сряда, 29 февруари 2012 г.

Най-скъпият град в света

Цюрих е най-скъпият в света град за живеене, след него идват Токио и Женева. Това сочи проучването „Стандартът на живот в света”, направено от Economist Intelligence Unit (EIU). Изследването обхваща 130 града в света и сравнява над 400 индивидуални цени на 160 продукта, включително храна, дрехи, транспорт, наеми и частни училища.
В топ 20 на най-скъпите градове на света място намират пет австралийски - Сидни е на 7-мо място, а Мелбърн - на осмо. Австралийските градове Сидни, Мелбърн, Перт, Брисбен и Аделаида се оказаха по-малко благоприятни за живот от гледна точна на общото ниво на цените, отколкото световни столици като Лондон, Ню Йорк, Хонконг, Рим или Берлин, коментират австралийските медии резултатите от изследването. Канадският град Ванкувър изпревари американските градове и е най-скъпият в Северна Америка и на 37-мо място в света. Лос Анджелис е най-скъпият американски град и е на 42-ро място в класацията заедно с Шанхай, а Ню Йорк е на 47-мо място.
Азиатските градове се придвижват напред в класацията, като Сингапур се изкачва до 9-то място, а Сеул печели девет позиции и заема 27-мо място. В Азия се намират и най-евтините градове в света - Карачи, Мумбай, Техеран, Делхи, Джеда, Катманду, Алжир, Дака и Мускат.
Източник: www.cross.bg; www.lev.bg
Илюстрация: http://ru.wikipedia.org

Модулен дом "Fincube"

Модулната къща "Fincube", проектирана от берлинското архитектурно студио "Aisslinger" е разположена на височина 4000 фута над морското равнище в Северна Италия. Къщата е създадена с мисъл за пътешествениците по дух - конструкцията и позволява монтажните  (и демонтажните) работи да се изпълняват лесно и удобно.
Кокетната къща привлича с минималистичен и свеж дизайн. В двуслойната фасада,  конструкцията и цялостното интериорното оформление като основен материал са използвани местни дървесни видове.
В технологично отношение "Fincube" е в синхрон със съвременните тенденции - всички жизнени параметри се управляват централно с помощта на компютър със сензорен екран.
Източник и илюстрации: www.etoday.ru











петък, 24 февруари 2012 г.

В Китай се намира най-големият в света естествен мост

Преди време, извън пределите на Китай не се знаеше за едно от чудесата на природата - това е удивителният мост, известен като Приказният мост, съобщава Агенция КРОСС.  Разположен е в Китай, в провинция Гуанджоу. През 2009 година пътешественикът-изследовател Джей Уилбур, като разглеждал картата на Google, видял огромно естествено творение над местна китайска река. Следващата година ученият успял да види необичайното природно творение, което според него, е най-големият естествен мост в света. За да потвърди твърденията си, той извадил метъра и го премерил. И наистина - мостът се оказал дълъг 138 m, а височината му - 71 m.
Източник и илюстрация: www.cross.bg

сряда, 22 февруари 2012 г.

Зелените площи понижават нивото на стреса

Наличието на паркове и гори в икономически изостаналите области може да помогне на хората да се справят по-добре със загуба на работни места, пост-травматично стресово разстройство, хроничната умора и безпокойство, информира GreenTech.BG.
Изследователите са открили, че нивата на стрес у хората са пряко свързани с размера на зелените площи в техния район – колкото повече зелено пространство, толкова по-малко стрес у човека.
Учените измерили стреса чрез вземане на на проби от слюнката на хора от група от 35-55 годишни и оценявайки нивата на кортизол – хормон, който се освобождава в отговор на стреса. Те открили, че ако по-малко от 30% от околността е съставена от зелени площи, хората показват нездравословни нива на кортизола.
Проучването показва, че на всеки един процент увеличение на зелените площи съответства рязък спад в нивата на стрес. Когато има повече зелени пространства, хората са склонни да реагират по-добре на тревожни събития, било то защото не се стресират много или пък защото се справят по-добре със стреса.
Участниците са били помолени и самостоятелно да диагностицират нивата си на стрес. Оказало се, че тези резултати пряко кореспондират с процента на зелени площи наоколо. Хората, радващи се на повече зелени площи, са отчели по-ниски нива на стрес.
Изследването е проведено от университета в Единбург и изследователски център "Heriot-Watt OPENspace", съвместно с университетите в Глазгоу и Уестминстър. Резултатите са публикувани в журнала „Landscape and Urban Planning“.
Според Катрин Уорд Томпсън, директор на изследователския център "Heriot-Watt OPENspace", като се имат предвид нарастващите нива на стрес и лошо психично здраве у хората, това откритие на учените е „вълнуващ пробив“.

Източник. http://www.greentech.bg

вторник, 21 февруари 2012 г.

Разработиха нов тип слънчеви панели

Компанията "Solarphasec" представи нов модел ефективни и красиво изглеждащи слънчеви панели "Sentinel". Те произвеждат с 40% повече енергия в сравнение с обикновените слънчеви панели. Конусовидната им конструкция позволява икономия на място и поглъщане на максимално количество слънчева светлина. За разлика от традиционните конструкции конусите не се засенчват и позволяват да се създаде електростанция с голяма повърхност на фотоволтаичните панели върху терен с малка площ.
Мощността на панелите достига 1,3 - 1,5 kW. Те произвеждат променлив ток, като с това решение отпада необходимостта от инвертори водещи до енергийни загуби. Конусите преобразуват в електрическа енергия и слънчевата топлина, която обикновено снижава ефективността на силициевите слънчеви панели.
Източник и илюстрация: http://thegreenville.ru

четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Най-бързият асансьор в света

Компанията "Mitsubishi" създаде най-бързия асансьор в света, съобщи Агенция КРОСС. Подемното съоръжение е проектирано за 632-метровата кула в Шанхай. Асансьорът развива скорост от 60 km/h или с него се изминават 16,6 m/s. "В отговор на все по-високото строителство в гъстонаселените райони на страната, ролята на асансьорите ще става все по-важна", коментират от "Mitsubishi".
Асансьорът е снабден с изключително модерни системи. Благодарение на тях се постига максимално плавно ускоряване и ниво на безопасност при тези скорости.
Ефектът е постигнат благодарение на аеродинамичната форма на кабината, която е и максимално звукоизолирана. Освен това, инженерите от Mitsubishi са проектирали двойна спирачна система, която използва керамични накладки, издържащи на температура до 1000 ℃. Подемният механизъм е подсигурен с въже тип "sfleX-rope" – комбинация от стоманени нишки и пластмаса, което му позволява да издържа до 85% по-голям натоварване, преди да се скъса, а увеличението на масата му спрямо стандартно стоманено въже е едва 18%.
Според плановете, кулата в Шанхай трябва да бъде завършена през 2014 г. Тя ще разполага със 128 етажа, които ще бъдат обслужвани от общо 106 асансьора.

Източник и илюстрация: www.cross.bg

Гъба се храни с пластмаса

Студентите от Йелския университет откриха гъба, която се храни с полиуретан дори при липса на кислород. Симбиотичният микроорганизъм е бил открит по време на експедиция в Еквадор и е получил наименованието Pestalotiopsis Microspora. Учените считат, че гъбата може да се окаже основно решение в борбата със замърсяването и се надяват, че с нейна помощ ще могат се унищожават непреработваемите пластмасови отпадъци.
Източник: www. thegreenville.ru
Илюстрация: www.free-animated-gifs.com

петък, 10 февруари 2012 г.

Огромна батерия топли 1400 къщи

Най-голямата в света батерия с мощност един мегават е монтирала във Фландрия компанията Solvay, информира Агенция КРОСС.  Супербатерията, както я нарича Discovery News, е произведена от завода "SolVin" близо до Антверпен. Топлинният корпус изработва чисто електричество за сметка на реакцията между водорода и кислорода, която ги превръща във вода. За един месец, откакто работи батерията, изработената от нея енергия е достатъчна да захрани 1370 стандартни къщи, изчислиха специалистите. Гигантската батерия е част от проекта "Project Hydrogen Region", за който ЕС, Холандия и Белгия отделиха 14 милиона €. По време на неговата реализация учени, инженери и правителствата ще се опитат да разберат, доколко водородът е гориво за бъдещето.
Източник и илюстрация: www.cross.bg

сряда, 8 февруари 2012 г.

Нестандартни мебели от e-отпадъци

Чилийският художник Родриго Алонсо е измислил ново приложение на купищата електронни отпадъци, които затрупват домовете и офисите ни, съобщава GreenTech.BG.
Те са направени от части от стари технологии, дарени от чилийската фирма за рециклиране Recycla.
Ексцентричният графичен дизайнер създава мебелите от епоксидна смола, която се изсипва в предварително подготвена форма заедно с електронните отпадъци. Краката са изработени от лят алуминий. Алонсо произвежда столовете в ограничени бройки, но приема и специални поръчки. Тъй като няма еднакви набори от електронни отпадъци, то всеки стол е уникален и оригинален. Освен това към смолата може да бъде добавен цвят.
За Алонсо проектът е нещо повече от изработване на мебели или създаване на произведение на изкуството. Столовете, които се наричат „N+ew“ (No More Electronic Waste), ни призовават да рециклираме електронните отпадъци. Въпреки, че компаниите за потребителска електроника бавно започват да осъзнават нуждата да се грижат за околната среда и да въвеждат програми за рециклиране, количеството електронни отпадъци все още расте и се очаква да се увеличава експоненциално до 2020 г., особено в развиващите се страни.
Източник и илюстрация: http://www.greentech.bg

Най-лошият хотел в света

Хотелът Hans Brinker в Амстердам привлича посетителите си по необичаен начин. Хотелът сам си присъди званието „най-лошият хотел в света", а в хола му стоят надписи от типа „Сега ние имаме най-много стаи без прозорци", „Успяхме да загубим вашия багаж", „ Ние разочароваме гостите си вече 40 години и нямаме намерение нищо да променяме", съобщава изданието Novate.ru. В хотела има оскъдно осветен бар с ужасна вентилация, в който се предлага разводнена бира, легла, които напомнят затворнически нарове и бетониран вътрешен двор. Между другото, постоянните клиенти на хотела отбелязват, че всъщност, водопроводните кранове винаги работят, пък и асансьора спира не чак толкова често. Тук е достатъчно да се платят само 25 € и да се наеме стая, в която има осем легла. Стая за двама струва 92 €.
Източник и илюстрация: www.cross.bg

събота, 4 февруари 2012 г.

Пешеходен мост в Израел

Проектът създаден от архитектите от компанията "Bar Orian Architects" е признат за най-добър проект за пешеходен мост в историческия израелски град Беер Шева. Съвсем оправдано новият мост ще се превърне в забележителен символ на съвременното развитие на града. Съоръжението ще бъде построено над железопътните линии, разделящи от години града на две части. От едната страна на моста е разположен известният университет Бен Гурион, а от другата в близко бъдеще ще се появи промишлена зона и високотехнологичен парк.
Красивият облик на моста е оформен от две пресичащи се вълнообразни носимоспособни  ленти. Конструкцията се носи от три опори, а дължината на пътя е 180 m.
Планира се обектът да бъде завършен през 2013 година, което ще даде дългоочаквана възможност на пешеходците бързо да стигат до желаната от тях част на 200-хилядния град, като при това ще имат възможност да се скрият от жаркото слънчево време, характерно за местния климат.
Източник и илюстрации: www.arhinovosti.ru





четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Parcel D - проект за многоетажна зелена сграда

"Parcel D" e проект за жилищна сграда, разработен от американското архитектурно студио "Oppenheim Architecture + Design". Строителството на сградата ще бъде осъществено в град Сан Хуан (Пуерто Рико).
Уникалната сграда ще съвместява неприкосновеността на личния живот на обитателите с възможността за притежаване на лично открито пространство - опция предвидена от архитектите за всяка апартаментна единица.
Всеки от 165 апартамента е определен за обитаване от едно семейство. Богато озеленените вътрешни и външни пространства създават благоприятен микроклимат, размиват визуално бетонната структура на сградата и осигуряват относително конфиденциален начин на живот.
Големият централен двор може да бъде сравнен с белите дробове и сърцето на обекта. Зелените градини и големият басейн, освен естетическите и функционалните си достоинства, обезпечават пречистване на въздуха и естествено охлаждане.
Системите за събиране, съхраняване и филтриране на дъждовна вода са предназначени за поливане на интериорното и екстериорното озеленяване, като същевременно спомагат за реализиране на икономии на ценния воден ресурс.
Повече за творчеството на авторите от прочутото архитектурно студио, разположено в Маями (Флорида) може да научите на уеб адрес: http://www.oppenoffice.com
Източник и илюстрации: www.novate.ru