване на CO₂ в тухли, съобщава GreenTech.BG. Фабриката е „кулминацията“ на шестгодишните усилия на учените от Университета на Нюкасъл, химическата компания Orica и GreenMag Group. Това е първото по рода си ново съоръжение, което може да „затвори“ въглеродната верига и да спре нахлуването на парникови газове в атмосферата.
Когато става въпрос за глобалното затопляне, хората са „между чука и наковалнята“: от една страна парниковите газове неизбежно се изпомпват в атмосферата от промишлеността, енергетиката, та даже и от редица естествени процеси, а от друга страна емисиите, които допринасят за изменението на климата, дестабилизират системи, на които хората разчитат за оцеляването си. Новият завод може радикално промени това.
Заводът ще бъде разположен в Университета на Нюкасъл. Mineral Carbonation International (MCI) ще вложи 9 милиона USD за период от четири години, за да изгради съоръжението. Тухлите могат да се използват като строителни материали и по този начин да оползотворяват въглерода.
Йън Смит, главен изпълнителен директор на Orica, твърди, че технологията може да се използва от всички електроцентрали в целия свят. „Това ще даде възможност не само за нас като компания, но и на всички работещи с въглища електроцентрали по целия свят да бъдат оборудвани с новата технология, така че могат да улавят своите въглеродни „отпадъци“. Иначе ако погледнете идеята за  CO₂ съхранение под земята, това може да се прилага само при наличие на определени геоложки формации. А новата технология може да работи навсякъде, където има електроцентрали.“
Други приложения включват използване на градивните елементи за направа на улични настилки, както и за различни типове зелено строителство.
При нива на CO₂, които вече са достигнали над 400 части на милион тази година, този тип технология е от решаващо значение за забавяне на тенденцията на глобално затопляне. Петдесет такива инсталации за улавяне на въглерод по света биха могли да улавят по над един милиард тона  CO₂ годишно.
Източник: www.greentech.bg

сряда, 28 август 2013 г.

OpenDesk – мебели с отворен код

OpenDesk е набор от проекти за мебели „с отворен код“, които имат за цел да „заобиколят“ разходите за доставка и транспорт, като заложат на производството на местно ниво, разказва "1 към 1 в строителството".
След като проектът на OpenDesk бъде изтеглен през интернет, потребителите могат да го отнесат в завод с CNC машини, където мебелите ще бъдат изрязани от съответен материал, а след това потребителите могат да си вземат частите у дома и да си ги сглобят. „Избрахме да работим с отворен код в началото, защото искахме да получим положителни отзиви от хората какво мислят за проектите ни и да гарантираме, че те могат да си ги произведат за лична употреба, ако имат достъп до CNC фабрика," казва Ник Йеродиакону, директор на OpenDesk директор и водещ дизайнер на фирмата.
Дизайнерският екип решил да стартира платформата OpenDesk, след като създал свои собствени проекти за мебели. Това им дава възможност да проследят как се разпространяват моделите им и гарантира, че проекти могат да бъдат изпълнени от различни фабрики из целия свят.
„За момента ние се фокусираме върху CNC производството, но нашият план е да се разгърнем и в други форми на производство, като например 3D-печат, през следващите месеци."
OpenDesk момента включва шест модела, включително бюро, маса за кафе, заседателна маса, столове и маса за хранене. Всяко изтегляне на OpenDesk проект има уникален URL адрес, което позволява на потребителите да правят снимки на своите процеси и да ги споделят онлайн, предлагайки съвети и идеи.
Изграждането OpenDesk мебели се основава на използването на дървени нитове, които образуват здрава мебелна конструкция, без да е необходимо да се използват електрически инструменти или пирони. Потребителят може да избере свой собствен вид материал, който може да зависи от това какво предлагат местните производители.
"По отношение на лекотата на монтаж можете да изберете колко участие да имате в процеса на изграждане на OpenDesk, можете да го изработите и сглобите сами или да поръчате напълно готов мебел, казва Йеродиакону. Може дори да се купи готов OpenDesk мебел от местен производител. На сайта на фирмата има списък с такива производители.
Дали този подход осигурява стойност, която да си заслужава парите, естествено, ще зависи от разходите за получаване на материалите и работната сила в региона. В този смисъл OpenDesk е показател за бъдещето на производствения сектор, където с течение на времето нови производствени методи като например 3D печатът стават все по-широко разпространени.
Източник и илюстрации: http://1kam1.com
Страницата на проекта: https://www.opendesk.cc






четвъртък, 15 август 2013 г.

Лятно заведение от бамбук

В централната част на Виетнам се появи необикновен кафе-бар, който категорично може да се счита за екологичен, тъй като изцяло е изграден от бамбук.
Авторът на проекта Во Чонг Нгхиа споделя, че желанието му е било да създаде място, на което хората могат да си отдъхнат от шума и градската суета.
Основна част от носещата конструкция са 15 броя колони с конична форма. При изработването на заведението не е използван дори един грам стомана, единствените строителни материали са бамбук и ратан.
Авторът твърди, че естествените материали идеално подхождат на горещия и влажен местен климат, а и на собствениците на бара са спестени разходите за климатизация, осигуряваща комфорта на посетителите. Освен това бамбукът минимизира щетите, които традиционното строителство нанася на околната среда.
Естествената светлина прониква в заведението през бамбуковите панели, а навесът създава прохладна сянка за клиентите.
В близост до кафе-бара се намират няколко басейна, над които гостите могат да се разхождат по романтични градински мостчета. Това допълнително придава на кафенето неповторимо очарование.
Източник и илюстрации: www.ecobyt.ru





0710 Duрlех РZG: привлекателен лофт за двама

Испанското архитектурно студио "n232 Аrquitесturа" е разработило изключителен интериор на съвременен апартамент. Жилището е собственост на млада двойка и се намира в Arnedo (La Rioja, Испания). Проектантите са работили с вдъхновение и са дали простор на творческото си въображение. Жилището е наситено с множество оригинални дизайнерски решения и идеи.
Елегантния апартамент с площ от 160 m² е разделен на две нива, като горното изпълнява общи функции (социалната част), а в долното ниво са разположени спалните и други лични зони.
Откритата планировка съдържа ред елементи, подчертаващи индивидуалността на всеки от собствениците и осигуряващи нужната функционалност. Стълбата разделя пространството на кухнята от това на трапезарията, но благодарение на стъклените части визуалната връзка между помещенията се запазва ненарушена. Доминиращите в цветовото решение бял и черен цвят разширяват и придават дълбочина на помещенията, а зеления килим в дневната зона внася усещане за свежест и прохлада.
















Източник и илюстрации: www.novate.ru

сряда, 14 август 2013 г.

Hyperloop – „метро” между Сан Франциско и Лос Анджелис

30 минути от Сан Франциско до Лос Анджелис? Да, това е възможно с футуристичната транспортна система Hyperloop, разказва TechNews.BG.
Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Елън Мъск обяви, че предложеният първоначален план за системата Hyperloop, чрез която пътници ще стигат от Сан Франциско до Лос Анджелис само за 30 min, ще бъде напълно реализиран до 7-10 години.
Преди това обаче трябва да се направи демонстративен прототип. При положение, че никой не предприеме подобна инициатива, Мъск ще се нагърби със задачата, но това ще му отнеме около 3-4 години, заради задълженията му към Tesla и SpaceX. Ако все пак се фокусира само върху Hyperloop, работата ще се свърши за максимум 1-2 години, пише CNET.
Мъск също така разкри подробности относно цената на системата, заявявайки, че тя ще струва грубо 6 милиарда долара или около 10 пъти по-малко от друг подобен проект – California High-Speed Rail Project.
Според главния изпълнителен директор на Tesla и Space X обаче, не трябва да се хвърлят сили върху въпросния проект. Мъск го вижда като бреме за данъкоплатците – California High-Speed Rail Project е обвързан с ненужни строителства, издаване на разрешителни, съдебни разноски. Така всички разходи по проекта стават огромни и по-изгодно си остава пътуването със самолет.
Основният проблем на проекта е, че трябва по пътя, през който минава влакът, да се изградят стабилни структури, поддържащи теглото му в точките на промени в надморската височина, което на всичкото отгоре ще изисква лизинг за използваната за строеж земя. Hyperloop, от друга страна, може съвсем спокойно да стои на пилони, защото е изключително леко превозно средство – „Влаковете са невероятно тежки, а Hyperloop прилича повече на самолет”, казва Мъск.
Освен това, благодарение на пилоните, може почти изцяло да се избегнат разходите за земя, имайки предвид, че ще се следва доста правият главен път Interstate 5, който се характеризира само с малки отклонения, когато са налице по-резки завои.
Президентът на U.S High Speed Rail Association Анди Кунц обаче заявява, че цената от 6 милиарда долара за проекта е подвеждаща. Той е твърде скептичен относно това, че безопасността, изпълнението и енергийната ефективност на Hyperloop са стигнали до точката, в която системата дори може да се сравнява с високоскоростна железница. „Системата California High-Speed Rail, дори ако беше построена в рая, нямаше да струва повече от 10 милиарда долара”, коментира Анди Кунц.
Въпреки всичко, той уважава Мъск и неговото умение действително да осъществява идеите си. „Тъй като Мъск е предприемач и проектите му се реализират, то има шанс и този да стигне далеч”, смята Кунц, сравнявайки Hyperloop с безбройните други пневматични транспортни методи, които рутинно изникват през годините.
Мъск е способен повече от всеки друг да опита и развие тази идея. „Въпросът е обаче: До каква степен ще успее?”, казва Кунц.

Източник и илюстрация: www.technews.bg

събота, 3 август 2013 г.

Успокояващ интериорен дизайн

Интериорите на тези прекрасни апартаменти, намиращи се в родината на сиестата - слънчева Испания, дори от снимките внасят омиротворено настроение, хармония и спокойстиве. Топлите неутрални цветове не привличат внимание към себе си, а обратно - осигуряват на обитателите ненатрапчив, приятен комфорт. Интериорното оформление е подходящо за хора, водещи напрегнат и динамичен начин на живот през работната седмица и жадуващи за максимално отпускане и ефективно възстановяване на силите през почивните дни.
Източник и илюстрации: www.pufikhomes.com