петък, 18 януари 2013 г.

"Shoffice" - вдъхновяващ офис в градината

Проектът "Shoffice" е изготвен от студио "Platform 5 Architects" и разположен в Лондон. Необичайното му наименование произлиза от съчетаването на думите "shed" и "office", които съответно означават "навес, барака" и "офис". Неголемият павилион се намира в задния двор на къща построена през 50-те години на миналия век. Желанието на клиента е било екстериора да има скулптурна експресивност и да се вписва хармонично в природното обкръжение.
Нестандартния павилион побира в себе си удобен офис и складово помещение.
Конструкцията на "Shoffice" е сглобяема, изпълнена от дървен материал и стъкло. Екстериора се отличава с меки, вдъхновяващи извивки. Малката открита тераса предлага възможност за отмора сред спокойствието на домашната градина. За вътрешната обработка на повърхностите също е избран дъбов дървен материал с характерно топло излъчване. Интериорното оформление е изработено в дух на минимализъм и лаконичност.
Повече за творчеството на авторите може да откриете на уеб адрес: http://platform5architects.com
Източник и илюстрации: http://hqroom.ru







сряда, 16 януари 2013 г.

Галинстанът запазва формата си при удар

Австралийски учени създадоха нанопокритие, което позволява капките галинстан да запазят  формата си дори при деформиране, съобщи Агенция КРОСС. Инженерите разкриха откритието си в сп. "Advanced Functional Materials".
Галинстанът е сплав между калий, индий и калай. Тя има течно състояние, когато се намира на стайна температура, а при минус 19° C градуса тя замръзва.
Сплавта може да се използва за заместител на живак или натриеви и калиеви сплави. Предимството и е, че тя не е токсична. Учените са получили от галинстан капки, които благодарение на покритието запазват кълбовидната си форма и на външен вид напомнят на твърд метал.
Учените обясниха как капки сплав, лишени от покритие, при удар с твърда повърхност остават деформирани, докато, когато те са обработени с капки галинстан, те се оттласкват подобно на пружини.
За момента не е намерено приложение на капките, но е известно, че те са добър проводник и може да бъдат ползвани в гъвкавата електроника.
Източник и илюстрация: www.cross.bg

Къщaта край езерото

Забележителната "Cantilever Lake House" е проектирана от Brian Mac. Разположена е сред живописната природа на езерото Dunmore в щата Vermont, САЩ.
Източник и илюстрации: www.etoday.ru

















вторник, 15 януари 2013 г.

The Moebius House, Южна Корея

Творците от "Planning Korea" явно са големи почитатели на мрачното творчество на Дж. Р.Р. Толкин след като наричат къщата си "дупка на хобит". Официалното и наименование обаче е "The Moebius House" (прословутата лента на Мьобиус) и определено не изглежда мрачно с обилното фасадно остъкляване и неизбежната привлекателност на конкавните и конвексните повърхнини. Планира се такива типови домове да се изграждат в южнокорейския град Jeju.
Източник и илюстрация: www.etoday.ru







Боя пречиства въздуха в градовете


Специалисти от Института Фраунхофер предложиха нов перспективен метод за пречистване на въздуха. Те представиха своето изобретение на изложението BAU 2013. Според немските учени, разработената от тях технология може да направи живота на хората в големите градове по-здравословен и по-дълъг като краен резултат.
Екологичният проблем стои особено остро в мегаполисите, където има най-висока концентрация на опасни частици и токсини, като например, азотните оксиди, предизвикващи много заболявания, съобщава "Знание".
Немските учени предлагат да бъдат използвани фотокаталитични активни повърхности за пречистване на околната среда от опасни за здравето вещества, в това число и от азотни оксиди. Тяхната разработка представлява особено покритие, което се нанася чрез пръскане, и което под въздействието на светлината разрушава токсините. За подобряване на екологичната обстановка просто трябва да се боядисат с тази боя фасадите на сградите, уличните лампи, обществения транспорт и т.н. Боята може да се използва и за интериорни цели, ако искате къщата ви да си има собствена пречистваща въздуха система.
Основата на боята чудо е титаниев диоксид. Под въздействието на светлината това вещество се превръща в катализатор и отключва превръщането на азотните оксиди в нитрати. В момента новото покритие преминава тестове за ефективност и дълготрайност. Изпитанията ще продължат в течение на две години. Изследователите трябва да изяснят какво количество азотни оксиди е способно да преработи новото покритие и каква е неговата ефективност при използване в непосредствена близост до натоварени магистрали и в градовете.
Ако покритието премине успешно всички изпитания, то ще бъде внедрено практически повсеместно (в Германия). На първо място, немските специалисти възнамеряват да го използват за "умните" сгради, които ще станат не само икономични и комфортни, но и изпълнени с чист въздух.
Източник и илюстрация: www.cross.bg

Дизайн на IMAX кинотеатър в Ростов на Дон

С всяка измината година веригата от кинотеатри "IMAX" става все по-голяма в Русия и страните от ОНД. Ростов на Дон с населението си от 1 милион жители не остава встрани от тази тенденция.
Проектът за нов кинотеатър "IMAX" в Ростов на Дон е предложен от студио "Новая Р.А.С.А.".
Целта е била не само създаването на уникална и неповторима сграда, но и обединяването и с градския търговски център "Хоризонт" и сградата "Детски свят".
ТЦ "Хоризонт" има своята характерна история на създаване и развитие. Комплексът е строен и доразвиван в продължение на няколко години. Непрекъснато се разширява поради експанзивното нарастване на потребностите на търговския център и достига сегашния си вид. До настоящия момент това е най-успешния търговски комплекс в милионния град. Въпреки успешното развитие на комплекса, ръководителите на проекта решават да добавят съдържание към неговия облик и да подобрят комуникацията му с градското пространство чрез проектиране на нов главен вход с лице към централния булевард. За връзка между двете сгради е предвидена нова търговска галерия.
Интериорния дизайн е решен с екологични материали - преимуществено с елегантни дървени елементи и обилно изкуствено и естествено озеленяване.
Източник и илюстрации: www.novate.ru







понеделник, 7 януари 2013 г.

Хотел от слама в Швейцария

От октомври 2012 година, жителите и гостите на швейцарския курорт Накс, разположен в подножието на Монт-Нобъл, могат да се възползват от удобствата, които предлага новоизградения напълно екологичен хотел. Любопитен факт е, че той е направен изцяло от слама. По време на строителството му са използвани и други екологично чисти материали - дърво, камък, глина и стъкло. Хотелът е отворен целогодишно. През зимата за отопление на помещенията и за топла вода се използват слънчеви панели. Хотелът е с осем стаи, трапезария, разположени на тераса с невероятен изглед към заобикалящата природа, има и собствена пекарна. На гостите се предлагат прости ястия, приготвени от месни продукти. Цената за еднодневен престой е 170 франка  или 141 €.
Източник и илюстрация: www.cross.bg