неделя, 30 юни 2013 г.

Интериор на Вила Вилекула край Стокхолм

Не, това не е приказно красивата къща на необикновената Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче от книгата на Астрид Линдгрен. Но ще се съгласите, че е не по-малко очарователна от нея. Вилата датираща от началото на миналия век (1904 година) е с голям двор и южно изложение. Намира се в околностите на шведската столица. Ослепително белия  интериор е изпълнен в духа на местните традиции. Снежнобелия цвят на тавана и стените създава чувство за лекота и безтегловност, а натуралния цвят на дървото добавя нюанс на благородство и солидност.
P.S. А каквито сте наблюдателни, сигурно сте забелязали немаловажния факт, че има предостатъчно място и за кон ;-)
Източник и илюстрации: www.pufikhomes.com




















понеделник, 24 юни 2013 г.

Хартиени килими от Финландия

Влакната от целулоза имат голям текстилен потенциал. Това е причината известната финландска дизайнерка Ritva Puotila съвместно с 26-годишния си син, да се заеме с разработването на уникална технология за производство на килими на хартиена основа "Woodnote".
Конците за килима се приготвят от отпадни материали, годни за рециклиране или от "прясна" хартия. Във всеки случай, изходният продукт трябва да е с дървесен произход, тъй като само по този начин може да се създаде влакно притежаващо необходимата дълговечност и механична издръжливост.
Еко-килимите са хигиенични и безопасни. Благодарение на структурата на хартиените влакна, те не попиват мръсотия, и най-важното - не задържат прах. Освен това, материалът е импрегниран с вещества отблъскващи замърсителите. Те са хипоалергенни и антистатични, а поради високата плътност на плетката и слабозапалими. За да се поддържа килима чист е достатъчно периодичното сухо почистване.
Килимите се предлагат в обширна цветова гама, като употребяваните бои са натурални и безопасни за здравето. Екологичните килими практически не се отличават от своите "по-старши" събратя, както по външен вид, така и на докосване. Единствения, слабо различим детайл, който може да подскаже, че килимът е от хартия е едва забележимия гланцов блясък.
Източник и илюстрации: www.ecobyt.ru






неделя, 23 юни 2013 г.

Живите стени подобряват и дома, и здравето

Живите стени или зелените стени – стенни градини, които растат вертикално, а не хоризонтално – могат значително да подобрят и атмосферата в дома, и здравето ни, разказва GreenTech.BG. Те могат да бъдат вътрешни или външни, декоративни или билкови, а ползата от тях е неизмерима. Ето накратко някои от преимуществата им:
Поемат токсините
Замърсителите са навсякъде около нас, както на открито, така и на закрито. Токсични изпарения летят във въздуха, който дишаме, а модерните вентилационни системи могат да доведат до това, което наричаме “синдром на болната сграда.”
Зелените стени могат да поемат голяма част от токсините. Докато всички растения абсорбират токсините относително бавно, има и такива растения, които го правят с много по-голяма ефективност. При всички положения колкото повече растителност има, толкова повече токсини се абсорбират от въздуха.
Зелената стена може да съдържа хиляди растения. Тези живи стени могат да поемат от въздуха CH2O (формалдехид), ЛОС (летливи органични съединения), СО (въглероден оксид) и много други вредни замърсители.
Изолация за комфорт и против корозия
Външните зелени стени предлагат защита за сградата, като действат като климатичен контрол. Това повишава комфорта за обитателите на сградите. Насажденията предотвратяват резки температурни колебания. Растенията действат като естествена изолация, запазвайки въздуха в сградите по-хладен през летните месеци и по-топъл през зимните месеци. Начинът, по който са конструирани вертикалните градини, позволява на сградата да диша, предпазва стените от валежи, вятър, вредните UV лъчи и корозиионни дъждове. Зелените стени предоставят и естествена среда за птици, пеперуди и пчели.
Икономия на енергия
Външните зелени стени предпазват сградите от жегите и студовете навън. Това поддържа интериора по-хладен през лятото и по-топъл през зимата. Респективно много по-малко енергия се използват за охлаждане на сградата през знойните месеци. През зимата пък се икономисва от отопление.
Интериорните зелени стени спомагат за икономията на енергия, като съхраняват помещенията хладни през лятото. С всяко допълнително растение консумацията на енергия намалява, а стая с изобилие от растения може да осигури намаляване на температурата до 7 °C. Обратно, през студените зимни месеци тези зелени стени имат обратен ефект и действат като изолация от вледеняващите температури. Допълнителният слой пречи на топлината да „избяга“ и така се пести от отопление.
Релаксация и продуктивност
Растенията намаляват стреса, като „омекотяват“ околната среда. Те намаляват шума и премахват замърсяването. Градините имат незабавен успокояващ ефект. При работните места растенията помагат за увеличаване на производителността, а в дома те увеличават спокойствието. Облекчават стреса и умората, като предлагат атмосфера, богата на кислород. Градините не случайно са част от болничните комплекси, защото със своите успокояващи свойства помагат за по-бързо възстановяване и съкращават престоя на пациента. А билковите градини в кухнята за безценна добавка за домакинството!
Съвети
Има различни начини за направата на вертикални градини. Мераклиите за такова удоволствие е добре да се обърнат за консултация към специалист, който е добре запознат с особеностите на тези видове градини. Най-общо казано тези стени са вертикални конструкции, които се състоят от рафтове или растителни контейнери, прикрепени директно върху стените. Някои контейнери могат да висят от таваните. Може да има и по-сложни конфигурации с вертикални и хоризонтални структури. Най-важното е да се гарантира, че всяко растение получава необходимото количество светлина и може лесно да се полива. Растенията изискват и въздух, затова трябва да бъдат подредени по такъв начин, че въздухът да може свободно да ги обтича.
Източник и илюстрации: www.greentech.bg






Покриват сградите в Москва с мъх

Екографити – надписи и рисунки, направени от мъх, в най-близко време ще украсят стените на московските административни сгради. Техниката на екографита е много елементарна: тя се прави от „боя”, в която са смесени мъх, влагоустойчив гел и хранителна основа (кефир или бира). „Рисунката” трябва да се пръска с вода от пулверизатор и след седмица мъхът вече се появява.
Ако опитът с рисуване с мъх се окаже успешен, в бъдеще екографитите може да бъдат приложени и върху другите постройки, обитавани от органите на изпълнителната власт.
Източник: http://bulgarian.ruvr.ru

сряда, 19 юни 2013 г.

FreshWall, или как да организираме градина в домашни условия

Създаването на функционална домашна градина, без използване на обработваем участък земя е сериозен проблем. За северните нации този проблем е много по-осезаем, ето защо не е чудно, че именно техни представители са намерили интересно решение. Финландски изобретатели предлагат универсалната стена "FreshWall", която с лекота се вписва във всеки интериор, пречиства въздуха и позволява създаването на домашна мини-плантация.
"FreshWall" представлява вертикална конструкция, в която се монтират съдове с разсад (около 50 броя). Корпусът е изготвен от материали, които подлежат на рециклиране и са екологически безопасни, както за растенията, така и за обитателите.
Системата е напълно автоматизирана. Благодарение на уникалната технология, заимствана от NASA, на собствениците няма да им се налага да обгрижват ежедневно растенията - достатъчно ще е поливане няколко пъти месечно. Технологията, която разработчиците не разкриват, позволява поддържането на необходимото равнище на pH в почвата и необходимата бактериална среда. Тези фактори, спомагат за отглеждането на продукт, който според авторите превъзхожда по "натуралност" своите оранжерийни аналози.
Въпреки очевидните предимства, един от най-важните фактори, предопределящи съществуването на "FreshWall" е способността да се пречиства въздуха и поддържането на необходимото ниво на влажност в помещението. Резултатите от експеримент, проведен в училище, сочи, че месец след монтирането на "свежа стена" в класната стая, общото състояние на учениците и учителите, работещи в нея, значително се е подобрило. Във всички участници в експеримента е отбелязана положителна реакция на имунната система.
"FreshWall" допълнително може да бъде оборудвана с лампа, която да осигурява необходимото количество светлина за растенията. Освен това, тя превръща конструкцията в своеобразен източник на осветление за помещението.
Източник и илюстрации: www.ecobyt.ru




вторник, 11 юни 2013 г.

Дубай се сдоби с още една сграда рекордьор

Най-високата "усукана" жилищна сграда в света, чиято горна част е с 90° ротация спрямо основите ѝ, беше открита в Дубай, съобщава "Днес+".
Откриването на Кулата на безкрайността ("Infinity Tower") беше направено снощи с пищна церемония в престижния район Дубай Марина.
Високата 306 m сграда е струвала 1 млрд. дирхама (275 млн. USD). Тя има 73 етажа и е напълно обзаведена. Строителството и продължи 7 години.
Проектът е на фирмата "Скидмор, Суингс енд Мерил", създала и най-високата сграда в света - "Бурж Халифа", отново в Дубай, която е висока 828 m.
Дубайски медии съобщават, че цената на жилище в Кулата на безкрайността е 2 млн. дирхама за едностаен апартамент и 3,5 млн. дирхама (над 1 млн. USD) за двустайно жилище.
В Дубай освен най-високата сграда в света и най-високата спираловидна сграда в света, се намира и най-високият хотел в света - "Мариот" (355 m), както и най-големият мол в света - "Дубай мол".
Източник и илюстрация: www.dnesplus.bg

понеделник, 10 юни 2013 г.

Вила "Оvаl" в Южна Корея

Вила "Oval" е открито за природата архитектурно съоръжение, разположено в един от курортите на Южна Корея. Проектът за ултрамодерната сграда е разработен от сеулското студио "Рlаnning Kоrеа".
Източник и илюстрации: www.etoday.ru










петък, 7 юни 2013 г.

Стилен и уютен апартамент в Барселона

Представяме ви проект за реконструкция на апартамент с площ от 130 m², разположен в сърцето на Готическия квартал в космополитната Барселона. Апартаментът се намира в разкошна старинна сграда с история. Интериорното оформление е в разрез със старинния контекст на сградата и е пример за съвременен дизайн следващ най-актуалните течения.
Пред дизайнерите от студио YLAB е стояла задачата да създадат умиротворено жилищно пространство за младия собственик, подходящо освен за отдих и за работа. В същото време се е целяло интериора да е удобен и за срещи с приятели или провеждане на партита. Както сами може да се убедите, творците са успели да се справят блестящо със заданието.
Източник и илюстрации: www.pufikhomes.com