петък, 24 май 2013 г.

Китай постави рекорд в разрушаването на строителни конструкции

В Китай беше поставен своеобразен рекорд. В процеса на строителството на ново шосе, което в бъдеще ще свързва Шанхай с Тибет, беше взривена най-дългата естакада, разрушавана някога от човек.
Специалистите действително са извършили  прецизна и деликатна работа, тъй като естакадата, с дължина 3.5 km в град Ухан е била тясно обкръжена от жилищни сгради, а под нея минават над 30 подземни тръбопровода, включително и магистрален газов.
Източник: http://bulgarian.ruvr.ru

четвъртък, 23 май 2013 г.

Хотелът, в който живее лятото

"Ако вашата стихия е добрата храна и вино, качествената музика, модата и дизайна, то нашият хотел е идеалното място за вас". Такъв е девизът на новия дизайнерски хотел "QT Gold Cost" в Сидни. Стилния дизайн, в който преобладават всевъзможни ярки разноцветни детайли,  напомня на гостите на хотела да се наслаждават на неповторимата атмосфера на лятото. Великолепната открита зала с многобройни привлекателни кътчета за отдих, както и зоните за общо ползване, преливат от топли цветове и забавни дизайнерски хрумки. Просторните и удобни апартаменти с очарователни гледки към безкрайните морски ширини или Сините планини гарантират незабравима почивка.
Източник и илюстрации: www.pufikhomes.com

































неделя, 19 май 2013 г.

Извънградски дом върху 33 квадратни метра

Тази необикновена къща, построена в Уисконсин и разположена върху площ от 33 m² е резултат от уникалния творческия подход на специалистите от американското архитектурно студио "Revelations Architects".
Къщата, представлява компактно модулно пространство, построено според принципите на екологичната устойчивост. Домът е подходящ както за постоянно обитаване, така и за извънградски отдих през почивните дни.
Оборудвана е със система за събиране на дъждовната вода, слънчеви батерии и ефективна топлоизолация - средства, позволяващи постигане на балансиран топлообмен с околната среда и икономия на енергията, предназначена за отопление или охлаждане.
Кухнята и санитарните помещения са изпълнени от сглобяеми елементи, останалите помещения също са модулни и свързани помежду си посредством различни компоненти. Фасадните подвижни стени защитават сградата от неблагоприятните климатични условия и гарантират конфиденциалност на личния живот на обитателите през тъмната част от денонощието.
Стъклените стени улесняват визуалната връзка между помещенията и създават необходимото усещане за по-голямо пространство. Уютната обстановка се дължи на  използваните топли, природни цветове и материали в обработката на повърхностите и в обзавеждането. Големите остъклени площи осигуряват обилно естествено осветление и приобщават хармонично интериора към околния ландшафт.
Повече за творчеството на авторите може да откриете на уеб адрес: www.revarch.com
Източник и илюстрации: www.novate.ru










събота, 11 май 2013 г.

Люспите от слънчогледови семена в ролята на добавка за бетон

Обикновено разглеждани като отпадъчен продукт, люспите от слънчогледовите семена могат да се използват за направата на бетон, според ново изследване направено в Турция, информира ни GreenTech.BG. Люспите на слънчогледовото семе представляват устойчив източник на материал, но това не е всичко – тяхното приложение повишава пукнатиноустойчивостта на бетона в периодите на затопляне след зимните студове.
Въпреки това изследователите признават, че при по-големи концентрации на люспи от слънчогледово семе бетонът може да е подходящ за използване предимно като изолационен материал. По-високата концентрация на люспи прави бетона по-лек, като той би могъл да се използват за строителни цели, но учените предполагат, че това приложение трябва да се ограничи до селскостопански сгради с по един етаж. Иначе казано, те признават, че подобен бетон няма нужната якост.
Друго приложение на люспите от слънчогледови семена, обусловено от високата им калоричност сочи, че те могат да се оформят на гранули (пелети) за използване като гориво от биомаса.
Изследването е проведено от Кан Бурак Шишман и Ерхан Гезер, инженери от университета Намик Кемал в Турция.  Проучването им е публикувано в Международния журнал за околната среда и управлението на отпадъците.
Източник: www.greentech.bg
Илюстрация: www.planthe.blogspot.com

петък, 10 май 2013 г.

Фамилно жилище в стил прованс

Дизайнерката Инга Борисова съвместно със своята клиентка са създали великолепен интериор за фамилен дом, разположен край Москва. Идеята уникалната камина намираща се в дневната, да е в "цял ръст" е само началото на увлекателния процес по разработване на интериорното оформление. Впоследствие интериора се обогатява с множество красиви детайли и мебелировка, частично изготвена по дизайнерски проект. Резултатът е отлично жилище издържано в традициите на изящния и уютен стил прованс.
Източник и илюстрации: www.pufikhomes.com