вторник, 31 юли 2012 г.

Нов градски плаж в Монреал

Преди няколко седмици в Монреал се появи нов градски плаж - La Plage d`Horloge. Идеята за създаване на зона за почивка в Старото пристанище е подтикната от парижките плажове на брега на река Сена. Директорът на проекта Claude Benoît е имал точно оформена представа за бъдещата визия на новия плаж. На свой ред архитектът Claude Cormier му предлага свой ескиз, напълно съвпадащ с идеята му за рекреативна зона.
Отчитайки, че Монреал все пак е разположен на остров, новият плаж увеличава достъпа към водата на жителите и гостите на града, особено в жарките летни дни. Входът за плажа струва 6 $, а абонамента за целия летен сезон е само 28 $. Плажът ще бъде отворен до края на септември.
Източник и илюстрации: http://thegreenville.ru



понеделник, 30 юли 2012 г.

M-City – съвременна интерпретация на класическата гръцка архитектура

"M-City" е иновативен проект, разработен от архитектите Владимир Плоткин и Roberto Meyer. Вместо традиционното последователно вертикално развитие, авторите предлагат качествено нова типология на комплексите от небостъргачи - вертикален жилищен квартал, изграден от няколко отделни сгради, взаимодействащи помежду си чрез уникалната си геометрия.
Архитекурата на комплекса препраща към класическата гръцка архитектура. Структурата на  "M-City" е оформена от открити дворове, платформи, колони и колонади, пронизани от тригълните отвори на атриуми, разположени на няколко нива и образуващи символичния силует на буквата "М".
Девететажната платформа поддържа три 23-етажни триъгълни блока, разстоянието между които е от 20 до 50 m.
На свой ред покривът на трите сгради поддържа още една двойка 10-етажни триъгълни сгради. Строителството на нови жилищни сгради една върху друга е нетрадиционен начин за построяване на вертикален масив.
Комплексът включва подземен гараж на три нива, надземен паркинг на четири нива, а също и множество магазини и хотели. По-горе са разположени остъклени офис пространства, които се групират около споменатия триъгълен атриум. Интериорът на този фрагмент е украсен с висящи зелени градини.
И накрая, една от трите сгради на първо ниво и две от горните триъгълни сгради са определени за жилищни апартаменти.
Фасадите с изнесени междуетажни плочи, използвани за тераси, придават на комплекса органичен външен вид и внасят характерен акцент в равните ритмични редици на акуратно организираните слоеве.
Източник и илюстрации: www.novate.ru 






понеделник, 16 юли 2012 г.

Креативни тапети за екстериорна декорация

Италианската производствена компания "Wall & Deco" пусна в продажба колекция креативни тапети, които могат да преобразят до неузнаваемост външния вид на всяка сграда.
Колекциите на компанията широко се използват при декориране на хотели, ресторанти и жилища.
На изложбата "Fluorisalone 2012" състояла се през април в Милано, дизайнерите представиха серия от тапети, които могат да се използват за екстериорна декорация.
Системата на текстурата е съставена от три слоя - лепилен, техническа тъкан и финална обработка. Трислойният материал притежава устойчивост на всевъзможни външни въздействия - температурни инверсии, висока влажност и замърсяване.
Повече за продукцията на "Wall & Deco" може да откриете на уеб адрес: www.wallanddeco.com
Източник и илюстрации: www.novate.ru



четвъртък, 12 юли 2012 г.

Жилищна сграда Sky Condos

Фантастичният проект "Skу Соndоs" изпълнен в стила на органичната архитектура, представлява дома на бъдещето, смятат неговите създатели, специалистите от американското архитектурно студио "B+U Architects".
Уникалната типология на сградата, която ще бъде построена в Лима (Перу), оформя отделни елементи с необичайни прозорци. В случая прозорците не са просто плоска диафрагма между външната среда и вътрешното пространство, но и триизмерен пространствен обект, оформящ вътрешните стени.
Целта на неординарните прозоречни отвори е да предоставят на обитателите живописни панорамни гледки към ключови елементи на градския пейзаж - например изглед към "Sаn Isidrо Gоlf Сlub" на север или океанската шир на юг. Освен това уникалният дизайн на прозорците може да се смята за пряк цитат на красивата перуанската природа.
Повече за творчеството на авторите може да откриете на уеб адрес: http://www.bplusu.com
Източник и илюстрации: www.novate.ru





вторник, 10 юли 2012 г.

Най-високият небостъргач в Западна Европа

На 5 юли най-високият небостъргач в Западна Европа бе открит. Извисяващият се на височина 309,6 метра над южния бряг на Темза небостъргач "The Shard" е проектиран от световноизвестния архитект Ренцо Пиано (Renzo Piano), чиято идея е огледалните стени на пирамидалната сграда да отразяват динамиката на града. Обликът на сградата наподобява остро парче стъкло, което е и едно от значенията на наименованието "shard" на английски език.
Небостъргачът има 87 етажни нива (от които 72 са обитаеми) и е покрит с 11 000 стъклени панели. Общата застроена площ на сградата е 56 000 m², като си струва да се отбележи немаловажният факт, че 95% от вложените строителни материали са произведени от рециклирани суровини.
Издигането на емблематичната постройка е струвало на катарските инвеститори 1,5 млрд. £ (около 2,35 млрд. $). Във високата постройка се помещават хотел с 200 стаи, офиси, зимни градини, луксозни частни апартаменти, търговски център, ресторанти и др. Цялостното им обзавеждане трябва да бъде готово до февруари 2013 година.
Очакванията са апартаментите да бъдат закупени от богати чужденци, предимно от Близкия изток. Цените на апартаментите се очаква да са едни от най-високите в Европа и да достигнат стойности от порядъка 30 - 50 милиона лири.
Източник и илюстрации: www.cross.bg ; http://en.wikipedia.org ; интернет



неделя, 1 юли 2012 г.

Brooks Avenue House - калифорнийска еко-къща

Канадското архитектурно студио "Bricault Design" е разработило проект за уникален екологичен дом "Brooks Avenue House", ситуиран в американския мегаполис Лос Анджелис. Екологичните функции, с които разполага къщата са слънчеви батерии, "зелени стени" и нетоксични материали за довършителните работи.
Вместо да потърсят нов по-просторен дом за разрастващото се семейство, собствениците са пожелали да разширят и модернизират пространството на съществуващата сграда с цел подобряване на жизнените условия..
Климатът в Калифорния е идеален през по-голямата част от годината. Ето защо, главната движеща сила при проектирането е  била постигането на неразривна връзка между вътрешното и външното пространство, премахваща необходимостта от изкуствено кондициониране на въздуха.
За осигуряване на благоприятен микроклимат в жилището е разработена система за ефективна естествена вентилация, измислен е и оригинален способ за засенчване на първото ниво. Спалнята, намираща се на втория етаж, оформя козирка, създаваща необходимата сянка за първия етаж.
Зеленото покритие на новопостроената част спомага за ефeктивния топлинен баланс в помещенията. Напояването на растенията се осъществява с помощта на система за събиране на дъждовна и отточна вода.
Енергията, получена от фотоволтаичните панели, разположени на покрива на сградата, е напълно достатъчна за удовлетворяване на енергийните нужди. Монтираният котел с функция за икономичен разход осигурява отоплението на пода и топла вода за битови нужди .
Всички материали използвани за строителството и интериора се отличават с отсъствие на токсични вещества.
Повече за творчеството на авторите може да откриете на уеб адрес: http://bricault.ca
Източник и илюстрации: www.novate.ru